fbpx
Фото: Н.Живановић

Београд јутрос међу најзагађенијим градовима у свету, Ваљево, Косјерић, Ужице, Ниш, Бор, Панчево, Смедерево, Нови Сад „јако загађени“

5
(1)

Најновнији подаци показују да је индекс загађености ваздуха врло висок у Ваљеву и Косјерићу. Висока загађеност и у Панчеву, Смедереву, Бору и Нишу. Према подацима сајтова који прате загађење на глобалном нивоу, Београд је јутрос један од најзагађенијих градова на свету.

Подаци Агенције за заштиту животне средине говоре да је ваздух „јако загађен“ у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Ужицу, Нишу, Бору, Панчеву, Смедереву, Новом Саду.

Један од сајтова који такође прати загађеност на глобалном нивоу Ер вижуал Београд данас сврстава на листу најзагађенијих градова света. Према подацима овог портала, Београд је најзагађенији град Европе, а квалитет се квалификује као нездрав.

ПРЕПОРУКЕ НАДЛЕЖНИХ

Поводом загађења ваздуха у градовима у Србији, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ раније је саопштио је да нема потребе за паником, али указује на значај примене мера заштите у условима загађења ваздуха. препорука

Препоручују да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

Главни аерозагађивачи су ПМ-10 и ПМ-2,5 честице, које су врло ситне и опасне јер пролазе и кроз најситније дисајне путеве.

ПМ-10 честице су смеша дима, чађи, прашине и киселине уз тешке метале. Ако је концентрација честица преко сто микрограма, што се често дешава у Србији, кажемо да је ваздух јако загађен.

Док се не промене временски услови и не дуне ветар који ће „растерати“ штетне честице, метеоролози поручују да нећемо лакше да дишемо.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чак 10.000 миграната затражило да живи у Србији за само 2 месеца, НВО поручује морамо да их интегришемо…

4 (4) НВО сектор трља руке, хиљаде миграната имају намеру да остану у Србији што …

Младост Србије Kарађорђевим стопама: Студенти након 70 км из БГД пешке стигли у Орашац (видео)

0 (0) Београдски студенти су у петак увече, 14 фебруара, кренули у молитвени ход дуг …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *