АKС забринута због информација да су банке почеле да туже адвокате
Beograd, 2. oktobra 2021. - U Beogradu se danas ponovo odrzava protest advokata i gradjana nezadovoljnih pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovaraju troskove obrade kredita. Ovoga puta okupili su se ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra gde su ponovo zatrazili povlacenje tog stava koji, kako kazu, steti gradjanima, nakon cega je usledila protestna setnja do Palate pravde. Protest za sada protice mirno, a okupljeni nose transparente sa porukama "Povucite ga!", "No pasaran!", "Postujte zakon! Stop bankarskom teroru". FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

АKС забринута због информација да су банке почеле да туже адвокате

Адвокатска комора Србије данас је изразила забринутост због информација да су банке почеле да туже адвокате за накнаду штете која је наводно банкама нанета тужбама грађана због наплате трошкова обраде кредита.

Kомора је у саопштењу оценила да је имајући у виду да су првостепене пресуде донете у корист грађана, на основу којих је могла да се тражи наплата јер је реч о споровима мале вредности, јасно да такво поступање банака представља наставак политике застрашивања грађана и адвоката и недопуштеног утицаја на њихов рад, како би се одустало од спорова против банака.

У саопштењу се истиче да АKС неће одустати од борбе за праву сигурност која је нарушена допунама става Врховног касационог суда, нити од борбе за самостално и независно бављење адвокатуром без притисака и уцена.

Додаје се да ће АKС на седници Управног одбора у суботу одлучити о даљим корацима у циљу успостављање правне сигурности и једнакости грађана пред законом.

„Адвокатура очекује од банака као друге стране у спору, као и њиховог удружења, да престану са вршењем притисака на грађане и адвокате који их заступају јер ће у противном изазвати реципрочне мере које могу нанети штету свима“, поручено је у саопштењу АKС.

ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

ДРЖАВНИ ТЕРОР! Ухапшен и у затвору јер је приватно проследио број телефона Златибора Лончара

Од петка, 19. новембра ујутру, администратор Инстаграм и Фејсбук странице, „Стоп цензури”, и припадник Народних …

Aдвокати Дијане Хркаловић: Дијана није у затворској болници, нити је болесна. То је нечија измишљотина

Aдвокати Дијане Хркаловић: Дијана није у затворској болници, нити је болесна. То је нечија измишљотина

Адвокати некадашње државне секретарке Министарства унутрашњих послова (МУП) Дијане Хркаловић, након што су поједини медији …

Један коментар

  1. Advokati su sami a mi blejimo. Koji nam je?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *