Белорусија прекида партнерство са ЕУ, планира да споји порески систем са Русијом и успостави заједничко тржиште за енергију и транспорт

Белорусија прекида партнерство са ЕУ, планира да споји порески систем са Русијом и успостави заједничко тржиште за енергију и транспорт

Комшије Русија и Белорусија планирају да продубе своје блиске економске везе стварањем више интегрисаних тржишта и да заједничким радом обједине пореско и царинско законодавство, открио је представник Минска у Москви.

Владимир Семашко, белоруски амбасадор у Русији, објаснио је да две земље раде на обједињавању енергетског и транспортног сектора, те да такође праве планове за прелазак на заједничку индустријску и пољопривредну политику. Очекује се да ће две државе закључити споразуме до 1. јануара 2022. године, рекао је он.

Потез је уследио истог дана када је Белорусија најавила повлачење из „Источног партнерства“ Европске уније, осмишљеног да повуче бивше совјетске државе у орбиту Брисела и даље од Русије.

Минск и Москва су део Уније држава од 1999. године, када су актуелни белоруски лидер Александар Лукашенко и бивши руски председник Борис Јељцин потписали уговор и договорили се да започну интеграцију. Према тексту документа, две земље планирале су да створе заједнички парламент, суд и владу. Од тада се редовно разговара о уједињењу, укључујући стварање заједничке валуте, војног и царинског простора. Међутим, 22 године касније, многе од ових идеја тек треба да се остваре.

„Много је већ учињено [за интегрисање] у социјалној политици, економској политици, одбрани и тако даље“, рекао је Семашко за белоруску државну медијску агенцију БелТА.

„Данас смо заиста дошли до времена када морамо да ојачамо економске темеље Уније Белорусије и Русије.“

Амбасадор је приметио да ће две земље радити на интеграцији 28 сектора привреде, укључујући нафту, гас и електричну енергију. Такође се фокусирамо на обједињавању пореског и царинског законодавства, рекао је он.

„Сада смо у суштински новој фази“, додао је Семашко, објашњавајући да је белоруско-руски трговински промет порастао за 30% у протеклих годину дана. Минск је четврти највећи трговински партнер Москве.

Дуго се разговарало о даљој интеграцији Русије и Белорусије, при чему су се председник Лукашенко и његов руски колега Владимир Путин редовно враћали на ову тему. Дискусије између двојице лидера интензивирале су се последњих месеци, посебно након немира у Белорусији након прошлогодишњих председничких избора и накнадног интереса Запада да ради са белоруским опозиционаром Светланом Тихановском.

Раније овог месеца, белоруски премијер Роман Головченко открио је да преговори између Москве и Минска „улазе на врата“.

Извор: РТ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Путин представио главне тачке спољне политике Русије

Путин представио главне тачке спољне политике Русије

Руски председник Владимир Путин учествовао је на седници колегијума Министарства спољних послова Русије на којој …

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Сви споразуми које је режим председника Александра Вучића потписао са албанским сепаратистима у Приштини биће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *