Бели, проваљен си! Како смо од Белог добили „шут карту“

0
(0)

Отворено писмо доскорашњих сарадника Луке Максимовића, алијас Љубише Прелетачевића

* Зашто Белом више сметају они који се боре него власт која је ту пола деценије, због које је и настао?

Многе је у суботу изненадила вест да се покрет „Бели – Само јако“ оградио од деловања Луке Максимовића, носиоца лика фиктивног лидера Љубише Прелетачевића Белог.

У овом локалном покрету кажу да су то учинили јер не желе да прихватају одговорност за његове будуће поступке, будући да је „пронашао нову екипу“ са којом ће наступити на београдским изборима. Лука је с друге стране реаговао издавши саопштење које има нешто другачији садржај и поприлично је помирљиво.

У овом објашњењу, али и у целокупном деловању Љубише Прелетачевића Белог од председничких избора до данас осећају се хаотичност и безидејност. Како је до тих избора постојала идеја и локална прича о банализацији политичког система и масовној мобилизацији апстинената, па и покушају да се посредством сатире промовишу и нови људи за другачију, грађанску политику – одлучили смо и да га лично подржимо. Младеновачка прича јако добро се примила и у Зрењанину, али и у другим градовима Србије – сетимо се еуфорије из марта 2017. године када је стотине људи волонтирало у најлуђој кампањи икада, трошећи своје време, новац и живце у покушају да се садашњој власти пренесе јака порука.

Подржали смо Белог јер смо у том тренутку могли себи да допустимо тај луксуз – изборна математика опозицији никако није ишла наруку, а победа Вучића била је сигурна. Сматрали смо и да добар резултат Белог може утицати на излазност која би првопласираном смањила проценат и послала га у други круг. То је била одлична прилика да се устоличи један другачији правац у нашој политици и да се грађанима врати макар део поверења у добре намере одређених појединаца, што је био највећи проблем у претходним годинама опозиционог деловања, па да се постепено шири мрежа таквих пројеката која би једног дана чинила озбиљну политичку опцију.

У тој кампањи нико од Луке или покрета није затражио било шта, али је идеја била да сви људи који су се препознали наставе са заједничким радом, али и индивидуалним, свако у својој средини. Да се одмах разумемо – нико од Луке Максимовића није очекивао да било коме реши проблеме, али смо сви заједно учествовали у његовој промоцији и производњи нове енергије.

Ипак, одмах након избора смо као и све групе широм Србије које су га подржале добили „шут карту“ – врло штуро саопштење да му више нико није потребан јер почиње музичку каријеру и да је своју мисију завршио. Већина његових гласача је у том тренутку била озбиљно разочарана јер нису некога здушно подржали да би он већ сутрадан отворено комерцијализовао једну генијалну идеју. Због таквог сплета догађаја и његове пробуђене осионости и својеглавости, Белог су редом напуштали они који су га произвели, сви они који су чинили изворну поставу и довели га ту где је. То се осетило у његовим наступима касније, који нису били нити сатирични, нити мобилишући, нити су преносили некакву поруку. Напротив, наступ му је био и данас је – потпуно нејасан, а идеје или „идеје“ су замагљене и збуњују потенцијалне бираче. Бели се већ дуго скоро и не одређује према властима које су над нама пет година, већ искључиво према опозицији која покушава да се некако сабере, колико год и како год. Одбио је сваки облик сарадње и разговора чак и са групама грађана које су га подржале, исто тако новим људима – које су опозиционо оријентисане. Зашто Белом више сметају они који се боре него власт која је ту пола деценије, због које је и настао? Бели више није имао никаквих проблема који су логични за једног искреног опозиционара, није нападан од стране медија, напротив – увек је служио као добра брана властима и медијима под контролом режима, у којима је добијао доста простора. Необјашњиво се негативно одређивао чак и према темама које су логичне за једног искреног опозиционара – није потписао чак ни захтев ОЕБС-у за контролом избора. Да ли је то Бели задовољан регуларношћу избора? Најавио је београдске изборе, где је опет отворено опљувао опозицију, а нигде се није одредио према градоначелнику и његовој екипи – зашто? Какву то идеју има Бели након екстремно важних избора на којима ће узети одређени проценат, како жели да допринесе, шта је разлог те кандидатуре? Да ли га је та нова група пронашла одједном или је он пронашао њу и када се то десило? Јавност, али пре свега они који су га несебично подржали у априлу прошле године, имају право да то знају. Свима нама који смо га гласали и подржавали, али и његовим жустрим противницима од почетка, одавно на памет пада само једна логична ствар. Да није то разлог ограђивања његове изворне локалне екипе од њега, која је ипак јасна опозиција? Бели, још једна ствар – молимо те да у тој „новој екипи“ буде неко духовитији од Лава Пајкића. Изабери мало бољи чопор, иако је сад потпуно јасно на којој си страни.

Пише: Покрет уједињених фантома, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Патријарх Амфилохију: Чујем да ниси пожељан у Београду

5 (2) Први пут по окончању избора у Црној Гори, у седишту Патријаршије у Београду …

Путин после телефонског разговора са Вучићем: Косово и Метохија не може без Савета безбедности

5 (3) МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић јутрос је телефоном разговарао с руским колегом …

Један коментар

  1. Ко је још веровао да је Бели Прелетачевић самостално изашао на изборе?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *