„Агросеме” на просјачком штапу

„Агросеме” на просјачком штапу

Суботица – Откако су се пре једне седмице окупили испред капија фирме и започели мирни протест тражећи своје зараде и регулисање статуса, положај свих 47 запослених у „Агросемену Панонија” постао је још гори. Њихови захтеви за исплату плата претворили су се у прошњу, јер сада моле за финансијску помоћ Јохана Кавела, директора аустријског предузећа „Адванс сид” које је купило део њихових некретнина.

Протекле седмице одржан је састанак на ком је синдикат покушавао да убеди Кавела да помогне „Агросемену Панонија” и исплати им заостале зараде од маја ове године и измири бар део обавезе и доприноса за здравствено и пензионо осигурање који нису плаћени до 2008. године.

– Аустријски инвеститор нема ниједан правни основ да помогне у финансијским проблемима „Агросемену Панонија”, мада је њихов директор Јохан Кавел, имао добро вољу да им изађе у сусрет – каже нам омбудсман Златко Маросиук, који је присуствовао разговорима између синдиката и руководства „Агросемена Панонија” и Јохана Кавела.

Међутим, како је „Политици” објашњено, добру вољу аустријског купца „потрошио” је катастар. Наиме, „Адванс сид” је у априлу купио само хале „Агросемена Панонија” и план је био да преузме део радника, са којим је иначе и пре сарађивао, а да на основу укњижене некретнине узме кредит којим би помогао и суботичким семенарима. У перспективи је била и куповина нове опреме, потпуно преузимање радника и отварање нових радних места. Међутим, некретнина је тек почетком октобра, дакле шест месеци након куповине, уписана у власништво аустријског купца и то на ургенције из Суботице. Овакво оклевање бирократије наљутило је „Адванс сид”, који није могао да узме кредит, и сада тврде да не могу помоћи „Агросемену Панонија” него треба да сачекају прву добит наредне године.

Активности синдиката, омбудсмана и Јована Шаровића, директора „Агросемена Панонија” сада су усмерене на укњижавање некретнине на име „Адванс сида”, јер је то једини начин да одобровоље инвеститора од кога треба да „испросе” новац. Радници су изненађени што, како тврде, судбина 47 породица није успела да заинтересује никога у граду, те су помоћ потражили у Покрајини и од Владе Србије.

Захваљујући приватизацији у коју је кренуло 2003. године, „Агросеме Панонија” више нема ништа од своје имовине, јер је све заложено и под хипотеком. При томе, не зна се ни ко је прави власник ове некада успешне семенарске куће која је преко хиљаду дана у блокади са дугом од око 300 милиона динара. Према подацима Агенције за хартије од вредности, по 29,4 одсто је у рукама фирми „Финам скин” и „Станагро инвест”. Оснивач обе фирме је „Алпис” а неновчани капитал су деонице „Агросемена Паноније”. Како је наведено на сајту Агенције за привредне регистре, предузеће „Алпис” је у стечају и његов оснивач је „Алпис” и малим делом „Станагро“.

Због дугова, имовина „Агросемена Панонија” прешла је у власништво Агенције за депозите, а касније и Дирекције за имовину. Већи део фирме је под хипотеком, а стручњаци упозоравају да иако су постојали правни оквири, у предузећу никада нису формирани органи акционарског друштва нити менаџмент. Мали акционари нису давали сагласност ни за узимање кредита, нити за упис хипотеке, иако је то била законска обавеза.

 
А. Исаков, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Чадеж: Србија отвара своје тржиште рада за Шиптаре из Албаније и Македонце!

Чадеж: Србија отвара своје тржиште рада за Шиптаре из Албаније и Македонце!

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је да ће после састанка у Тирани …

Ко је одговоран за катастрофално стање у РБ Колубари?

Ко је одговоран за катастрофално стање у РБ Колубари?

После вишедеценијског иживљавања над РБ Колубаром, које је почело поставком партијских, нестручних директора, некадашњи понос …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *