Ана Брнабић: Промене Устава за независно, одговорније и ефикасније правосуђе

Ана Брнабић: Промене Устава за независно, одговорније и ефикасније правосуђе

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је у Скупштини Србије да је тема владавине права изузетно важна за Владу и да је зато одлучна да спроведе промене Устава, како би правосуђе било независно, одговорније и ефикасније.

„Морамо да ојачамо владавину права у Србији и то ће довести до раста просечних плата и пензија. Напредак у области владавине права треба да доведе до осећаја грађана да су сви једнаки пред законом, да је правда и брза и достижна, да је правосуђе независно и одговорно и много ефикасније“, рекла је Брнабић, образлажући предлог за промену Устава.

Она је изнела два примера посвећености Владе напретку владавине права и борби против корупције.

Један је, каже, привођење председнице Прекршајног суда у Краљеву због сумње да је узимала мито, а други хапшење председника општине Палилула Александра Јовичића, који је члан председништва СНС, због оптужби за корупцију.

Брнабић сматра да је тако показано да чланска карта било које политичке странке никог неће заштитити.

Премијерка је рекла да је око промене Устава вођена широка јавна расправа, а потом прешла на критике некадашње власти и реформе правосуђа, коју је спроводила Демократска странка.

„Не би смели да владавину права узимају у уста, а не нама да спочитавају“, поручила је Брнабић политичким противницима и критичарима политике ове власти.

Посланици би требало да разматрају намеру да се Устав промени, док ће се о конкретним законским решењима тек разговарати.

Посланици Скупштине Србије започели су посебну седницу са једном тачком дневног реда – Предлог за промену Устава Републике Србије, који је поднела Влада.

Предлог за промену Устава образлаже премијерка Владе Србије Ана Брнабић.

Како је раније објашњено, посланици ће се у овој фази изјаснити о намери Србије да мења највиши законски акт у делу о правосуђу, док ће се о конкретним решењима расправљати на некој од наредних седница.

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство донео је 16. априла ове године Одлуку о покретању активности за промену Устава, а након тога су организована јавна слушања у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Након што Скупштина потврди намеру за промену Устава, а у каснијој фази двотрећинском већином изгласа и предложене амандмане, следећи корак је организовање референдума.

Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је да би референдум о променама Устава могао да се одржи на јесен, односно пре парламентарних избора и распуштања Скупштине.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек – Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење – рекао је …

Макроекономија: Број пензионера у Србији за годину дана смањен за 24.047

Макроекономија: Број пензионера у Србији за годину дана смањен за 24.047

У односу на јул 2020. број пензионера смањен је за 24.047 а у односу на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *