четвртак , 24 септембра 2020

Београд: Напредни идиоти са Трга Николе Пашића уклањају легендарну фонтану!

2.3
(6)

После годину дана реконструкције Трга републике, следи реконструкција Трга Николе Пашића. Пројекат не предвиђа најпознатију београдску фонтану и отвара питање зашто се конкурсна комисија одлучивала за обједињена решења реконструкције централних градских локација.

Трг Николе Пашића, после реконструкције, промениће изглед који је препознатљив већ 60 година. Градске власти на конкурсу су изабрале решење из 2015. године аутора Зорана Дмитровића и Зорице Савичић, које не предвиђа да се задржи најстарија фонатана у Београду.

„Међутим, ја инсистирам да се задржи вода у неком облику. Јер, ипак, постоји дуга традиција те фонтане. И она има свој значај. Радићемо неке корекције пројеката и фонтана ће бити у другачијој форми. И у грађевинском смислу, као и смислу ефекта који ће се постизати водом“, рекао је за сајт Б92 градски урбаниста Марко Стојчић.

„За мој лични укус смешно је да рад нема уопште да има фонтану, или мора да има више воде. Тако сам чуо неку формулацију ових дана, па се сада договара око фонтане шта и како. Зашто је онда тај рад добио прву награду“, пита архитекта Бојан Kовачевић.

Према његовом мишљењу, дискутабилан је и сам концепт организовања конкурса на ком су се обједињено бирала идејна решења за реконструкцију Трга републике, Теразија и Трга Николе Пашића. Kовачевић додаје да већ деценијама уназад постоје проблеми када су у питању такви и слични конкурси.

Главни градски урбаниста је најавио да ће простор бити нивелисан, освежен новим садницама и комплетно поплочан. Међутим, још се не зна шта ће се десити са дрвећем које се ту налази.

„Улепшавање града је једна веома клизава категорија, где може свако, поготово ако је јавност релативно, укупно гледано, у просеку необразована, може свако да вам потури шта год хоће. Мислим да не треба превише преправљати нешто што је у главама Београђана фиксирано довољно дуго времена“, каже архитекта Kовачевић.

Београђани су пројекат Трга Николе Пашића имали прилику да виде тек када је одлучено по којем решењу ће се радити. За грађане Трг и фонтана су перфектни, а ако не такви, онда добри и потребно им је само мало уређење.

„Откако сам ја рођен она је увек овде“, рекао је један суграђанин, показујући прстом на фонтану.

Екипа телевизије Н1 покушала је више пута да дође до главног градског урбанисте како би добила одговоре на питања о

„Питам се шта јој фали. Ја овде радим и много нам је свежије од када она ради“, каже други Београђанин.

Реконструкцији, међутим, речено нам је да Стојчић заузет, јер ради на актуелним пројектима. Времена је међутим имао да за једну агенцију најави завршетак радова у Kарађорђевој улици.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На сред улице експлодирао џип на Новом Београду, возач преминуо у болници (видео)

0 (0) У Улици Омладинских бригада у Новом Београду данас око 12.15 сати дошло је …

У Београду уместо хиљаду биће осам хиљада уличних камера

4.4 (7) Уместо 1.000 Србију ће надзирати 8.000 камера, а све њих Министарство унутрашњих послова …

4 Коментара

  1. Sta fali postojecoj fontani osim da gradske vlasti peru pare

  2. Ako, more, kad ceo Beograd cuti i bleji, kad nisu nikada izasli da podrze NIkolu Aleksica, nego mu se jos i rugali onako usput, neka im sravne ceo smrdigrad!
    Ako kisa nije pala tamo, nije bilo kise, ako se nije nesto desilo u smrdigradu, nije se ni desilo!
    Sta cekate, limun!?
    Aman, unistise nas, unistise Srbiju, a vi ste se ualili i zabole vas …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *