Балкан у страху: Џихадисте шаљу међу мигранте

0
(0)

Семиха Боровац, министарка за људска права и избеглице БиХ, најавила је да би у Центру за избеглице у Салаковцу код Мостара могле да се сместе и породице поражених припадника Исламске државе са ратишта у Сирији.

– Код њиховог повратка Министарство безбедности прави процене и онда одређује према њиховим захтевима и могућностима. Ако немају где да бораве, могуће је да буду смештени у овај центар – рекла је Боровац.

Стручњаци из области безбедности указују да су у целој причи најспорније управо безбедносне процене надлежних у Сарајеву, јер су џихадисти из Ирака и Сирије по повратку у БиХ углавном имали третман као да се враћају са туристичког путовања, а не из терористичких похода.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, подсећа да је на сиријско ратиште из Босне отишло 300 бораца.

– Безбедносне службе на нивоу БиХ су извршиле процену за њих 40-ак, од чега је кажњено само 13 особа. Из тога је потпуно јасно да званично Сарајево затвара очи над чињеницом да у Босну нису дошли мигранти већ поражени војници Исламске државе. Уместо да заштити своје границе од најезде ових џихадиста, Босна ће им сада правити и посебна насеља. У случају да Република Српска то не спречи, на својој територији ће добити темпирану бомбу, која ће бити претња не само Балкану већ и Европи – каже Галијашевић за „Вести“. Он истиче да су власти у Српској свесне не само те чињенице, већ и опасности да би доласком већег броја миграната дошло до драстичне промене и етничког и верског састава становништва.

И Небојша Лазић, експерт за националну безбедност, тврди да се од Балкана прави ново буре барута.

– Еуропол је пре само неколико дана упозорио да је на простору БиХ и Косова око 40.000 бивших бораца Ал Каиде и Исламске државе. То је сасвим довољан број војника или терориста који могу да запале Балкан. Зар Република Српска треба да буде толико неозбиљна да над том опасношћу затвара очи? Сасвим је јасно да ће Српска спречити покушај да се озбиљан безбедносни ризик прелије и на њену територију. За то има довољно капацитета – оцењује Лазић.

Он каже да су безбедносне службе у РС већ ангажоване како би спречиле свако преливање кризе из Федерације, а да се свакодневно долази до оперативних података који потврђују информације европске полиције.

– Недавно је ухапшен мајор пакистанске обавештајне службе, а већ смо утврдили и матрицу лажних докумената које користи велики број тих миграната. Овде нису спорне избеглице, жене и деца, већ војно способни мушкарци, а затим и верски фанатици, који су мигрантску руту искористили да би се инфилтрирали на Стари континент – упозорава Лазић.

Терористима место у затвору

Хрватска републиканска странка поручила је министарки Боровац да породице терориста из Сирије може да води кући или где год хоће, али да им Хрвати неће дозволити смештај у предграђу Мостара.

– Невероватно је како су за министарку Боровац они који су учествовали у борбама на страни терористичких снага у Сирији „борци и браниоци“. Њихов и прихват њихових породица у Салаковцу представљао би кршење читавог низа закона. Према важећим законима, сви који самоиницијативно иду на страна ратишта чине кривично дело и одузима им се и држављанство БиХ. Они који су отишли у Сирију нису никакви борци, него терористи и њима је место иза решетака – поручује ХРС.

Јеринић: За све је крив Мектић

Градоначелник Добоја Борис Јеринић (на слици) рекао је да ће се град посредством републичких институција, односно МУП-а РС борити да дође што мање миграната. Он је оценио да су за проблеме у вези са мигрантском кризом у БиХ највећи кривци оперативни тим на нивоу БиХ и министар Драган Мектић, који је на његовом челу.

– Не знам из којих разлога Мектић и његов тим центре за мигранте привлаче било којем делу Српске, а поготово Добоју. Проблем је требало решити на граници и спречити да мигранти уђу у БиХ – тврди Јеринић.

Ђ. Баровић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Инспиратор терористичких напада у Бечу и Паризу нису карикатуре Мухамеда већ – Ердоган

5 (5) * „Најлакше би било да најновије нападе припишемо карикатурама једног сатиричног магазина или …

Исламска држава преузела одговорност за терористички напад у Бечу

5 (3) Исламска држава (ИД) преузела је одговорност за терористички напад у Бечу у којем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend