Албанци с југа украли од Србије више од 300 милиона динара струје

0
(0)

Албанци с југа Србије годинама краду струју и одбијају да плате рачуне за утрошену електричну енергију ЕПС-у. У врањској Електродистрибуцији, филијали предузећа Југоисток из Ниша, кажу да дуг који становници Прешева и Бујановца имају према ЕПС-у износи више од 300 милиона динара, сазнају београдски медији.

Пре скоро десет година Координационо тело за три општине југа Србије, преко Владе Србије, отписало је 43 милиона дуга за утрошену и украдену електричну енергију на подручју општина Бујановац и Прешево. Како за “Телеграф.рс“ кажу у врањанској Електродистрибуцији, дуг становништва с југа земље сада премашује износ од три стотине милиона динара и не назире се решење како би он могао бити наплаћен.

“У највећем броју случајева реч је о класичној крађи електричне енергије кроз дивље прикључке на мрежу“, кажу у Електродистрибуцији Врање.

Како наводе, више од сто милиона динара износи дуг становника највећег албанског села на југу Србије Велики Трновац, где је регистровано 1.492 домаћинства.

“Житељи Лучана, надомак Бујановца, дугују 64 милиона динара, а по истом основу дуг становника села Кончуљ, уз административну линију са КиМ, износи 49 милиона динара“, тврде у ЕДБ-у Врање.

 “Симптоматично је да у укупном дугу једну трећину чине неплаћени рачуни, док чак две трећине представља украдена електрична енергија“, наводи Зоран Кнежевић, директор врањске Електродистрибуције, која је филијала предузећа Југоисток из Ниша.

 Потпредседник владајуће Демократске партије (ДП) и кординатор канцеларије за мала и средња предузећа у општини Бујановац Неџат Бехљуљи каже да нема говора о бојкоту плаћања обавеза од стране Албанаца с југа Србије.

‘У овом случају не ради се о бојкоту плаћања обавеза, јер не треба заборавити да има и уредних платиша струје међу Албанцима. Но, проблем је присутан и он мора да се решава економским, а не политичким мерама. Јер и струја је роба, као и бензин или телефонски импулс, и то мора да се плати“. каже Неџат Бехљуљи, и додаје да “ЕПС има право да законским путем наплати своја потраживања од свих грађана, па и Албанаца“.

Зоран Станковић, председник Координационог тела, каже за Телеграф да овај проблем није непознат и подсећа да сваки грађанин Србије “има обавезу да редовно измирује своје обавезе, па тако и да плаћа струју“.

“Држава, ипак, мора да има слуха и сазнања, те да на основу материјалног стања процени у којим случајевима и на који начин ће помоћи људима који нису у ситуацији да редовно измирују своје обавезе у овом случају за електричну енергију“, наводи Станковић. 

 

Телеграф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светски финансијски скандал око прања новца, помињу се и инвестиције из Србије

4.8 (5) „Највећи финансијски скандал у последњој деценији“ – под таквим насловом светски медији преносе …

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

7 Коментара

  1. a kod nas u Vojvodini za 1000 din seku struju

  2. tako i treba kad vec mi nemozemo ima ko moze

  3. Одбијају да плате!…Одбијо би ја њима од бубрега, срушио бих ја бандере и далеководе који воде према њиховим селима!

  4. meni su u vojvodini za dug od 2000.din poslali opomenu pred iskljucenje a shiptarima dzabe OJ SRBIJO MEDJ SHLJIVAMA

  5. ako isključe struju šiptarima (albanci su u albaniji, molim vas pravite razliku), isključićemo i malobrojnim srbima! zlo nikada ne ide samo.

  6. tako nam i treba kad se ne bunimo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *