понедељак , 23 новембра 2020

Београд: Због поклоњене гараже и паркинга на аеродрому, губићемо годишње 2 МИЛИОНА ЕВРА!

0
(0)

ЈП Паркинг сервис поклонио Аеродрому „Никола Тесла“ гаражу и паркиралиште са 1.106 места. Француска компанија Ванси платила је 501 милион евра да у наредних 25 година управља београдским Аеродромом „Никола Тесла“.

Концесионари су се обавезали притом да ће уложити додатних 732 милиона евра, у, како је речено у марту приликом потписивања уговора, „управљање инфраструктуром, одржавање, развој кроз изградњу и реконструкцију и даљу модернизацију аеродрома“. Гаража и паркинг са 1.106 паркинг места неће бити на списку, јер је јавно предузеће Паркинг сервис својим пословним планом за ову годину одлучило да то поклони аеродрому.

– Током 2016, 2017. и 2018. предузеће је остало или ће остати без значајних пословних ресурса због следећег – наводи се у пословном плану ове фирме и додаје као ставка број један да ће гаража и велики паркинг са 1.106 места бити у склопу концесије Аеродрома Београд.

То значи да ће од јесени, када Ванси преузме управљање аеродромом, управљати и паркинг местима и од њих убирати приход. Колики је то приход конкретно, нисмо успели да сазнамо из Паркинг сервиса. На то, као и на питања ко је иницијатор ове идеје, те да ли је можда и уговором са француском компанијом овакав след већ био предвиђен у овом градском предузећу јуче нисмо добили одговор. Остаје да се нагађа, ако се узме у обзир да је цена дневне паркинг карте 800 динара (толико је у гаражи, где има 543 места), онда би приход од продаје места за паркирање на годишњем нивоу за оног ко управља њиме могао да буде и до неких 1,3 милиона евра. Када се урачуна и преосталих 563 паркинг места на отвореном и узме у обзир да су заузета, на пример не цео дан већ 12 сати дневно, приход би од њих могао да буде и до два милиона евра. До сада су ти приходи ишли на рачун Паркинг сервиса, убудуће ће ићи на рачун концесионара. Да ли је овај потез предвиђен уговором са концесионаром питали смо и Аеродром Никола Тесла, али су нас они упутили на „надлежне државне институције“. Једној од њих, Влади Србије, послали смо исто то питање, али одговор није стигао до закључења овог броја.

У пословном плану компаније Паркинг сервис, између осталог, наводи се и да укупно остају без 2.005 паркинг места у главном граду, а „имајући у виду да је то велики број паркинг места то предузеће би имало проблема са остварењем пословних прихода на нивоу из 2017. и претходних година“, те ће са како је истакнуто „проширити зонирано подручје у граду реципрочно броју изгубљених паркинг места“.

Као изговор за ширење паркинг места у Београду градски менаџер Горан Весић (на слици испод) је у изјави за ТВ Н1 навео, пре свега, захтеве грађана, а поклон Паркинг сервиса аеродрому објаснио је као „нормалну ствар“.

– Нормално је било да то припада аеродрому, јер то је напросто на земљишту аеродрома, али таква је била ситуација, вероватно аеродром 90-их кад је направљен није имао пара, Паркинг сервис је у то уложио, тако да је потпуно природно да аеродром има своје паркиралиште – рекао је Весић.

Међутим, Паркинг сервис који сваку годину завршава у плусу и претходну је завршио са добитком који је према њиховој процени (јер финансијског извештаја за 2017. нема на сајту АПР) неких 500 милиона динара. Годину пре тога, 2016. Паркинг сервис је био у плусу свега 202 милиона динара или три пута мање него, на пример, 2015. Иако су пословни приходи за обе године били подједнаки (2,8 милијарди динара), испоставиће се да је ово јавно предузеће током 2016. године имало расходе од усклађивања остале имовине у вредности од 566 милиона динара, за разлику од 213 милиона динара колико су они били годину пре тога.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БЕОГРАД је данас најзагађенији град на планети ал биће дигитализација пa дишите бинарни код!

5 (6) Данашњи Светски дан чистог ваздуха, грађани Београда дочекали су у граду који је …

ЕKСKЛУЗИВНО – Откривено име Београдског доктора који је крао па продавао бебе странцима (видео)

4.8 (25) ДАНАС У ЕМИСИЈИ „ПОСЛЕ РУЧKА“ СВЕДОЧИМО ЕKСKЛУЗИВНОЈ ИСПОВЕСТИ САНДРЕ ИЗ АМЕРИKЕ, KОЈА ЈЕ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend