АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У СРБИЈИ: Број ухапшених и осуђених већи него број тестираних грађана на корону!

4.6
(9)
Савез за Србију (СЗС) упозорио је на „алармантно стање великог броја ухапшених и осуђених грађана без адекватне одбране, у симулираним суђењима за време ванредног стања“ затражио „пуно поштовање Устав Србије“, указујући да се „нека од тих суђења, без било каквог правног основа, одвијају се преко Скајпа“.

“Број људи који је осуђен, или се налази у притвору више је резултат хаотичног стања у обавештавању грађана него намере грађана да крше наредбе током ванредног стања”, наглашено је у саопштењу СЗС.

Уз оцену како „није нормално да је број ухапшених и осуђених већи него број тестираних грађана“, СЗС наводи како се „стиче утисак да се правац борбе против корона вируса одвија преко преких судова“.

“Поред неадекватног обавештавања збуњујуће је и то што обавезе грађана, на непримерен и непотпун начин, саопштава председник Републике, иако за то није надлежан”, истиче СЗС.

Наводећи да „председник Републике и представници Владе дају изјаве какве казне треба да буду за наводне починиоце кривичних дела, што је недопустиво“, СЗС указује и да „забрињава чињеница олаког одређивања притвора, као у случају Јоване Поповић, из Кикинде која се налази у притвору у Забели и Иване Берић из Сомбора, од којих ни једна није била обавештена о обавезној самоизолацији“.

Истичући да сличних примера има „на стотине“, СЗС упозорава да је „доминација извршне власти над правосуђем недопустива, посебно у околностима ванредног стања“.

„Захтевамо пуно поштовање Устава Србије у погледу независности судске, у односу на извршну власт, што значи да судије и тужиоци треба да се ослободе притиска појединаца из извршне власти. То значи да суђења по хитном поступку, преко скајпа у условима ванредног стања, уз задате ‘параметре’ од стране извршне власти, не задовољавају стандарде независног судства, а поготову поштеног суђења“, истиче у саопптењу СЗС.

Наводи се, такође да „судови морају одлучивати уз узимање у обзир права окривљених, могућности ангажовања сопственог адвоката и уз доступност свих доказа које предочавају окривљени“.

Ако студенти „не могу полагати испите преко скајпа, немогуће је да се на тај начин реализују суђења, на којима се изричу максималне казне“, истиче СЗС.

“У постојећем систему ванредног стања, наводи се у саопштењу, грађани нису адекватно упознати са правним нормама, а поготово они који су у земљу ових дана дошли из иностранства, а на граници нису добили писано обавештење о обавезним мерама карантина, његовом трајању и санкцијама за његово кршење.

Током ванредног стања Уставом је забрањено ограничавање права на правично суђење одлукама извршне власти”, наглашава у саопштењу Савез за Србију.

Извор: Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија укида обавезни негативан ПЦР тест за грађане Албаније који улазе у Србију?!

0 (0) Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је јутрос телефоном са албанским премијером Едијем …

РАДНИЦИ ЕПС БЕСНИ, СМАЊЕНА ИМ ПЛАТА Одговоре траже од министарке Михајловић и Грчића!

5 (6) Молим Вас да хитно закажете састанак са Синдикатом радника Електропривреде Србије на тему …

3 Коментара

 1. Kö kod då dodje samo obecava a då nesto vise uradi nece moci.samo ce då izazove vecu krizu i då se izmedju vas Sebe poklopate. Kad su vanredne mere ONDA MORA DA SE POSTUJE I SLUSA ZAKON.. ovde u Svedskoj niko se ne juni prvo su rekla skupina moze zadrzati 500 lica. OK. Kad se pogorsalo stanje pandemije i brze razvijanje virusa onda je Svedska vlada dala samo 50 lica då mogu zajedno. To se slusa dragi min narode inace budu kazne. Crkve pravoslavne i ostale rade isto organizovali bez guranja. Prvo 50 lica udju på opet 50 lica udju Savetuje se prehladjeni i bolesni då nedolaze u crkvu .Za pricesce ulaze po jedan u crkvi i svi stignu takvih ispada i vredjanja pred Uskrs draga braco NEMA. Pomenimo Gospoda Boga i uradimo onako kako bi on to voleo krotko i smireno a ne nepovervljivo uzeti sveto pricesce i neverovati. JER då se veruje i så vet om nikada nece biti zaraze.

 2. Да не поверујеш

  Од кад су дошли на власт, њихов став је: одер, оглоби, казни,…
  И сада своје пропусте пребацују на нас.
  Замислите, критикују и кажњавају нас што се крећемо, што још нисмо поцркали, а они све чине да нам се то деси, затврајући нас у четири зида, да се позаражавамо(јер се то лакше чини у затвореном него на отвореном простору), уместо да нас тестирају и пронађу заражене и да их ЛЕЧЕ, а не да их опет стављају у изолације, где ће да се поразболевају, ако не од короне, а оно од упале плућа, што му дође на исто.
  Тако је, кажу, сада на сајмишту.Још само да направе исто то у Јајинцима, па да кажемо да нам се историја понавља.
  Али што нас још и кажњавају због СВОЈИХ грешака, за то нема тако гадног израза у нашем језику.
  И јавно се хвале колико су милиона наватали од глоба.
  Сачувај нас Боже.

 3. Страшно, шта се нама грешнима догађа. Хапсе се људи који су често спречени да испоштују уредбу , коју је влада преко колена донела претходни дан. Полиција у грађанину види само преступника, судија за прекршаје, такође, паркинг сервис, прилику д га одере, по било ком основу…. Ванредно стање је дало нову енергију државним службеницима, да ојаде и онако јадне и сироте грађане. Не размишљајући о том човеку никако другачије, него о „љутом не поштоваоцу државе и закона“. А опет полицајац , судија, су елементи државе само док постоји носиоц………….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend