Друштво

Тешке последице изнуривања радница Аптива из Лесковца

Лесковачки доктор Александар Рангелов огласио се поводом новог синдрома који је уочио код радница тамошње компаније Аптив – све указује на исцрпљујући рад. “Улазе тихо, наступају скромно, уздржани су и говоре мало. Имају подочњаке, немају осмех”, тако их описује и детаљно објашњава њихово здравствено стање, због којег би, како тврди требало да буду на боловању.

Нова.рс је контактирала доктора Рангелова, уз његову дозволу преносимо вам ову причу која опомиње.

Поред свега написаног у статусу, доктор Рангелов у разговору за Нова.рс додаје и да му наконнобјављене приче стижу бројне поруке подршке.

„Верујем да смо као народ сазрели за корениту друштвену промену, након много времена“, каже наш саговорник.

Синдром Аптива

Ортопедска амбуланта петком у Дому здравља Лесковац.Колега Зоран Анђелковић и ја радимо свако у својој ординацији. Обично имамо преко 100 пацијената.

Исто важи и за остале колеге ортопеде који раде од понедељка до четвртка.

Тако је годинама. Исте повреде, исте болести, али дијагностика и терапија се мењају. И то не увек у смислу напретка, морам са жаљењем да признам. Јули је. Чини ми се никад топлији.

Али, овај јули није изузетан само по томе. Овог јула сам упознао нову врсту болесника. Улазе тихо, наступају скромно, уздржани су и говоре мало. Имају подочњаке, немају осмех.

Углавном су у питању жене. Често младе мајке. Лепе су и достојанствене иако су испијене и скрушене. Делују као да их гризе савест, као да су нешто некоме скривиле, неког разочарале, изневериле.
Као да су се бориле и изгубиле. Као да у нечему нису успеле, а успех се од њих очекивао. То су очекивале њихове породице.

Њихова деца, њихови стари родитељи, њихови мужеви.Непријатно им је.

Болују од упале тетива и тетивних овојница, од упале припоја мишића, од лумбага, ишијаса, компресивних неуропатија.

Најчешће пате од хроничне трауматизације тетива које се 12 сати дневно тару о зидове телесних канала безброј пута пролазећи кроз њих у пределу шаке, ручног зглоба и подлактице.
Тетиве временом отекну, упале се и додатно сузе узак тунел кроз који пролазе док се њихови мишићи грче и опуштају. Уследе болови, најпре повремени па константни.
Наставља се задебљањем тетиве на месту највећег трења и њеним заглављивањем у телесном каналу.

Јавља се укоченост и феномен окидајућег прста.

Све се завршава убрзаним пропадањем тетиве и њеном руптуром тј. кидањем. Феномен окидања је индикација за операцију. Тетива се истрошила, пре времена остарила и пацијент је већ полуинвалид.

Опрезно их питам чиме се баве, одакле су, да ли су удате и имају ли децу.

У највећем броју случајева чујем кратак одговор: „Аптив“. Након тога ништа више не морају да ми објашњавају.

Тим радницима је неопходно хитно лечење и боловање.

Њихове карактеристичне тегобе, хроничан премор и депресија су ме навели да то болесно стање назовем „Синдром Аптива“. Лесковачко предузеће „Аптив Цонтрацт Сервиес д.о.о“ је у српској јавности постало симбол бескрупулозне експлоатације радника. Њихов менаџмент приморава раднике да потпишу изјаву којом се одричу права на ограничено радно време и на накнаду штете за последице које проистичу из овакве незаконите организације радног времена.

Те последице се односе на потенцијално повређивање радника услед премора и неадекватне заштите у процесу рада. Менаџмент је нашао оригиналан начин да покаже хуманост тако што је по фабричким халама распоредио довољан број носила за раднике који колабирају. Аптив из Лесковца је само током 2019. године из буџета Србије добио 7,5 милиона евра субвенција за запошљавање 2.000 радника, а 2020. поново добија субвенције у истом износу, овај пут за запошљавање 700 радника.

Идентичан износ (7,5 милиона евра) држава је уложила у изградњу фабрике.

Додатних 68 милиона динара дала је за довођење гасовода, а 45 милиона динара за прикључке ЕПС-а и ЕМС-а. Град Лесковац је у инфраструктуру и земљиште уложио преко 270 милиона динара.

Иначе, компанија Аптив, у чијем је власништву лесковачка подружница Аптив Цонтрацт Сервицес д.о.о., у 2020. години је остварила приход од скоро две милијарде долара.

У рекламном летку којим та фабрика тражи раднике пише да Аптив нуди веома добру радну атмосферу, имплементацију сопствених идеја и решења, рад и развој каријере у водећој, светски признатој компанији, прилику за професионални и лични развој у интернационалном окружењу, предност кантине компаније, Дан Деда Мраза за децу …

Као када би регрутима рекламирали одлазак у рат: „Нудимо бесплатну одећу, обућу, храну и цигарете, боравак у природи на чистом ваздуху, обиље спорту сличних активности, упознавање нових људи, незаборавну авантуру и … гарантујемо да вам неће бити досадно!“

Може се рећи да је наш округ захватила нова епидемија, а не ради се о корони.

У питању је епидемија ортопедских болести типа Аптив синдрома, епидемија немилосрдне, похлепне експлоатације и епидемија политичке подршке коју актуелна власт пружа експлоататорима.

Радно време од 12 сати

Доктор Рангелов је указао на све здравствене последице, али се о случају Аптив већ писало, почетком јула, када су се радници у погону у Лесковцу побунили због дванаесточасовног радног времена, потражила је ових дана раднике у Нишу поделом летака у којима је између осталог наведено да се запосленима нуди „веома добра радна атмосфера“, писао је тада Н1.

Онима који се одлуче да раде у погону у Лесковцу, „Аптив“ је понудио „превоз до посла, обуку пре започињања самосталног рада, прилику за имплементацију сопствених идеја, рад и развој каријере у светски признатој компанији, прилику за професионални и лични развој и уговор о раду закључен директно са послодавцем“.

Као предности рада наведене су „кантина компаније, лекарска ординација, Дан Деда Мраза за децу и божићни поклони за запослене“.

Основни услови за запошљавање су спремност за рад са сталним радним временом и у систему три смене и оријентација ка тимском раду.

„Аптив“ у Лесковцу запошљава око 4.000 радника, али је, према речима представника синдиката те фабрике, око 900 запослених отишло на боловање јер су две недеље морали да раде по 12 сати дневно.

Представници синдиката су такође истакли да је протеклих дана испред фабрике нон-стоп дежурала Хитна помоћ јер су раднице при крају дванаесточасовног напорног рада падале у несвест.

„Аптив“ је према најновијим тврдњама радника, радно време вратио на осам сати, али седам дана у недељи, што је изазвало ново незадовољство запослених.

У анонимној изјави за медије једна чланица менаџмента је изјавила да запослени нису принуђени да раде седам дана недељно, већ да им се таква могућност пружа како би више зарадили.

Та британска компанија бави се производњом електричне и електронске опреме за возила, а погоне има у Лесковцу и Новом Саду.

Нова.рс контактирала је компанију Аптив, какоби чула и њихову страну , речено нам је да проследимо мејл, што смо и учинили, али до објављиванај овог текста нисмо добили одговор.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!