Бајати производи заврше на акцији

0
(0)

Београд — Већина потрошача готово свакодневно „налети“ на неки од производа коме је истекао рок.

Међу бајатим производима које купци пријављују су пића, кекс, квасац, коре, пудинзи, чоколадице, сирупи, упаковано суво грожђе, као и месо, млеко, а посебно со, бибер, прашак за пециво…

Бајату робу купци најчешће могу да затекну у великим маркетима, јер је тамо и већа могућност да се у контроли производа „поткраде нека грешка“.

„Велики маркети имају посебно организовану контролу производа, односно раднике који тај посао обављају“, објашњавају инспектори. 

Међутим, због великог броја артикала, њима се чешће дешава да одређену робу којој је истекао рок грешком ставе у промет.

Шта се дешава са робом којој је истекао рок. Трошкове за уништење робе којој је истекао рок трајања могу да сносе произвођачи или трговци, у складу са уговором који међусобно потписују.

У Асоцијацији потрошача Србије истичу да чим купци пронађу прозводе са истеклим роком, посебно на акцијским снижењима одмах треба да обавесте тржишну инспекцију. Опрез је неопходан, поготово што се зна да се у Србији због слабије продаје и непродатих залиха често на полицама нађу производи са истеклим роком. 

„Дозвољено је спустити цену производима којима убрзо истиче рок трајања, што се често може срести у светским трговинама, где су цене тих производа ниже и до 70 одсто, али трговац је у обавези да потрошаче обавести о разлогу снижења“, каже Едина Попов, председница УО АПОС-а и додаје да у том случају купци нису преварени. 

„Али, ако се догоди да у том „мору“ робе „пролети“ и неки бајати производ саветујем купцима да одмах потраже инспекторе“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

5 (1) Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два …

Пензионеру пресео мораторијум на кредит

4.8 (6) Да ће ванредно стање да направи многе ванредне ситуације, могло се наслутити. У …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *