Економија

Инфлација у Србији дупло већа него у ЕУ!

Јануарска инфлација у земљама ЕУ на 2.8%

Потрошачке цене у јануару 2024. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 6,4 одсто, саопштио је Републички завод за статистику. Највише је, за 26,6 одсто, поскупела поправка обуће, али и медицинске услуге – за 20,8 процената.

Међугодишња инфлација на крају 2023. године била је 7,6 одсто. У јануару је успорила на 6,4 процента.

Извештај РЗС показује да је храна током 12 месеци – од јануара прошле до јануара ове године, поскупела за 7,1 одсто.

Највише – поврће, за 11,9 одсто.

Једино појефтињење када је реч о храни бележе, баш као и у децембру – уља и масти, овај пут за 4,9 одсто.

Месо је поскупело за 11,1 одсто, а риба за седам процената.

И пиво је поскупело – за 12 месеци 16,2 одсто.

Здравље

У области здравља, највише су – за 20,8 одсто – поскупеле медицинске услуге, што је међугодишњи раст у односу на податке из децембра 2023.

Следе стоматолошке услуге, које су скупље за 15 одсто, док су лекови поскупели за осам процената.

Одећа, обућа и комуналне услуге

Одећа је поскупела за 8,1 одсто, а материјали за одећу за 10,2 одсто.

Чишћење, поправка и шивење одеће за годину дана поскупело је за 15,5 одсто, док је услуга поправке обуће скупља за 26,6 процента.

Снабдевање водом скупље је за 13,9 одсто, одвођење отпадне воде за 16,8 одсто.

Услуга поправке намештаја, расвете и подних простирки поскупела је за 16,2 одсто, а средства и услуге за текуће одржавање стана за 12,6 одсто.

Поштанске услуге скупље су за 10,7 одсто.

Кућни љубимци, средства и услуге у вези са кућним љубимцима поскупели су за 15,9 одсто, а услуге ветеринара за 10,8 процената.

Енергенти

Електрична енергија за домаћинство је скупља за 15 одсто у односу на цене из јануара 2023, док је гас је скупљи за 19,1 одсто.

Даљинско грејање је, за годину дана, поскупело за 12,2 одсто.

Када је о енергентима реч, једино је огрев, као што је био случај и у децембру, јефтинији у односу на прошлу зиму – овај пут за 7,4 одсто. Овде је важно истаћи да су управо су чврста горива у децембру 2022. у односу на исти месец 2021, поскупела за чак 51,4 одсто!

Месечна инфлација

Цене производа и услуга личне потрошње у јануару 2024. године, у односу на децембар 2023. године, у просеку су више за 0,3 одсто, наводи РЗС.

„Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у јануару 2024. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групи Здравље (0,7%), у групама Становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива, Рекреација и култура и Ресторани и хотели (за по 0,6%), Храна и безалкохолна пића (0,5%), Алкохолна пића и дуван и Опрема за стан и текуће одржавање (за по 0,2%) и у групи Транспорт (0,1%). Пад цена забележен је у групи Одећа и обућа (-1,3%)“, саопштио је РГЗ.

Цене осталих производа и услуга, како се наводи – нису се битније мењале.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
N1

�оментара

 1. ŠTA SE DEŠAVA U GLAVI ČELNIKA?

  Nešto se značajnije dešava u glavi i savesti vođe. On do sada nikada nije pominjao pad penzija u odnosu na plate, da li se sprema za nove izbore pa priprema svoju glasačku mašinu, penzionere. Kada je zajahao na vlasti, prosečna penzija bila je iznad 60% prosečne plate, a sada je spustio na 40% prosečne plate i više od pola penzionera gladuje i žeđuje. On je nemilosrdno četiri godine otimao penzije za osamsto hiljade penzionera, a nikako da se seti da vrati otete penzije, a penzije se tretiraju kao imovinu penzionera. Predsedniče seti se već jednom i vrati otete penzije jer je BDP i budžet nikada jači, u suprotno će te kunu i p… penzioneri.

  Osim što je prosek penzija pao sa 60 na 40% prosečne plate za zadnjih 12 godina. Naše prosečne penzije su veće samo od penzije Albanije, Makedonije i R. Srpske. Trenutni prosek penzija (januara 2024.) iznosi 45.775 dinara (390,67 evra), a minimalna potrošačka korpa iznosi 52.155,31 dinara i prosečne potrošačke korpe, koja je prema poslednjim javno dostupnim podacima u junu, iznosila 100.003,77 dinara. Inflacija u januaru, mereno međugodišnje, iznositi 6,4%, a za februar, prognozira se pad na 5,5%.

  1. Vidiš li ti pun Beograd automobila koji su skuplji od 40-50.000€? Vidiš li koliko se kupuje stanova od pola miliona evra pa na više? U zemlju su kroz kredite i razne malverzacije (ne bih o tome, tada neće objaviti komentar sigurno, a ovako možda i hoće?) ušle ogromne pare, tako da se to (do duše na kraju) odrazilo i na plate. Hoćeš da se zbog tvoje penzije vredni ljudi odreknu svojim skupocenih auta? Možda da se odreknu stana od 150 kvadrata u beogradu na vodi, da bi ti imao da jedeš baš svaki dan? Kuću na dedinju da zamene za mirijevo? Putovanja na ekskluzivne lokacije, krstarenja okeanima, apartmana u egzotičnim zemljama? Kako te nije sramota?? Šta treba penzioneru? Što manje ima, pre će prestati da opterećuje penzioni fond, zdravstveni fond, ostale fondove. Jesu li penzioneri pravilno rodno orijentisani? Nisu. Šta bivša predsednica vlade i nova predsednica skupštine da nisli o njima? Kako da gradi modernu predstavničku demokratiju sa penzionerima okačenim o vrat kao balast? Frljaš se tu nekim procentima, kao da su oni nekom važnom važni 😉 Usput, sada ozbiljno, nađi negde razliku između prosečne i srednje plate (penzije sve jedno), da vidiš zašto ekonomisti koriste prosečnu a ne srednju i kako ti je računica pogrešna jer je u stvarnosti mnogo gora nego što se predstavlja kada se koristi prosečna. Sve najbolje!

 2. САДАШЊОСТ ПОДОРАНА

  Наши грађани нису гладни, они који гладују, ћуте. Наша садашња пољопривреда је на цени, прилично је ораница подорана. Интерес грађана је изнад свега, а не могу да га дохвате. Власти га довољно добро удаљили. Лажима никад крај, а они који лажу не верују у својим лажима, ипак у њима верују лаковерни послушници.

  ♦ Он је толико поверљив саговорник да ни сам не зна о чему прича.
  ♦ Дошло je код нас неко време, не можеш ни мито да даш ако немаш везу.
  ♦ Избор лауреата „Шистекове награде“ је рударски посао. Зато и не чуди што се после њенoг додељивања често чује питање – где овога ископали?
  ♦ Бојим се да садашња хапшења криминалаца не буде као спортски риболов. Ухвати па пусти.
  ♦ Неким нашим тајкунима одбројани су дани. Зато неки раде ноћу.
  ♦ Направио је велика дела. Да, углавном кривична.
  ♦ Наше здравство не мучка лекове, већ мучка лековима!
  ♦ Био је комуниста, социјалиста, регионалиста, напредњак…Њему, као прелетач, ниједна улога професионално није тешка.
  ♦ Мултиетичка смо средина. Свака стран(к)а има своју етику.
  ♦ Влада је реконструисана, уграђени су јој страни резервни делови.
  ♦ Причам само истину, а људи углавном не воле да је чују.
  ♦ Није га ништа у животу мимоишло. Време га је прегазило.
  ♦ До јуче ми говорише: „још си млад“, а сада: „где си досад?“
  ♦ Купио сам диплому, изгледа морам и радно место, а како ћу са платом?
  ♦ Наши бизнисмени се деле на ове који краду и на оне који све покрадоше.
  ♦ Богат човек има хиљаду жеља, а сиромах само једну-да преживи.
  ♦ Раније се млади бојали инјекција. Данас трче на игле, као луди.
  ♦ У борским круговима најлакше се иде напред. Немаш шансе да скренеш.
  ♦ In vino veritas est. За нас важи док га не попијемо.
  ♦ Влада је створена да влада, ал’ изгледа само са собом.
  ♦ Корисници контејнера још увек су трезни. Нико у њих не не баца алкохол.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!