Србија

АKАДЕМИЦИ МИНИСТАРKИ: “Нема доказа да је ова технологија БЕЗБЕДНА, патент Рио Тинта још није одобрен”

Иако “Рио Тинто” наводи да има оверен патент да технологија прераде руде литијума и производња финалних производа неће угрозити животну средину у пројекту “Јадар”, тројица академика упозоравају да је то обмана јер ова компанија има само патентну пријаву, што значи да научно још није потврђена валидност тог процеса.

Ту чињеницу открили су академици Владимир Стевановић, Богдан Шолаја и Велимир Радмиловић у писму које су упутили министарки рударства и енергетике Зорани Михајловић у којем, између осталог, износе аргументе да постоје многе недоумице око овог пројекта које би требало још једном да се сагледају како би се избегле последице које би ова инвестиција могла да донесе. Једну од тих недоумица везују и за непостојање научних доказа да је примена њихове технологије безбедна за животну средину лозничког краја а као доказ за ту тврдњу наводе и то што њихова поднета патентна пријава у Америци, Kини и Европи, још није добила сертификат ниједне од надлежних институција.

Управо ова чињеница додатно је унела немир у већ подељену научну и сву другу јавност у Србији која тражи да се ова компанија али и српска власт изјасни да ли је технологија која ће се примењивати у Јадру довољно испитана и безбедна. Ти подаци недостају чак и у просторном плану који је усвојен, због пословне тајне о патентираном процесу, што је један од разлога да многи еколошки активисти али и научни радници сумњају у валидност представљених података Рио Тинта о целом процесу производње и прераде руде.

Академик Богдан Шолаја, каже за “Блиц” да разлога за сумњу има јер неки од представљених података од стране ове компаније нису тачни.

– Претраге указују да Рио Тинто са даном 19. јул 2021. нема одобрен патент у УСА, Kини нити Европи. Има само поднете патентне пријаве у овим земљама. Представници ове компаније су последњих месеци обавештавали јавност да компанија поседује патент и тиме доводили у заблуду заинтересоване стране и јавност. Зато је Министарство упозорено – наводи Шолаја.

Он додаје да патентна пријава, објављена или необјављена, представља поднети захтев, који садржи све релевантне чињенице и иновативне захтеве, патентним заводима.

– Поднета пријава тада пролази кроз ригорозне анализе а када се утврди да је у складу са свим правилима, она се одобрава и подносилац добија патент. Патентна пријава може бити одбијена, или послата на ревизију на основу јасних захтева добијених из патентних завода. У конкретном случају, патентна пријава не повлачи никаква права нити забране трећим лицима на експлоатацију руде јадарит, само патент има такво дејство и то ретроактивно од дана подношења иницијалне пријаве – објашњава академик.

С њим се слаже и ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

– Иноватор подноси патентну пријаву о својој иновацији установи за заштити интелектуалне својине. Патент се не одобрава док не прође све провере које су дефинисане процедуром установе а када се одобри, подносилац је заштитио своје право на интелектуалну својину. У случају Рио Тинта поставља се питање да ли је компанија дала потпуне информације о статусу патентне пријаве када је преговарала са пословним партнером, односно Владом Србије али и када је обавештавала јавност о својим намерама. Патентна пријава наговештава нову технологију, док одобрен патент валидира да је технологија заснована на одговарајућим научним принципима – наводи ректорка.

Марија Алимпић из Удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину” истиче да из Рио Тинта нису говорили истину јер су тврдили да научне доказе имају.

– Лицемерно је да нама говоре о тако савршеној технологији прераде руде коју ником нису представили нити је ико видео, док њихови други рудници толико загађују животну средину. Рио Тинто наставља у старом “добром” маниру нетранспарентности и понижавања заинтересоване јавности представљањем полуинформација и манипулацијом терминологије чиме само уносе забуну и потврђују да итекако имају шта да крију. Ако мисле да им грађани Јадра буду покусни кунићи за тестирање те своје технологије, онда су погрешили – каже Алимпић за “Блиц”.

Председник Александар Вучић недавно је у Бриселу говорио о пројекту “Јадар”.

– Неће бити ништа са Рио Тинтом док ми и народ не будемо одлучили. Нећу да се кријем ни од кога, него ћу да кажем народу шта добијате а шта губите – рекао је Вучић.

Рио Тинто: Одобрење патента је у нашем интересу

За разлику од брошуре Рио Тинта у којој пише да је “метода прераде, која је посебно развијена и патентирана од стране Рио Тинта”, одговор који смо добили није тако експлицитан.

– Захтев за патент односи се на технологију добијања литијум карбоната и борне киселине из руде јадарита а смисао сваког патента је заштита интелектуалне својине, што је у овом случају детаљна технолошка шема процеса прераде руде јадарита. Тај процес је осмишљен и потврђен током вишегодишњег рада у развојном центру компаније Рио Тинто. Одобрењем патента се потврђује “иновативност” тј. “оригиналност” предложеног процеса, идеје и технологије. Одобрење патента је у интересу Рио Тинта, ради заштите иновације у коју су уложени ресурси, и нема никаквог утицаја на имплементацију саме технологије – кажу из Рио Тинта.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!