Став

Агресија против Југославије и катастрофа Европе

22. и 23. марта у Београду је протекла међунаородна конференција посвећена тешком за српски народ датуму – 15-годишњици агресије НАТО-а против Југославије.

Организатори конференције су Форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, Светски савет за мир и друге организације.

У престоницу Србије допутовало је преко 500 научника, политичара, јавних посленика из 50 земаља. Учесници су допутовали из САД, Енглеске, Немачке, Русије, Венецуеле, Финске, Грчке и других земаља.

Учесници форума су положили венце на споменик жртвама агресије, подсетили се погинулих и пострадалих у НАТО бомбардовању. Да подсетимо да је Југославију (у саставу Србије и Црне Горе) без објављивања рата напало 19 најразвијенијих земаља света, чланица војног блока НАТО-а. Економски потенцијал тих земаља 679 пута је премашивао југословенски. НАТО агресија је трајала 78 дана. Земљи је била нанета огромна штета.

Учесници конференције у Београду су подвлачили да је у току агресије права хуманитарна и еколошка катастрофа захватила читаву Европу. НАТО је разарао хемијски опасне објекте, између осталог амонијачно полимерску производњу. Уништавање рафинерија нафте и пожар у њима довео је до издвајања велике количине угљоводоника, међу којима је најопаснији бензоперен. Облаци ваздуха загађеног том супстанцом су достизали границе Румуније, Бугарске и делимично Чешке. У опасности су се нашли Дунав и Сава, Црно, Јадранско и Средоземно море. Још један пример: 26. маја амерички авион за пуњење горивом се припремао за принудно слетање и излио на висини од 3500 метара око 50 хиљада литара керозина над територијом националног парка Хортобађ у Мађарској. Део керозина расејаног у ваздуху ветар је однео на југ и он се наталожио заједно са атмосферским падавинама на територији суседне Румуније.

Због коришћења бојевих пуњења са осиромашеним уранијумом учестали су случајеви обољења од леукемије и аномалије новорођенчади. Осим тога, продукти сагоревања гаса су истањили озонски слој, изазвали загађање тла, обрадивих површина и водених путева.

Учесници конференције из разних земаља анализирали су узроке и поводе агресије НАТО-а, последице за читаву нашу планету, залагали се за мир и безбедност људи разних земаља. Многи су подвлачили да иза реторике такозваних носилаца прогреса стајала је жеља да се казне и униште Срби, да се разоре православне светиње. Скоро сви излагачи су говорили о томе да су планови разарања Југославије и смене власти у Србији 2000. године постали шаблон дејстава САД и НАТО-а у другим регионима, између осталог у Украјини. Анализа дешавања у Украјини и паралеле са балканским догађајима чуле су се у многим саопштењима. Научници из Немачке су скренули посебну пажњу на опасност од препорода нацизма, упозоравали на неопходност да се подигне глас против покрета бандероваца у Украјини. Када је било речи о Русији, сала је скандирала: Русија – Крим! Повратак Крима Русији поздравили су сви учесници, укључујући оне који су допутовали из Кијева.

Крајем рада конференције био је усвојен завршни документ у којем је истакнуто да је НАТО 1999. године грубо прекршио Повељу УН, Декларацију из 1970. године о принципима међународног права, Завршни хелсиншки акт, резолуције СБ УН 1998.2008. године, укључујући резолуције 1244 и 1785. Одмах после завршетка агресије на Косову и Метохији је изграђена војна база Бондстил, која је постала део ланца америчких база у Бугарској, Пољској, Чешкој и другим земљама Источне Европе. Ојачала је трка у наоружавању, милитаризација европског континента и почела је да се реализује стратегија проширења САД, НАТО-а и ЕУ на Исток. Истовремено после успеха НАТО-а на Балкану утврдио се један од најразорнијих принципа и метода понашања низа земаља Запада на челу са САД – принцип глобалног интервенционизма. А то значи да САД саме себи дају право да одређују где су нарушени њихови стратешки интереси, како би се затим мешале у унутрашње ствари других држава. Читаво претходо искуство НАТО-а показује да стратегија глобалног интервенционизма оставља за собом хаос у међународним односима, огромне људске жртве, непролазну бол и патње у свим земљама и регионима, које су постале непосредне жртве овакве политике. О томе сведоче догађаји у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији. Сви учесници су се сложили да стратегија НАТО-а противречи плановима мира и безбедности, цивилизованим вредностима свих људи на планети, а зато су подгили свој глас за ликвидацију НАТО-а као реликта хладног рата, за поштовање људских права, за слободу, независност и равноправност свих земаља и народа.

У завршном документу се истиче да је криза у Украјини изазвана дејствима САД и НАТО-а и да се крај ове кризе не види. Опасна геополитичка игра САД удара пре свега на Украјинце, али дотиче и систем безбедности Европе. Сви су изразили подршку народу Крима који је искористио своје право на самоопредељење и обједињење са Русијом, и подржали територијалну целовитост Србије и неопходост решавања статуса Косова и Метохије у складу са резолуцијом 1244.

Учесници конференције су позвали све мирољубиве снаге света да се боре против агресивних амбиција НАТО-а, за развој демократских међународних односа по принципима Повеље УН.

др Јелена Гускова,

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!