Асадове лавице

Асадове лавице

Сиријски председник Башар ал Асад окупио је посебну гарду жена-војника по имену “Лавице националне одбране”, које га чувају и животом бране његов режим. Оне су распоређене по најважнијим тачкама у градовима у Сирији, у којој рат између Асадових присталица и побуњеника траје од марта 2011.

У војним униформама, озбиљних лица и наоружане “калашњиковима”, те жене неодољиво подсећају на специјалну јединицу телохранитеља коју је имао некадашњи либијски вођа Моамер ел Гадафи, познату као “амазонска гарда”.

Више од 500 жена које су обучене у кампу Вади ел Дахаб у граду Хомсу чини специјалну Асадову војну јединицу. Она је део недавно формиране снажне формације Снага националне одбране (НДФ), која броји 10.000 војника.

Тешко наоружане “лавице” чувају најважније пунктове у градовима где живи становништво које подржава режим председника Асада. Њихов задатак је да у тим областима осигурају безбедност, што подразумева да проверавају и претресају све покривене жене како би се увериле да нека од њих није шпијун.

Многи су, међутим, Асадове “лавице” упоредили с Гадафијевом елитном женском трупом телохранитеља из осамдесетих година, које су новинари са Запада својевремено назвали “амазонска гарда”. Њихов задатак био је да штите либијског вођу, а он их је унајмио јер је веровао да ће потенцијални нападачи теже пуцати у жене. Многи мисле да су и Асадове “лавице” ангажоване из истог разлога.

[quote]

Окружен женама

Башар ел Асад је увек био окружен женама и њих бирао за најближе сараднике. Кад је почео рат у Сирији, он је око себе окупио групу дама образованих у Америци, које су му биле саветнице за најважнија политичка и војна питања. Међу њима се посебно истицала Хадил ел Али, за коју су многи мислили да му је љубавница. Она је морала да му шаље извештаје о томе шта мисли о свим његовим наступима, гардероби и говорима, а у преписци га је звала “фрајеру” и слала му поруке попут: “Тако си сладак, недостајеш ми”.

[/quote]

 

 

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сирија: Сва насеља око Алепа слободна први пут од 2012. године (видео)

Сирија: Сва насеља око Алепа слободна први пут од 2012. године (видео)

Сиријска армија је успоставила поптуну контролу у свим насељима око града Алепа први пут након …

Сирија наставља борбу против тероризма, Ердоган прети у празно

Сирија наставља борбу против тероризма, Ердоган прети у празно

Сирија ће наставити борбу са терористима на територији читаве земље. Претње турског председника Реџепа Тајипа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *