fbpx
Насловна / Србија / Арсен трује воду на Руднику, нико не зна одакле
Арсен трује воду на Руднику, нико не зна одакле  1

Арсен трује воду на Руднику, нико не зна одакле

РУДНИК – Употреба воде за пиће и спремање хране у овој варошици, често пуној туриста, спортиста, а надасве дечјих екскурзија и боравишта, строго је забрањена до даљег! Разлог је повећана концентрација арсена, много већа од дозвољене правилником о хигијенској исправности.

Наредбу о забрани коришћења воде за пиће и за припремање хране на Руднику потписао је Мирослав Миловановић, заменик председника општине Горњи Милановац, у чијем атару је и Рудник, а на основу извештаја републичког Завода за јавно здравље и ЈКП „Горњи Милановац“.

– ЈКП ће, док год буде потребно, цистернама снабдевати водом за пиће потрошаче на Руднику. Вода из система за водоснабдевање Рудника може се користити искључиво за техничке потребе. Иначе, све информације о неисправности воде на Руднику, у искључивој су надлежности општине, а не ЈКП – каже Рајко Нешковић, директор ЈКП.

Још нема званичног објашњења откуд потиче повећана количина арсена у планинским водама Рудника. Незванично, сазнали смо да ће у то место и његову околину, бити поново упућене екипе стручњака из надлежних републичких института, које треба да (пр)овере и превисок ниво радиоактивних зрачења на Руднику, као и потенцијалне изазиваче те појаве, врло опасне по здравље људи, чак и стоке. Поново, зато што су на овој планини, „крову Шумадије“, већ вршена баш таква истраживања, али њихови налази никада нису обелодањени.

На Руднику, некада чувеној ваздушној бањи, често бораве деца из београдских, понекад и из других општина у Србији, у познатом дечјем одмаралишту. Чести су ту спортски семинари, такмичења… Иначе, забране употребе пијаће воде на Руднику изричу се већ неколико година, баш због повећане концентрације арсена у њој, и то увек – у лето!

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Корак по корак: Отвара ли Србија врата за ГМО 11

Корак по корак: Отвара ли Србија врата за ГМО

Чињеница да предложене измене закона о безбедности хране уводе нову категорију — генетички модификовану храну …

Србија: Закон за тровање народа на мала врата! 12

Србија: Закон за тровање народа на мала врата!

Генетски модификовани организми, увијени у обланду Предлога закона о безбедности хране, ушли су у Скупштину …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *