fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Анархисти покренули мигранте на немире у Београду док српски безбедњаци чешкају јаја и глуме пословну пратњу Сорошу

0
(0)

ВИШЕ од 300 миграната у уторак ујутро је, праћено полицијом и запосленима у Комесаријату за избеглице и мигранте, кренуло пешице од Београдске аутобуске станице ка граничном прелазу Хоргош, вапећи да Мађарска отвори границе и пропусти их ка ЕУ. Како „Новости“ сазнају у безбедносним круговима, иницијатор ове шетње је организација „Но бордер Сербија“ („Србија без граница“), која има известан утицај у мигрантским круговима.

Организација себе на блогу представља као „мрежу људи који подржавају слободу кретања миграната, као принцип решавања избегличке кризе“ била је укључена у различите акције обавештавања међународне јавности о односу према избеглицама и азилантима, не само у Србији, већ и у Мађарској. У круговима невладиних организација ову мрежу карактеришу као анархистичку.

Како сами признају, у контакту су с илегалним мигрантима који по више пута из Србије покушавају да уђу у Мађарску, али тамо наилазе на бруталну мађарску полицију и приватне пограничне патроле. Како се наводи на њиховом блогу, мигранти који су се вратили у Београд сведочили су о понижавању, скидању и батинању, хушкању паса на њих, коришћењу бибер-спреја и сузавца, стављању лисица…

СТИГЛИ ДО СТАРЕ ПАЗОВЕ, БЕЗ ИНЦИДЕНАТА

Око 300 миграната који су јутрос из Београда пешке кренули ка мађарској граници стигло је до Старе Пазове, а током њиховог пута нису забележени инциденти, речено је вечерас агенцији Бета у Комесаријату за избеглице и миграције. Према информацијама са терена, мигранти су од Црвеног крста добили воду и мирно настављају пут ка мађарској граници, а од тог циља не одустају.

Само током јула и августа, по признању мађарске полиције, регистрована су 8.423 илегална уласка из Србије у Мађарску, упркос зиду, од чега су многи покушавали да уђу по два или више пута. Илегалцима „помажу“ кријумчари људи, а цена преласка у ову суседну земљу је скочила са 150 на чак 1.500 долара!

У колони која се у уторак упутила ка Хоргошу били су махом млађи мушкарци, са пртљагом на раменима, али без хране и воде. Они су повремено заустављали саобраћај у престоници.

– Не можемо више овде да будемо, иако сте нас лепо дочекали, нахранили и обукли – каже нам Хабир Хан (19), чији је коначан циљ да дође у Француску. – Хвала Србији. Овде сам три месеца и нисам спреман да се задржавам више, јер новца понестаје.

Како каже овај младић, кампови у Србији су пуни и тешко је сместити се. Организовано су се упутили у Мађарску, али не планирају насилно да пробију границу.

ЛИСТЕ ЧЕКАЊА

У КАМПУ на Хоргошу смештено је већ 109 људи, а на Келебији око 160. Сви они чекају ред да их Мађарска, у складу са списковима у које се уписују кад стигну до границе, пусти да уђу. Ова земља и даље пропушта само по 30 људи дневно, а на листама чекања их је више од њих 4.700.
– Седећемо и чекати одлуку владе. Можда неколико дана, недеља, можда чак и месеци. Колико год је потребно. Желимо мир – прича Хабир у име својих сународника.

У колони су били момци из Авганистана, Пакистана и Ирана. Нико од ових људи, како сазнајемо, није регистрован у Србији. Њихово одредиште су импровизовани кампови који већ постоје на Хоргошу и Келебији.

БАЛКАНСКА РУТА НИЈЕ ЗАТВОРЕНА

СРБИЈА не жели да мења досадашњу политику према мигрантима и настојаће да и даље помаже људима у невољи, рекао је државни секретар у Министарству за рад и социјална питања Ненад Иванишевић на регионалној конференцији „Миграције, расељење и отпор заједнице“. Он је указао да балканска рута није затворена и да се у земљи тренутно налази 6.000-7.000 миграната, махом из Авганистана, Пакистана и Марока. Догађај је окупио представнике локалних власти из Србије, Хрватске, Македоније, Грчке и Турске.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СОРОШ ПРАВИ ХАОС У СРБИЈИ! Ево шта је сад урадио

4.4 (14) Невладине организације (НВО), које су директно или индиректно под контролом америчког милијардера Џорџа …

KОЛОНИЗАЦИЈА ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ: У место од 5.000 становника долази 800 миграната, преносе локални медији!

4.7 (21) Реализација овог програма почела је почетком децембра прошле године, док се завршетак очекује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *