Преседан у Европи: УН се противи, Данска протерује сиријске избеглице
фото: шаун Галуп, Гети фото

Преседан у Европи: УН се противи, Данска протерује сиријске избеглице

Данска је постала прва европска земља која је ускратила боравишне дозволе сиријским избеглицама. Дански министар спољних послова Јепе Кофод сугерисао је да, иако грађански рат још увек траје у многим деловима Сирије, постоје делови земље у којима је ситуација другачија. Са одлуком данских власти не слажу се УН и Амнести интернешенал.
Последњих недеља 94 Сиријца је обавештено да ће им у Данској бити одузета боравишна дозвола. Очекује се да ће многи други добити исту поруку у будућности.

„У многим местима у Сирији још увек постоји грађански рат, али постоје делови земље у којима је ситуација другачија“, рекао је дански министар спољних послова за лист „Политикен“.

Данске власти сматрају да су та подручја, укључујући и градско подручје око Дамаска, безбедна.

Кофод је објаснио да ће избеглице које се добровољно врате добити новчану подршку и на тај начин избећи присилну депортацију. Износ који су избеглице до сада примиле добровољним одласком кретао се између 16.000 и 32.000 долара.

Према речима Кофода, идеја је да ће Сиријци који се врате у своју домовину помоћи у обнови земље. Његово лично уверење је да би то на крају могло да резултира „одустајањем“ председника Сирије Башара ал Асада.

Међутим, планови за одузимање дозвола за привремени боравак сиријским избеглицама наишли су на противљење и критике Високог комесаријата УН-а за избеглице (УНХЦР), који инсистира на томе да подручја повратка нису довољно безбедна:
„Повратак претпоставља да су услови стално стабилни. То не можемо видети нигде у Сирији”, рекла је портпаролка УНХЦР-а у Данској Елизабет Хаслунд за лист „Информатион“.

Хаслунд је изразила забринутост због, како је казала, јасне промене у данској мигрантској политици када власти теже да преиспитују основу за дозволу привременог боравка чешће него раније.

Потез Данске изазвао је сличне примедбе Амнести интернешенала, који је нагласио да Сиријци који се враћају могу бити у опасности од озбиљних кршења људских права.

Међутим, претња присилном депортацијом још није спроведена у дело, јер Данска тренутно нема никакав споразум са сиријским властима.

Данска је тренутно дом за 35.000 Сиријаца, од којих је већина стигла у протеклој деценији током сукоба у Сирији, који је према подацима УН-а довео до 6,6 милиона расељених.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Спремна велика депортација илегалних миграната из Босне и Херцеговине

Спремна велика депортација илегалних миграната из Босне и Херцеговине

Министарство безбедности и безбедносне агенције у Босни и Херцеговини припремају се за депортацију илегалних миграната …

БиХ ће депортовати 10.000 миграната

БиХ ће депортовати 10.000 миграната

САРАЈЕВО – Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић изјавио је да је та …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *