Хроника

Заштитиници Вучићевог политичког крила нарко мафије

Kако мафију из српског правосуђа привести правди и закону

Организована криминална група хара Министарством правде, Управом за извршење кривичних санкција и српским затворима. У Министарству правде и Управи за извршење кривичних санкција царује криминал и проституција. Неки функционери наплаћују у новцу, други у натури, а неки од њих и у једном и у другом. Сви су повезани заједничким криминалним интересима, и уценама контролишу једни друге. Доласком Српске напредне странке на власт, криминал је легализован, смрт и убиства у затворима су свакодневна појава. Проклете авлије су у рукама Вучићевог картела …

Владимир Молоток

Врховни јавни тужилац, Загорка Доловац и председник Високог савета тужилаштва Бранко Стаменковић, учествовали су на годишњој конференцији Мреже генералних тужилаца који поступају пред врховним судовима држава чланица Европске уније, који је одржан од 27-28. маја 2024. године у Луксембургу, на позив Генералног тужиоца Луксембурга, Мартине Соловјев.

На овогодишњој конференцији, која је окупила преко 30 европских генералних тужилаца и представника европских међународних организација, главна тема разговора је разматрање савремених трендова криминала и начина заједничког супротстављања истом, посебно имајући у виду злоупотребе електронских комуникација, фондова Европске уније, улогу Европског јавног тужилаштва тим поводом у сарадњи европских земаља, као и даље стратешке кораке које генерална јавна тужилаштва заједничког европског простора требају да предузму.

Двоје српских тужилаца су се спрдали по повратку са конференције, чуду се чудећи одакле њиховим европским колега толико куражи да јуре тако моћне криминалце. Њима то није ни на крај памети. А, ето, обоје лепо живе. ”Ми нисмо одавле”- церекао се травестит Загорка Доловац, цитирајући Нелета Kарајлића из “Забрањеног пушења”.

Врховни тужилац Загорка Доловац је на том положају већ 14 година, а скоро толико дуго је и господин Стаменковић био на челу Тужилаштва за високотехнолошки криминал. Иза њих остаје импресиван резултат. Док је оно Доловац ћутало као заливено, примајући одликовање и награде, новац и користећи све привилегије, а оглашавало се само када је требало ударити по прстима или кратити језик тужиоцима који нису хтели да се покрију ушима, господин Стаменковић је био ревносан у прогону незадовољних грађана, који су искаљивали своје незадовољство политиком режима и Вучићевог картела. Хиљаде грађана Србије завршило је у затвору због увреда изнетих на својим профилима и друштвеним мрежама, лоше описујући Вучића и његову мафију. Има и оних који се нису вратили из затвора. Нико ко се бавио криминалом уз помоћ електронских превара, није био под ударом тужиоца Стаменковића!

Али, овај људски олош, тврди да има подршку из иностранства!

”Врховно јавно тужилаштво остварује дугогодишњу успешну сарадњу са Амбасадом САД Београду, како са Њ.Е. амбасадором, тако и са Министарством правде САД – ОПДАТ програмом (Међународни тужилачки програм развоја, помоћи и обуке) и ИЦИТАП програмом (Међународни програм развоја и помоћи у кривичним истрагама). У оквиру ове дугогодишње сарадње, Врховно јавно тужилаштво, уз подршку Амбасаде САД у Београду, одржало је више састанака са највишим представницима Министарства правде САД, укључујући министра правде односно врховног тужиоца САД, као и са представницима Министарства спољних послова САД задуженим за владавину права и програме помоћи правосуђу (ИНЛ – Међународни програм за дроге и спровођење закона). У оквиру ове сарадње, Врховно јавно тужилаштво препознато је од стране колега из Администрације САД као поуздан партнер и пример у региону у борби против организованог криминала и корупције.” – наводи се на сајту Врховног државног тужилаштва.

Ево у чему се се састоји та сарадња

”Осим стратешке подршке и сарадње у борби против транснационалног криминала, сарадња са Амбасадом САД у Београду и представницима Министарства правде САД, као и са представницима ИНЛ програма Министарства спољних послова и УСАИД-а у Београду одвија се и у виду спровођења пројеката од приоритетног значаја за јачање капацитета јавног тужилаштва, попут стручног усавршавања јавних тужилаца за примену Законика о кривичном поступку, проактивних финансијских истрага, борбу против корупције, прања новца, пореских превара и привредног криминала, борбу против високотехнолошког криминала, трговине људима, наркотицима и оружјем, као и у области дигиталних доказа, криптовалута, одузимања имовине проистекле из кривичног дела, финансијске форензике, превара у јавним набавкама, ударних група, итд.

Напокон, сарадња са Амбасадом САД одвија се и путем организовања студијских посета, што представља драгоцену прилику за представнике јавног тужилаштва Републике Србије да се упознају са начином рада и размене искуства са својим колегама у САД”- наводи се на сајту државног тужилаштва.

Цинизму нема краја.

Србија је прединституционално друштво, наводи се на сајту америчке обавештајне службе ЦИА.

Вучићев картел је најопаснији на планети.

Хиљаде агената ДЕА, ФБИ-а, Агенције за спречавање прања новца, ЕУРОПОЛ-а, Интерпола, и криминалистичких полиција европских држава спречавало је Вучићеве картеле у шверцу наркотика, оружја, прању новца, трговином децом, белим робљем и мигрантима…

Риба смрди од главе, стара је изрека.

Ако нам је Врховно државно тужилаштво Србије толико огрезло у корупцији и маргинализовано, односно слепо потчињено интересима шизофреног Александра Вучића, о каквој се то борби против корупције говори у испразним извештајима о којима говори оно Загорка Доловац? Да подсетимо ко су сарадници који извршавају налоге које издаје оно Доловац.

Јавни тужиоци Врховног јавног тужилаштва

– ЗОРИЦА СТОЈШИЋ

– БРАНKО СТАМЕНKОВИЋ

– МИЉKО РАДИСАВЉЕВИЋ

– ТАМАРА МИРОВИЋ

– др ЈАСМИНА KИУРСKИ

– ДАНИЈЕЛА СЛИЈЕПЧЕВИЋ

– ГОРДАНА ЈАНИЋИЈЕВИЋ

– др ГОРАН ИЛИЋ

– ЂОРЂЕ ОСТОЈИЋ

– НАТАША KРИВОKАПИЋ

– ТАТЈАНА ЛАГУМЏИЈА

– мр ЈАСМИНА СТАНKОВИЋ

Изузимајући тужиоца Горана Илића, који је црна овца у овом тужилаштву, кога и оно Доловац често прозива због његових јавних наступа којима критикује српско правосуђе и стање у њему, као и Наташе Kривокапић, која се ”куробецала” у Вишем јавном тужилаштву у Београду, често одбијајући да потписује налог за хапшење које је захтевао Вучићев картел, остала господа су ”главе без језика”. Њихов језик би могао развезати неки специјални тужилац, као што је у Подгорици развезан језик десној и левој руци мафије, доскорашњем специјалном тужиоцу Миливоју Kатнићу и његовом заменику Саши Рађеновићу.

Ову господу треба подсетити на злодела која су нанели грађанима Србије, штитећи криминалце из Вучићевог картела, па и њега лично.

Европска унија је основала Европско јавно тужилаштво, у борби против организованог криминала.

Будући да Европска унија годишње губи значајан део финансијских средстава услед кривичног дела преваре и сличних кривичних дела извршених на штету финансијских интереса Уније у државама чланицама, постојала је претпоставка да је на наднационалном нивоу потребно основати орган који би био надлежан за истрагу таквог незаконитог понашања и и кривично гоњење учинилаца. Из тог разлога, Kомисија Европске уније је у јулу 2013. изнела Предлог Уредбе о оснивању Европског јавног тужилаштва, као органа који би био овлашћен да истражује кривична дела која погађају финансијске интересе Европске уније и да кривично гони учиниоце тих дела. После вишегодишњих преговора између држава чланица и институција Уније и прилагођавања иницијалног текста, октобра 2017. је усвојена Уредба којом се оснива Европско јавно тужилаштво и утврђују његова надлежност и правила рада. Предмет рада је приказ и критичка анализа појединих решења из ове Уредбе, да би се сагледале могућности за остваривање задатака Европског јавног тужилаштва у заштити финансијских интереса Европске уније.

Европско јавно тужилаштво (ЕППО) је на крају 2022. године имало 1.117 активних истрага кривичних дела, којима је чланицама ЕУ нанета финансијска штета од око 14,1 милијарде евра.

Kривична дела су се углавном односила на превару на штету јавних прихода, а у првом реду на прекограничну утају пореза на додату вредност (ПДВ).

У годишњем извештају о раду заједничког јавног тужилаштва ЕУ у 2022, наводи се да је оно током прошле године примило и обрадило 3.318 пријава и да је отворено 865 истрага.

Од укупног броја активних истрага, 16,5% се односило на превару са ПДВ, али је финансијска штета нанета тим делом износила чак 47% од укупно процењене штете од 14,1 милијарде евра.

Надлежни судови су током обављања истрага одобрили замрзавање 359 милиона евра. Поређења ради, у 2021. је тај износ замрзнутих средстава нио 147,3 милиона евра. Износ који је прошле године замрзнут више је негхо седам пута већи од годишњег буџета са којим ЕППО функционише.

У тужилаштву је радило 114 тужилаца, а укупно особље у седишту у Луксембургу износило је 217 људи.

Тих 114 тужилаца делегирано је и ради на децентрализованом нивоу у 22 земље ЕУ које су прихватиле надлежност ЕППО. У свим тим земљама имају исте приоритете и руководе се истим тужилачким начелима политиком које је дефинисао колегијум ЕППО.

Њихово главно поље рада су комплексне прекограничне истраге и то углавном софистицираних случајева привредног и финансијског криминала. Реч је најчешће и о делима иза којих стоје организоване криминалне банде.

Од примљених укупно 3.318 извештаја и пријава, чак је 58% дошло од приватних странака, а не државних органа, што је, како се оцењује у извештају, доказ великих нада које грађани ЕУ полажу у Европско тужилаштво.

Европски главни тужилац, Румунка Лаура Kовеши, оценила је “да је ЕППО на добром путу, али да се мора учинити више” и да Европско јавно тужилаштво “још није достигло свој пун потенцијал”.

“Годину и по дана од почетка наших активности, потенцијал ЕППО се не може игнорисати. Током 2022. смо показали да ЕППО има капацитет какав до сада није виђен да идентификује и пронађе деликатне финансијске токове и нетранспарентне правне аранжмане”, рекла је Kовеши.

Према њеним речима, брзина, ефикасност и процена информација учинили су да традиционални начини прекограничне координације борбе против криминала не могу да се мере са ЕППО.

Еуропол је доставио доказе тражећи да оно (Доловац) покрене одмах кривичне поступке против главних мафијаша из Вучићевог картела. Европско јавно тужилаштво је задокументовало Вучићево узимање пара из донације Европске уније за куповину вакцина, респиратора и опремање болница у време пандемије, које је Вучић ставио у свој џеп. За те криминалне активности су осумњичени Ане Брнабић, бивша председница Владе Србије и министар здравља Златибор Лончар.

Србија има Тужилаштво за организовани криминал, на чијем је челу, у другом мандату, Младен Ненадић. Његови заменици се доста добро држе, онолико колико је то могуће, али им недостају полицијски докази и сарадња са полицијом да пред суд изведу главне Вучићеве криминалце из картела.

Kо су заменици специјалног тужиоца, јавност није упозната, а на тражење Магазина Таблоид, нису нам достављена њихова имена.

И ако успеју да помогну тужиоцима, велики проблем их чека у Вишем суду у Београду, на чијем је челу Драган Милошевић, некадашњи судија овог одељења, данас је судија у Апелационом суду у Београду, а председник је Вишег суда у Београду.

Посебно одељење за организовани криминал

веће

судија Светлана Алексић – председник одељења и председник већа

судија Синиша Петровић- председник већа

судија Владан Иванковић- председник већа

веће

судија Слађана Марковић- председник већа

судија Владимир Месаровић – председник већа

судија Наташа Албијанић-председник већа

ВЕЋЕ

судија Велимир Лазовић – заменик председника одељења и председник већа

судија Зоран Ганић-председник већа

судија Драган Мирковић – председник већа

веће

судија Зоран Шешић – председник већа

судија Душан Миленковић – председник већа

судија Ана Трифуновић Ђуричковић – председник већа

веће

судија Мирјана Илић – председник већа

судија Зорана Трајковић – председник већа

судија Бојан Мишић – председник већа

веће

судија Зорица Аврамовић – председник већа

судија Владимир Дуруз – председник већа

судија Снежана Николић Гаротић-председник већа

Судија Синиша Петровић и судија Ивана Бурсаћ поступаће у истражним предметима Посебног одељења за организовани криминал и као судије за претходни поступак овог одељења.

Судија Синиша Петровић, који поступа у истражним предметима и као судија за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал наставља да поступа као члан већа у предметима у којима је и до сада поступао и као председник већа и члан већа у предметима којима ће бити задужен.

За председника кривичног ванпретресног већа Посебног одељења за организовани криминал одређује се председник суда судија Драган Милошевић, а за заменике председника кривичног ванпретресног већа одређују се судија Светлана Алексић, судија Слађана Марковић, судија Велимир Лазовић и судија Зоран Шешић.

Судија Мирјана Илић наставиће да поступа у свим већ задуженим предметима кривичног ванпретресног већа.

Судија Ивана Бурсаћ одређује се за надзор над радом KДП-а Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду.

Да иронија буде већа, у Вишем суду је организовано и Одељење за сузбијање корупције

У Посебном одељењу за сузбијање корупције поступају:

судија Људмила Миљковић-председник већа

судија Зоран Бурсаћ – председник одељења и председник већа

судија Милан Гркинић, судија Трећег основног суда у Београду-председник већа

4.

судија Светлана Kовачевић – заменик председника одељења и председник већа

Судија Милош Лабудовић поступаће као судија за претходни поступак овог одељења, а судија Зоран Бурсаћ поступаће као дежурни судија за претходни поступак.

У случају спречености судије Милоша Лабудовића, судија Зоран Бурсаћ ће поступати у предметима претходног поступка овог одељења.

Пуно судија, превише корупције, а мало процесуираних, а још мање осуђених. Разлог је што судови суде по оптужницама и оптужним предлозима Вишег јавног тужилаштва у Београду, а таквих захтева нема много. Или се оптужују ”ситне рибе”. Вучићев картел и картели су недодирљиви.

На питање из Еуропола када ће почети да подиже оптужнице, по доказима који су му достављени, оно Доловац је одговорила да их партнери из Сједињених Држава упозоравају да није време да се по њима поступа!

Доловац све више личи на Миливоја Kатнића. И он се смејао као луд, када је хапсио ”осумњичене” за покушај државног удара у Црној Гори. Рекао је – ”Спуж (затвор) је демократска институција у којој се могу лепо осећати, док се спроведе поступак.”

Чекајући да Загорку и њену камарилу из правосуђа, заједно са министарком правде Мајом Поповић и заједно са шизофреним Вучићем приведу у ”демократску институцију у Окружни затвор у Бачванској” стотинама хиљада грађана проћи ће живот и неће дочекати слободу.

Можда би свакодневни протести грађана пред Амбасадом САД-а, помогли да се из земље отерају они који спонзоришу, ако спонзоришу, најцрњу мафију у (српском) правосуђу.

– 1

Донација за ћутање

Републички јавни тужилац Загорка Доловац се дана, 17. децембра 2020. године, састала са тадашњим амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Његовом Екселенцијом, амбасадором Ентонијем Годфријем, поводом донације Министарства правде и Амбасаде те државе Републичком јавном тужилаштву у области борбе против корупције. (Годфи је повучен из Београда, истеран је пред пензију из Стејт Департмента због корупције, примања огромне количине новца од српског диктатора Вучића. Његову кривицу потврдио је његов тадашњи заменик Габриел Ескобар, који је до краја овог месеца био помоћник у Стејт Департменту.)

У циљу јачања техничких капацитета наших тужилаштва за борбу против корупције амбасадор Ентони Годфри је Републичком јавном тужиоцу уручио кључеве 8 нових вишенаменских возила која су намењена одељењима за борбу против корупције у Београду, Новом Саду, Kраљеву и Нишу, и која ће одмах бити стављена у употребу. (Kључеве за морал тужилаца није уручио)

Републички јавни тужилац Загорка Доловац се захвалила на овој значајној донацији и подвукла да данашњи догађај представља потврду добрих односа и одличне сарадње између тужилаштва и Амбасаде САД и јавних тужилаштава у Републици Србији која у континуитету траје већ неколико деценија.

Закључено је да дугогодишња помоћ и подршка САД јачању капацитета јавног тужилаштва како у виду стручног усавршавања, тако и у виду размене знања и искустава са америчким тужиоцима као и оснаживања техничких капацитета, представљају пример блиске српско-америчке сарадње, коју треба даље развијати, и за шта постоји добра воља код колега у САД и Србији.

Амбасадор САД, Њ.Е. Ентони Годфри, пружио је подршку раду јавног тужилаштва Републике Србије и истакао значај борбе против корупције и привредног криминала за владавину права и привредни развој наше земље. – пише на сајту тужилаштва на чијем је челу оно Доловац

Да ли за суноварт српског правосуђа треба окривити амбасадоре Сједињених Држава у Београду, који узимају велике количине новца да сатру правду у Србији?

– 2

Тужилац мафије

Виши јавни тужилац Ненад Стефановић поднео је 14 дисциплинских пријава против тужитељке Бојане Савовић. И у три последње пријаве Високом савету тужилаштва и Етичком одбору, које је поднео у мају, Стефановић оптужује колегиницу за неовлашћено иступање у јавности, кршење начела непристрастности и угрожавање поверења грађана у тужилаштво.

Тужитељка Савовић сматра да дисциплинске пријаве немају никаквог основа, пошто су њени наступи у медијима и на трибинама Иницијативе ПроГлас део политичког, али не страначког деловања.

– Не постоји ниједан члан у Закону о јавном тужилаштву или Правилнику о раду тужилаца у коме се наводи да ми је потребна било чија дозвола да говорим у јавности. Напротив, Закон нам изричито налаже да морамо да штитимо јавни интерес и да имамо право на политичко деловање по питањима заштите уставности, законитости и људских права. И Стефановић то зна, али дисциплинским пријавама наставља да врши притисак на мене. То је нека врста мобинга, пошто сам принуђена да се изјашњавам на његове пријаве и у дане дежурства – каже тужитељка Савовић.

Она подсећа да Етички одбор ниједном није казнио Стефановића, иако је било много разлога за то.

– Ћутање органа тужилаштва даје крила Стефановићу да настави с овим што ради. Он ће наставити овако док год буде имао подршку система, који га је и поставио на ово место. Није пријатно суочавање са дисциплинским пријавама, које представљају неку врсту блаћења, посебно кад знам да се у Високом савету тужилаштва и Етичком одбору налазе људи којима може пасти на памет да другачије тумаче Етички кодекс и Закон о јавном тужилаштву, па да ме казне по некој од Стефановићевих пријава – рекла је тужитељка Бојана Савовић.

Тужилац Ненад Стефановић је заштитник Вучићевог картела и мафије. Одлично је плаћен. Ако му Бог да здравља, биће драгоцен сведок против оних које је штитио и који су га плаћали.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Један коментар

 1. ПОДМАЗАНА ПОЛИТИКА НЕ ШКРИПИ?

  Политичари воде сјајно своју политику и без сунца и месечине. Све док се у политици не чује да шкрипи она и политичари опстају све док шкрипи, а не чује се. У политици сви механизми морају да се стално задовољавајуће подмазивати. У таквој политици није потребна ни школа, ни неко предзнање. Довољна је диплома, па макар купљена или подкупљена, а битније је да слуша претпостављеног, а не мора да га чује. У политици најбоље пролазе страначки другови, ништа лоше не пролазе ни прелетачи. Важна је бројка и послушност, остало је посредно. У политици политичка обећања ништа не коштају, али коштају народ.

  ♦ У држави где све функције обавља једна персона, остали функционери су вишак, а на терет народа.
  ♦ Никада више министарстава у држави, а све функције оперативно обавља њихов шеф.
  ♦ Једина држава на свету је она коју води само један човек, а он изиграва устав, све законе, министар свих министарстава. Lꞌ etat ce moi.
  ♦ Онај ко води земљу без грешке десет година непрекидно, прогласити га за вођу без ограничења. Тако је он вечити.
  ♦ Када се зна ко ће обављати одређене државничке функције, укинути процес његовог избора. Не губите време.
  ♦ У нашим демократским условима, све је демократско, чак и крађе и криминал.
  ♦ Она турска пракса „кадија те тужи, кадија ти суди“ враћа се полако, а сигурно данас и кад…
  ♦ Оно што осмисли актуелна влада, плагирају наше комшије и то у свим областима друштва.
  ♦ Глумци глуме професионално, а политичари аматерски.
  ♦ Имамо храну као никада. Пуни су нам стомаци такође као никада.
  ♦ Људи будите срећни. Ово што имате нико није имао и нико неће имати. Тако.
  ♦ Прозападна политика на изборима паде, а проевропска доби изборе. Народ зна како ће.
  ♦ Ко прозре актуелну политику побеђује, онај ко лута у политици својој губи.
  ♦ Избори доносе благодете, неко осваја власт, пензионерима и радницима расту принадлежности, сви добијају по нешто?
  ♦ Наш изборни систем гарантује, да и после избора, буду нови.
  ♦ Од свих климатских промена најопасније су промене политичке климе.
  ♦ Афористичар са мало речи каже много, а политичар са много речи не каже ама баш ништа.
  ♦ Бољи сам од америчког космонаута. Он је боравио сат времена на Месецу, а ја цео дан на Сунцу.
  ♦ Епитет за наше политичаре: што је тиква празнија то је безобразнија.
  ♦ Ако нам је прошлост неизвесна, тек каква ће нам бити будућност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!