Насловна / Србија / Арсен трује воду на Руднику, нико не зна одакле
Арсен трује воду на Руднику, нико не зна одакле  1

Арсен трује воду на Руднику, нико не зна одакле

РУДНИК – Употреба воде за пиће и спремање хране у овој варошици, често пуној туриста, спортиста, а надасве дечјих екскурзија и боравишта, строго је забрањена до даљег! Разлог је повећана концентрација арсена, много већа од дозвољене правилником о хигијенској исправности.

Наредбу о забрани коришћења воде за пиће и за припремање хране на Руднику потписао је Мирослав Миловановић, заменик председника општине Горњи Милановац, у чијем атару је и Рудник, а на основу извештаја републичког Завода за јавно здравље и ЈКП „Горњи Милановац“.

– ЈКП ће, док год буде потребно, цистернама снабдевати водом за пиће потрошаче на Руднику. Вода из система за водоснабдевање Рудника може се користити искључиво за техничке потребе. Иначе, све информације о неисправности воде на Руднику, у искључивој су надлежности општине, а не ЈКП – каже Рајко Нешковић, директор ЈКП.

Још нема званичног објашњења откуд потиче повећана количина арсена у планинским водама Рудника. Незванично, сазнали смо да ће у то место и његову околину, бити поново упућене екипе стручњака из надлежних републичких института, које треба да (пр)овере и превисок ниво радиоактивних зрачења на Руднику, као и потенцијалне изазиваче те појаве, врло опасне по здравље људи, чак и стоке. Поново, зато што су на овој планини, „крову Шумадије“, већ вршена баш таква истраживања, али њихови налази никада нису обелодањени.

На Руднику, некада чувеној ваздушној бањи, често бораве деца из београдских, понекад и из других општина у Србији, у познатом дечјем одмаралишту. Чести су ту спортски семинари, такмичења… Иначе, забране употребе пијаће воде на Руднику изричу се већ неколико година, баш због повећане концентрације арсена у њој, и то увек – у лето!

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Неодговорност и неспособност за Гиниса! Четврти пут из шина искачу цистерне са амонијаком (видео) 11

Неодговорност и неспособност за Гиниса! Четврти пут из шина искачу цистерне са амонијаком (видео)

Четврти пут на истој деоници, овог пута на затвореној прузи Ниш – Зајечар код Матејевца, …

Зашто су градови у Србији данас међу најзагађенијима? 12

Зашто су градови у Србији данас међу најзагађенијима?

Ваздух у шест градова у Србији данас у преподневним сатима био је загађенији него у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *