Албанци забранили Србима градску славу

0
(0)

БУЈАНОВАЦ – Представили смо врху државе доказе да на овом стратешки веома важном подручју Албанци крше Устав и законе, да су угрожена људска права осталих, да се надвила велика опасност од потпуне албанизације бујановачке општине, тврди Светислав Величковић, један од четворице потпредседника новоформираног Српског народног већа Бујановац.

Величковић, који је и председник Одбора за људска права, објашњава како их је држава натерала да у „српском Бујановцу формирају српско веће“.

Откази за Србе

– Заједно са Завичајним клубом Бујановчана у Београду, Одбор за људска права покренуо је још 2008. године петицију са циљем спречавања мајоризације у општини, која је дошла до пуног изражаја доласком на власт сада актуелних председника општине и СО, Шаипа Камберија и Јонуза Муслијуа, када се смењују сви Срби са директорских места у јавних предузећима и установама, а на њихова места постављају се искључиво „заслужни“ албански кадрови. У истој петицији, коју је тада потписало око 1.200 грађана, изражено је незадовољство због скидања имена др Драгољуба Димковића овдашњем Дому здравља, укидања градске славе Петровдан и Дана ослобођења Бујановца 7. септембра – каже Величковић.

На штету народа

Према наводима нашег саговорника, Срби су већина у бујановачкој општини, и то желе да докажу држави Србији. Наравно, Албанци то не желе.

– Потврдили су то и ескивирањем последњег пописа, кријући се иза некаквих политичких разлога, „да се Власи не досете“. То је било очекивано, али неочекивано је што држава не реагује, што им стално повлађује, на штету нас Срба и осталих који овде живе. Зашто нико није кажњен због одбијања да се попише? Зашто нико није кажњен што неколико година уназад легално поставља заставу државе Албаније на зграду оштине Бујановац? Зашто нико не реагује на запаљиву реторику општинских челника, којом се узнемирује јавност и повређује важећи Устав? – пита се Величковић.

Изгубљена петиција

Величковић наводи да су Срби из Бујановца забринути и незадовољни.

– Као што никаквог ефекта није дала ни прошлогодишња, иновирана петиција, овог пута са преко 7.000 потписа незадовољних Срба, у коју се  укључио у међувремену формиран Покрет за општину Бујановац, предата је прошле године на портирници Владе Србије, пошто није било никога од надлежних да је преузме. Да све буде како не треба, та петиција се, у међувремену, како је саопштено, негде загубила. Плашимо се да се и овај део Србије „не загуби негде у плановима Албанаца“ – каже Величковић.

Ж. Матић

 

Правда

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend