Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley: САД и свет улазе у економску кризу

Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley: САД и свет улазе у економску кризу

3
(2)

* Трамп је пре три дана добио план за борбу против епидемије на сто страница са прогнозом да епидемија COVID-19 може имати неколико таласа и потрајати до 18 месеци“. А да то може довести до дефицита многих важних производа и озбиљних проблема у америчком здравству       

* Број посетилаца у америчким ресторанима већ се преполовио у односу на прошлу годину. Асоцијација ресторана већ се обратила Конгресу САД тражећи помоћ због процењеног смањења прихода за 225 милијарди долара. Навела је и да ће изгубити 5-7 милиона радних места

* У држави Охајо, у којој је проглашена ванредна ситуација због епидемије, у току само седам дана се за 592 одсто повећао број тражилаца социјалне помоћи

* Због COVID-19 свака пета породица у САД већ се суочила или са отпуштањем неког од својих чланова или са принудним преласком на смањено радно време (и зараду)

___________________________________________________________________________

ДОНЕДАВНО се фраза „економска криза САД“ могла срести само на тзв алармистичким сајтовима који се баве `смаком света` и(ли) `завером илумината`.

А управо је Bank of America – једна од највећих инвестиционих банака света – упозорила да САД и цела планета улазе у „економску и финанску кризу“.

Њени аналитичари тврде да је америчка економија због епидемије коронавируса COVID-19 већ ушла у рецесију.

Указују да ће то бити евидентно већ по показатељима за текући квартал који ће донети смањивање БДП, пад подтрошачке тражње и нагло повећање незапослености.

После Bank of America су се огласили и економисти Goldman Sachs и Morgan Stanley који су такође оценили да је почела рецесија и упозорили да ће САД  у другом кварталу имати пад БДП од десет одсто.

И бивши економски саветник Доналда Трампа Кевин Хасет поручује сународницима: „Сједињене Државе ће проћи кроз ужасни други квартал. Земља током марта може изгубити до милион радних места“.

Анкета Rasmussen Reports показала је 20-ог фебруара да 49 одсто Американаца сматра да је национална економија под Трампом у добром стању, а само 24 одсто – да је у лошијем него у време власти Барака Обаме.

Међутим, већ 18. марта је Галупова сондажа показала да се проценат Американаца који су уверени у економску сигурност и своју и земље у целини преполовио – да је пао са +41 (у фебруару) на +22 у марту.

Галуп овакав пад није забележио од фебруара 2001-ве.

Трамп је стопу незапослености био свео на 3,6 одсто. Међутим, навала оних који су последњих дана остали без посла постала је толика да су `оборили` државне сајтове који региструју лица која траже посао.

 

Гувернер Њу Џерсија Фил Марфи изјавио је да се број оних који траже државну помоћ за незапосленост толико повећао да је то довело до „краха система“.

У држави Охајо, у којој је проглашена ванредна ситуација због епидемије, у току само седам дана се за 592 одсто повећао број тражилаца социјалне помоћи.

Новинска агенција Bloomberg је навела да је у САД последњи пут `слична навала на државну помоћ била само 2005. за време урагана Катрин и на почетку велике депресије-2 која је почела 2007-ме“.

Трамп је пре три дана добио план за борбу против епидемије на сто страница са прогнозом да епидемија COVID-19 може имати неколико таласа и потрајати до 18 месеци“. А да то може довести до дефицита многих важних производа и озбиљних проблема у америчком здравству.

По дподацима OpenTable, број посетилаца у америчким ресторанима већ се преполовио у односу на прошлу годину.

Асоцијација америчких ресторана већ се обратила Конгресу САД тражећи помоћ због процењеног смањења прихода за 225 милијарди долара. Навела је и да ће изгубити 5-7 милиона радних места.

Помоћ Конгреса и Беле куће већ су затражиле и америчке авиокомпаније, туристичке агенције и хотелијери.

Брукингски институт (Вашингтон) објавио је да преко 50 милиона Американаца, слабоплаћених радника са ниским квалификацијама који су у животном добу између 18 и 64 године, „има несавладиве дугове и мале уштеђевине па су најрањивије потенцијалне жртве губитка посла“.

Мартовска анкета NPR, PBS NewsHour и Marist показала је да се због COVID-19 свака пета породица у САД већ суочила или са отпуштањем неког од својих чланова или са принудним преласком на смањено радно време (и зараду).

Није ни чудо. У проблемима су и велики.

Ford, General Motors и Fiat Chrysler претходних дана су зауставили производњу, па је њихових 150.000 радника на принудним одморима.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Корона вирус „побегао“ из лабораторије: Светски лидери су то знали још прошле године?!

Корона вирус „побегао“ из лабораторије: Светски лидери су то знали још прошле године?!

4.7 (3) Извештај америчких обавештајаца који се појавио у медијима у вези са пореклом коронавируса …

У Вухану коронавирусу слепих мишева додат један „шиљак“ који га је учинио много заразнијим!

У Вухану коронавирусу слепих мишева додат један „шиљак“ који га је учинио много заразнијим!

5 (3) * Норвежанин Биргер СОРЕНСЕН: Додати „шиљак“ садржи низ од четири аминокиселине. Све имају …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend