Антонић: Државоубица није успео да подели Србе

0
(0)

Политички аналитичар Слободан Антонић оценио је да је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић посетио Косово и Метохију са идејом да направи расцеп међу Србима, пре свега са севера Косова, али да у томе није успео.

Антонић је у изјави Срни указао да је то била поента и у његовом говору, па и у извештавању појединих медија, да на Косову и Метохији постоје две врсте Срба: једни који су дошли да саслушају Вучићеве аргументе и други који су дошли да изнесу свој политички став.

„Свакако да је он желео да на неки начин подели Србе на северу Косова, али утисак је да до тога није дошло, иако је било нијанси у њиховим наступима и у ставовима људи са севера који су јуче говорили на тим састанцима“, рекао је Антонић.

Према његовим речима, Срби су сви јединствено одбили и бриселски споразум и главну матрицу тумачења тог споразума коју је дао Вучић, тако да фактички, бар како ствари сада стоје и на основу утиска посете, Вучић није постигао тај свој циљ.

„Он је постигао неки други циљ, а то је да је сада у медијима у Србији, пре свега контролисаним медијима, демонстрирао своје лидерске способности, али то није нешто што би се могло довести у директну везу са спровођењем бриселског споразума, тако да ће он и остатак Владе имати ту још доста проблема док не крену са спровођењем споразума“, рекао је Антонић.

Антонић је оценио да је закључак саветника председника Србије Марка Ђурића, како је јуче постигнуто обострано разумевање и приближени ставови, погрешна слика онога што се јуче догодило.

„Мислим да је то погрешна слика онога што се јуче десило. Просто један број људи су пристојни домаћини, али ништа више од тога“, рекао је Антонић.

Аналитичар Душан Јањић рекао је Срни да је посета Вучића Косову и Метохији показала да Срби нису прихватили бриселски споразум, али да су многи од њих прихватили да размишљају да сарађују у примени оног дела споразума који се тиче севера Косова.

„Вучић је изабрао прави метод – око ствари око којих се не слажемо нећемо да се свађамо, а око ових око којих се слажемо да пробамо да координирамо политику. Мислим да је то добар пут“, рекао је Јањић.

Он је оценио да је постојао и други пут, који Влада Србије и владајуће партије нису искористиле, а то је био пут политичког рада странака на терену, пре свега социјалиста, а затим и напредњака, али и сарадња и укључивање Срба са севера Косова у сам процес преговора.

 

Срна

фото: Бета 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Лавров: Немамо разлога да сумњамо да руководство Србије наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 СБ УН-а

3 (4) „Чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове …

Један коментар

  1. Usitnili korake od buke i bruke jake!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *