Београд на листи најзагађенијих градова у свету, Ваљево треће у Европи
фото: Ђорђе Ђоковић, Колубарске.рс

Београд на листи најзагађенијих градова у свету, Ваљево треће у Европи

У три четвртине земаља 2020. године забележено је прекомерно загађење упркос значајном ограничењу извора загађивача услед пандемије, показује извештај који је објавио IQAir AirVisual.

Београд је на 590. месту на списку градова а просечна загађеност му је прошле године означена као умерена. У јануару и новембру ознака је повећана на ниво који се сматра нездравим за осетљиве групе.

Ваљево је било трећи најзагађенији град у Европи, а у првих 20 најзагађенијих на континенту су у 2020. били и Косјерић, Ниш, Ужице, Чачак и Крагујевац.

Извештај о квалитету ваздуха који је објавио ИQАир АирВисуал, а у којем се захваљује и еколошкој организацији Гринпис, анализира податке о загађењу ваздуха који се прикупљају у десетинама хиљада посматрачких центара.

У извештају се мери концентрација микрочестица ПМ 2,5, ситних честица у ваздуху пречника 2,5 микрона које су посебно штетне за људско здравље.

Од 106 земаља са доступним подацима, само 24 су испуниле стандарде Светске здравствене организације (СЗО) када је реч о ПМ 2,5. Те честице улазе у крвоток кроз плућа и узрок су астме, рака плућа или срчаних болести.

ПМ 2,5 се стварају од пешчаних олуја, шумских пожара, пољопривреде, индустрије и сагоревања фосилних горива.

У многим деловима света 2020. је забележено привремено побољшање квалитета ваздуха, али привремено, „услед ограничења због пандемије коронавируса која су довела до наглог пада потрошње фосилних горива“, рекао је Лаури Миливирта из Центра за истраживање енергије и ваздуха, који је такодје учествовао у изради студије.

Као и претходних година, Јужна и Источна Азија су у 2020. највише погођене загађењем ПМ 2,5 – у Бангладешу, Индији и Пакистану је 42 од 50 најзагађенијих градова на свету, или 49 од 50 ако се на списак дода Кину. Побољшање се, медјутим, бележи у 86 одсто градова у Кини.

Међу главним градовима, Њу Делхи је био најзагађенији (као и 2019. године). Следе Дака, Улан Батор, Кабул и Доха. Исламабад је 11, Пекинг 15. место.

Са друге стране, Стокхолм, Хелсинки и Велингтон су главни градови који су најмање погођени загађењем.

САД су биле изузетак прошле године и забележиле су пораст загађења ПМ 2,5 од 6,7 одсто, што је била последица пожара на северозападу земље. Око 38 одсто америчких градова није било у складу са стандардима СЗО 2020, у поредјењу са 21 одсто 2019. године.

У Европи је пољски град Ожеше био најзагађенији, а иза њега је одмах Сарајево.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ђиласе, прво да објасниш како си улупао милијарду евра на мост у равници па да наставимо причу о корупцији!

Ђиласе, прво да објасниш како си улупао милијарду евра на мост у равници па да наставимо причу о корупцији!

 „Не разумем како мислите ‘ако се вратим на власт’? На коју власт мислите? Као што …

Немачки медији пишу о томе како ЕПС воде неспособни и нестручни страначки кадрови!

Немачки медији пишу о томе како ЕПС воде неспособни и нестручни страначки кадрови!

Иако Србија купује руски гас по повлашћеној цени, та земља се бори с несташицом енергије. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *