Азијско тржиште шанса за српска предузећа

Азијско тржиште шанса за српска предузећа

Обезбеђивање послова за српска предузећа у азијском региону један од спољнополитичких приоритета Србије, рекао шеф дипломатије Иван Мркић који борави у Мјанмару где има сусрета са званичницима те азијске земље.

Шеф српске дипломатије Иван Мркић, који на почетку турнеје по Југоисточној Азији борави у Мјанмару, изјавио је да је обезбеђивање послова за српска предузећа у азијском региону један од спољнополитичких приоритета.

“Покушавамо да обезбедимо и посао у погледу изградње вагона и у разним другим секторима, у енергетском, уопште, у јачању инфраструктуре у тој земљи… У свим тим областима покушава се наћи посао за српска предузећа”, рекао је Мркић у изјави Танјугу.

Министар је подсетио да српске фирме раде на пословима у вези постављања далековода у Мјанмару – земљи коју популарно зову “Мали тигар”, јер се налази у регији која се развија најбрже у свету.

“Ви знате да је задатак дипломатије и да је наш спољнополитички приоритет и то да пласирамо оно што је наше у ове регије. Пошто су ове земље углавном платежно способне, ми и на овај начин желимо да ојачамо сопствену привреду и да обезбедимо што бржи опоравак Србије”, рекао је Мркић.

С обзиром на незапосленост у земљи, како је рекао, и кроз “овакве посете и договоре постижемо оно што нам је потребно”.

Шеф српске дипломатије започео је јуче турнеју по Југоисточној Азији, у оквиру које ће до 2. марта обићи Мјанмар, Лаос, Камбоџу и Вијетнам.

У главном граду Мјанмара, Нејпјидоу, Мркић је првог дана посете са министром културе Аје Мјинт Кјуом потписао међудржавни спораум о културној и образовној сарадњи.

Планирани су разговори Мркића са његовим домаћином, мјанмарским министром спољних послова Вуна Маунг Луином, као и пријем код председника државе Теин Сеином и сусрети са председником доњег дома парламента Тура Све Маном и градонацелником Јангона – некадашњег Рангуна – Хла Мјинтом.

Како се очекује, ти сусрети би требало да потврде опредељење за даљи развој веза с Мјанмаром, посебно оних које промовишу привредно присуство Србије на тржишту некадашње Бурме, пројекте у војно-економској сарадњи, наставак програма стипендирања страних студената у Србији и могућност међууниверзитетске сарадње.

Како је раније саопштило министарство спољних послова, посета државне делегације Србије региону Југоисточне Азије ће представљати прилику да се оснажи политички дијалог на високом нивоу о најважнијим међународним и регионалним питањима, затражи даља подршка за ставове и политику наше земље, као и да се анализирају конкретне могућности за унапређење економске и других видова сарадње.

Током посете планирано је и потписивање више билатералних споразума.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Боровић: Без дознака дијаспоре привреда би била у стагнацији или рецесији

Боровић: Без дознака дијаспоре привреда би била у стагнацији или рецесији

Манипулација чињеницама је константа овог режима и зато би ствари требало оголити до краја. После …

Због поскупљења струје за привреду за 2,7 пута део српске привреде ће да стане, а други ће тај трошак уградити у цене финалних производа

Због поскупљења струје за привреду за 2,7 пута део српске привреде ће да стане, а други ће тај трошак уградити у цене финалних производа

Због поскупљења струје за привреду за 2,7 пута део српске привреде ће да стане јер …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *