понедељак , 23 новембра 2020

Бакић: Очекивати промене од оваквих политичких странака – то је чисти илузионизам

0
(0)

ПРОФЕСОР Филозофског факултета у Београду социолог Јово Бакић оценио је да воља већине мора да се поштује у друштвима у којима постоји опште право гласа, али да то не значи да је већина увек у праву, јер већина често може и да „грдно греши и друштво одведе у провалију“.

На трибини на Филозофском факултету у Нишу, Бакић је рекао да је у једном друштво основно да постоји слобода медија, како би сви могли да изнесу своје мишљење и аргументе.

„Уколико то немате, онда се већина може вештачки стварати и одржавати, што се и данас ради у Србији“, рекао је Бакић на трибини „Шта нам се то догађа“.

Бакић је рекао да се Србија и политички и привредно налази на периферији Европе и само паметним радом може да пређе на „полупериферију“.

Он је истакао да Србија ни у најлуђим сновима не може бити центар, али може да се нада да се нађе на полупериферији Европе.

„На полупериферији се сада, рецимо, налази Румунија у којој просечне плате износе половину плате у Чешкој. Просечна плата у Чешкој је међутим само трећина просечне плате у Немачкој, која се налази у центру Европске уније“, казао је Бакић.

Према његовим речима, стручњаци нуде различите „рецепте“ који би омогућили промене у Србији и да она крене даље, а основна ствар је успостављање правосудног система.

„Страшно је тешко успоставити правосудни систем, али док немате Синишу Малог, Богољуба Карића, Мишковића, Вучића, његовог брата и разне друге у затвору, праведно осуђене, сасвим извесно не можете да кренете даље“, нагласио је Бакић.

Правосудни систем, додао је Бакић, се јако тешко мења, али и то тек кад постоји владавина закона који једнако важи за све.

„Очекивати од политичких странака, оваквих какве јесу, промене, тек је то илузионизам и потпуна бесмислица“, истакао је Бакић.

Једини излаз, додао је он, из ове ситуације је иницијатива из самог друштва и локалне заједнице.

„Постоји могућност да се сви ми организујемо у локалним заједницама, јер странке овакве какве су само хоће да своје људе доведу на места која су добро плаћена“, рекао је Бакић.

Као позитиван пример организовања људи у локалној заједници Бакић је навео Удружење слободних станара у Нишу, које је, како је навео, својим организовањем однело прву победу над системом у овој земљи.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend