Србија

Алармантно упозорење: Албанци купују све до Ниша!

Начелница Нишавског округа Драгана Сотировски упозорила је да продаја имања Албанцима у унутрашњости Србије није мит и легенда, већ чињеница. – Албанци више не купују само имања у Куршумлији и дуж административне линије са Косовом, већ их купују у унутрашњости и кажу “праве прстен” – рекла је Сотировски на округлом столу, организованом у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

– То је јавна тајна о којој нико не прича. Озбиљан безбедносни проблем, с којим су упознати у сектору безбедности. Али се њиме нико не бави, зато што је то постао озбиљан бизнис у који су уплетени и неки људи блиски властима – упозорава Момир Стојановић, бивши шеф Војно-безбедносне агенције (ВБА).

У изјави за “Вести”, он објашњава да је начин куповина заснована на наводној позајмици. Албанац склопи уговор са Србином да му позајмљује одређену суму новца, а овај враћање новца гарантује својом некретнином. Како новац никад не буде враћен, онда се активира хипотека и Албанац постаје власник некретнине.

Фиктивни бирачи

Као један од механизама који се користи за промену структуре становништва, Момир Стојановић наводи пример Медвеђе – мале и сиромашне општине на југу Србије.

– Медвеђа има 7.000 становника, а на последњим изборима гласало је 11.000 бирача. Другим речима, 4.000 особа је фиктивно пријављено да станује у овом месту и то Албанаца из Приштине. Све то им је омогућено уз помоћ криминалних групе у Србији – каже наш саговорник.

Он додаје да је на овом случају радила и полицијска управа у Лесковцу, али да је читава ствар на крају заташкана.

– Постоје озбиљни подаци да је чак 12.000 станова у Нишу у власништву косовских Албанаца. Они у њима не живе, већ их издају, али су њихови суштински власници – наводи бивши шеф ВБА.

Да не буде забуне, није реч о масовном броју Срба који продају своју некретнину Албанцу за велику и прецењену суму новца. Најчешће исти људи купују у своје име стан, а у ствари то чине за интерес трећег, односно Албанца са којим склапа уговор о позајмици. За тај нечасни посао добија одређени проценат након што не врати “позајмицу”, а Албанац преузме власништво над некретнином.

Неретко су у целу причу укључене и агенције за некретнине, али и српски и албански адвокати. О различитим начинима како се спроводи “освајање” југа Србије, Стојановић је додао и податак да Албанке из Косовског Поморавља долазе масовно у Врање да се породе.

– Албанке из Гњилана, Витине, Косовске Каменице се после порођаја врате на Косово, али у матичној евиденцији се води да је дете рођено у Врању. Уколико се овај тренд настави, онда ће Албанци за одређени временски период бити већински народ у Врању – упозорава Стојановић.

Држава да реагује

Драгана Сотировски каже да се као дугогодишњи новинар РТС уверила у истинитост масовних продаја некретнина Албанцима.

– Као новинар сам разговарала и са адвокатима у Нишу који су заступали странке у поступку. Није реч о класичној продаји, већ о уговору о позајмици. Одређена некретнина се стави под хипотеку, као гаранција да ће дуг бити враћен – наводи она.

Сотировски, која је крајем прошле године именована за начелницу Нишавског округа, каже да о овим појавама није обавестила надлежне државе институције јер то нису њене ингеренције, и да онај ко хоће, свему овом лако може да уђе у траг.

– Мислим да о томе не треба да се ћути и да државни органи треба да реагују.
Сви ови подаци, нажалост, дају на озбиљности претњи коју је не тако давно изрекао Рамуш Харадинај. Садашњи косовски премијер је у изборној кампањи поручио Београду да избрише Косово из свог Устава или ће у супротном узети трећину територије Србије и “припојити је Косову”, почевши од Ниша!

Момир Стојановић наводи да и изградња ауто-пута Ниш-Приштина иде у прилог Албанцима.

– Покуповаће све дуж ауто-пута, поотварати пумпе и ево их на обали Мораве!

Медији су и раније писали да је најбогатији Албанац Беџет Пацоли, сада министар спољних послова у Приштини, обезбедио чак 250 милиона евра у кешу којим ће албански екстремисти на југу Србије у наредним месецима куповати земљиште, некретнине и фирме, те да је то само прва фаза у реализацији “велике Албаније”.

Ј. Арсеновић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Странцима је забрањена куповина некретнина у СРБИЈИ. А шиптарима са југа мора прво да се утврди држављанство собзиром на чињеницу да они не признају СРБИЈУ КО СВОЈУ ДРЖАВУ па самим тим и немогу са купују некретнине на територији целе СРБИЈЕ. То само треба неко да спроведе у дело али пошто се политичари неразумеју у власт већ само колико ће зграбити новца док су на власти онда остаје питање ко у ствари дозвољава нелегалну продају некретнина са странцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!