Арсић: У периоду април – јун треба очекивати двоцифрен пад БДП Србије

0
(0)

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оценио је да у периоду април – јун треба очекивати двоцифрен пад бруто домаћег производа Србије.

„Иако је у првом тромесечју забележен раст БДП-а, последњи подаци Републичког завода за статистику говоре о снажном смањењу активности у готово свим привредним делатностима, тако да већ у периоду април – јун треба очекивати двоцифрен пад БДП. Очекујем да ћемо годину завршити ‘у минусу’, односно, како политичари више воле да кажу, са негативним растом БДП од три одсто“, рекао је Арсић за портал Нова.рс.

Додао је да су релативно снажан пад привредне активности који Србија бележи у априлу друге државе осетиле већ у марту, тако да су априлски резултати очекивани, поготово када је реч о индустријској производњи или туризму.

„Још немамо податке за саобраћај, али можемо претпоставити да је и ту забележен значајан пад активности“, казао је Арсић и додао да је једине делатности које су „поштеђене“ су грађевинарство и пољопривреда.

Он рекао да очекује да ће мајска статистика бити нешто повољнија од априлске, пошто су током месеца неке епидемиолошке мере ублажене, што ће се вероватно „прелити“ и на јун.

„Ипак, у другом тромесечју треба највероватније рачунати на двоцифрен пад БДП, да би у наредном делу године наступио постепен опоравак, који сигурно неће обухватити све делатности пођеднако“, оценио је Арсић.

Незапосленост у Србији ће, према његовим речима, расти током целе ове и делом следеће године, чак и када привреда крене да се опоравља.

„На одлагање раста запослености утицала је, иначе, мера исплате минималне зараде послодавцима, тако нећемо бележити пораст незапослености док траје њено дејство, али ће се отпуштања наставити током трећег и четвртог квартала ове године“, рекао је Арсић.

Његова је процена да ће држава ове године морати да се задужи ;за укупно 7,5 до осам милијарди евра.

„Иако се за сада ради о одрживом расту јавног дуга, од чега не беже ни друге државе које покушавају да ублаже последице пандемије, у следећој години мораћемо релативно нагло да смањимо буџетски дефицит. То значи да се треба уздржавати од најаве великих инвестиција, или повећања зарада. Наравно, ово је предизборни период, па су велика обећања присутна“, рекао је Арсић.

Додао је да би, ако би се таква обећања и реализовала, Србија наредне године суочила са високим дефицитом и, последично, даљим растом јавног дуга.

Бета, нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend