Kакве везе Вучић има са златним резервама Србије?!
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Kакве везе Вучић има са златним резервама Србије?!

Од избијања корона кризе, сваких седам дана председник Србије Александар Вучић уверава грађане Србије да имамо више новца него друге земље, да су јавне финансије у добром стању и да Србија има довољно девизних резерви и резерви злата. Тиме се код обичног грађанина ствара утисак да се за златом и девизним резервама, у кризи као што је актуелна, може посегнути по потреби и новац трошити за повећање плате лекара и остале потребе буџетских корисника.

„Срби не могу да верују да је Србија економски успешна. Ми ћемо имати проблема, али ћемо имати мање проблема него други, лакше ћемо их превазићи јер имамо пуну стабилност јавних финансија. Имамо довољно и девизних резерви. Сећате се да сте ми се смејали када сам рекао да ћемо куповати злато? Имамо у Берну, тако да можемо сада то злато у паре да претворимо. Злато је сада најбоље, па бакар, нафта не постоји“, казао је председник Србије поново прексиноћ у госотвању на ТВ Прва.

Међутим, злато које је део девизних резерви ни у ком случају не могу користити за потребе буџета Србије. Нити о судбини злата одлучују председник Србије и Влада Србије.

„Указујемо да за финансирање плата запослених у јавном сектору и пензија не могу да се користе, нити се користе девизне резерве Републике Србије, навела је НБС у одговору на питање Нове економије.

НБС наводи да је Законом о Народној банци Србије, између осталог, регулисано и управљања девизним резервама.

Чланом 50. Закона, прописано је да Народна банка Србије одлучује о формирању и коришћењу девизних резерви, као и о управљању и располагању тим резервама, у складу с монетарном и девизном политиком и смерницама за управљање девизним резервама, на начин којим се доприноси несметаном испуњењу обавеза Републике Србије према иностранству. Дакле, из девизних резерви се не могу вршити никаква плаћања Републике Србије у земљи.

Законом је такође прописано да Народна банка Србије управља девизним резервама у складу с начелима ликвидности и сигурности, те из тога произилази њихова основна сврха, а то је очување стабилности домаћег финансијског система.

Златом, у смислу овог закона, сматрају се златне полуге, злато на рачунима Народне банке Србије у иностранству и ковано злато.

Kако је наведено на сајту НБС, девизне резерве НБС се НЕ МОГУ користи за:

– инвестиције у привреду (кредитирање привреде, продаја девиза по посебном курсу),

– куповину станова, исплаћивање плата, пензија…

– подстицање производње (помагање постојећим фирмама),

– као залога за неке друге кредите,

…јер би тиме изгубиле своју функцију одржавања стабилности и постале новчана маса која покреће инфлацију.

На самом сајту НБС се наводи да девизне резерве којима управља НБС служе за:

– измирење обавеза Републике Србије према иностраним повериоцима

Из девизних резерви врше се плаћања главнице и камате по кредитима које Република Србија добија од иностраних кредитора, нпр. за изградњу путева, реконструкцију болница, школа и сл. Kредитни углед земље и могућност добијања јефтиних кредита зависи од њене способности да на време измирује обавезе према инокредиторима;

– одржавање стабилности курса динара

Стабилност курса динара одржава се трансакцијама које НБС врши на међубанкарском девизном тржишту с циљем ублажавања претеране дневне промене курса динара према евру и обезбеђивања неопходне ликвидности. Трансакције подразумевају продају или куповину евра;

– одржавање стабилности банкарског система

Банке имају обавезу да део својих девиза држе на рачунима код НБС, што значи да НБС гарантује да ће та издвојена средства бити исплаћена клијентима банака у случају поремећаја у пословању банака;

– заштиту од неповољних утицаја међународних финансијских криза

Висок ниво девизних резерви НБС обезбеђује ублажавање негативних ефеката светске финансијске кризе на привреду и грађане Србије, јер, у случају да банке немају довољно девиза, НБС може користити девизне резерве ради повећања њихове девизне ликвидности;

– финансирање дефицита у робној размени са иностранством

Имајући у виду да привреда Србије знатно више увози него што извози, разлика у виду трговинског дефицита може се финансирати из девизних резерви. То значи да увозници могу од банака да купују девизе за потребе плаћања увезене робе и услуга.

Укупне бруто девизне резерве на крају фебруара износиле су 14,7 милијарди евра, док су нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака) износиле 13,45 милијарди евра. Од тога, више од 30 тона је у златним полугама чија је вредност 1,45 милијарди евра.

Чињеница је да је НБС последњих година куповала злато, а интензивно у последње две године, управо да би се спремила за тешка времена и потенцијално нову економску кризу. Подсећамо, председник Вучић је гувернерки Табаковић током 2018. сугерисао да купује злато јер у случају нове економске кризе у свету, злато највише вреди.

НБС није продавала злато од 2005. године, већ је у оквиру своје политике формирања девизних резерви континуирано (осим током 2010. године) повећавала учешће злата у девизним резервама куповинама злата из домаће производње, навели су у НБС за Нову економију у априлу 2019.

Народна банка Србије може извозити и износити у иностранство, као и увозити и уносити из иностранства, златне полуге и злато у непрерађеном и кованом облику.

Народна банка Србије може у земљи куповати и продавати златне полуге, а може користити и услуге претапања и изливања златних полуга.

Нова економија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПКБ три године након приватизације од Ал Дахре: Неухрањене краве, затворене фарме и минималне плате

ПКБ три године након приватизације од Ал Дахре: Неухрањене краве, затворене фарме и минималне плате

Каква је будућност ПКБ-а који се од 2018. налази у рукама Ал Дахре? Уговор који …

ВЕЉИН кољач Срђан Лалић близак СНС, запослили га у РФЗО још 2013. године!?

ВЕЉИН кољач Срђан Лалић близак СНС, запослили га у РФЗО још 2013. године!?

Након Вељка Беливука, који тврди да је радио за „газду“ Александра Вучића, још један припадник …

2 Коментара

  1. Па ред је да, кад смо му већ омогућили и кад ћутимо и даље, да иако те златне резерве постоје, а “штедљива” СНС банда их се још увек није докопала, да и све то профућка и поарчи, као што је и читаву државу унаказио.
    Овакве штеточине и сотоне у људском облику србски народ у историји није имао.

  2. Voli bata zlato, liznuo bi ga malkice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *