Аустралија: Црвени долазе!

0
(0)

Четвртак ујутро, новине Неwс Цорп у Аустралији освануле су с „хладноратовском“ насловном страном која поручује: „Црвени долазе“. Ово је била реакција на вест од дан раније да, „конвој тешко наоружаних руских ратних бродова, укључујући један са ракетама дугог домета, плове међународним водама према северу Аустралије“.

Одбрамбене снаге Аустралије потврдиле су ову информацију, саопштивши да прате кретање флоте. Наводи се такође да су раније ове недеље, бродови аустралијске ратне морнарице „Парамата“ и „Стјуарт“ добили налог да се упуте у Корално море како би „поздравиле“ руску флоту. Уз ово, додаје се и да је „П-3 Орион“, шпијунски авион, послат да „следи ратне бродове“.

„Како се схвата, Владимир Путин је наредио да флота покаже снагу руске морнарице, уз аустралијску међународну осуду, пошто је авион МХ17 оборен од стране устаника које Руси подржавају“, спекулишу даље новине.

Бишоп: Њихово право

Министарка иностраних послова Џули Бишоп инсистира да Аустралија већ неко време зна за упућивање руских ратних бродова према северу Аустралије и да то није неочекивано.

– Русија ради оно што морнарица ради – рекла је она репортерима у Сиднеју. – Русија има право, као и свака друга земља, да користи међународне воде.
Први министар Тони Абот био је присиљен да се огради од овакве претпоставке медија. Он је из Мијанмара, где се налази на самиту шефова држава и влада источне Азије, одбацио идеју да присуство руских бродова на северу према Аустралији има ишта са његовом критиком председника Владимира Путина.

– Није за Русе неуобичајено да се појаве у подручјима великих конференција и немојте да заборавите да је у војном смислу Русија знатно агресивнија у последње време. Ми на жалост видимо приличан удео руске активности управо у Украјини – казао је Абот.

– Дакле, ово није велико изненађење и ми радимо оно што се од нас очекује, пажљиво посматрамо те бродове. Ратни бродови имају право да буду на мору.

Абот је казао да су потребне недеље или месеци да се испланира путовање бродова, што указује да је ово био план направљен пре дужег времена. Упитан да ли ће питање ратних бродова изнети пред Путина на самиту Г20 овог викенда у Бризбејну, Абот је рекао да су њихових разговори до сада „усмерени на кривично дело“.

– Обарање МХ17 је кривично дело – истакао је први министар.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *