“Београдски универзитет није могао ни лаптоп да ми купи”: Најцитиранији српски математичар сада ради за Универзитет у Саудијској Арабији

5
(4)

Професор Стојан Раденовић, који се годинама налази међу сто најцитиранијих научника у свету у области математике, што је други по важности критеријум, одмах иза Нобелове награде и Филдсове медаље, за одређивање пласмана неког универзитета на Шангајској листи, на којој је БУ ове године пао за више од 100 места, прешао је на Универзитет у Саудијској Арабији из егсистенцијалних разлога.

Данас Професор Стојан Раденовић, математичар који је у пензији, како наводе “Вечерње новости“, припада Универзитету краља Сауда у Саудијској Арабији, који га је ангажовао, па његови радови дижу рејтинг ове установе.

На питање зашто је прешао на универзитет у Саудијској Арабији, рекао је да су посреди егзистенцијални разлози.

Ја сам у пензији. Примања су ми врло слаба, породица ми није ситуирана, жена и ћерка не раде. У Саудијској Арабији ми дају нешто новца, а Београдски универзитет није могао ни лаптоп да ми купи”, каже Раденковиц за “Новости”.

Овај пензионисани професор Машинског факултет, задатке решава у подруму зграде у којој живи, јер у стану нема простора за радну собу.

Да је новац један од разлога за слабији пласман на Шангајској листи сматра проректор за наставу Универзитета у Београду, проф. др Петар Булат, који спортским речником објашњава проблем:

“Kлубови који имају много новца доводе најбоље спортисте, па тако раде и универзитети са научницима. И наш универзитет би могао уз подршку државе да се пласира меду првих 200. Али, да бисмо напредовали више од тога, потребан је новац који Србија нема”, рекао је он.

Универзитет краља Сауда, осим проф. Раденовића успео је, како каже, да доведе двадесетак утицајних маучника из Пољске, Италије, Kине… и захваљујући њима, тај универзитет се нашао меду 200 најбољих на Шангајској листи.

“Вечерење новости” пишу да је висока цитираност професора Раденовића била један до разлога што је БУ 2016. и 2017. био међу 300 најбољих универзитета у свету.

Међутим, професор Раденовић је рекао, како су пренеле “Вечерење новости” да је “ментална лењост наших академика и универзитетских професора који врло мало објављују и меу којима нема ниједан високоцитиран један је од кључних разлога што је Универзитет у Београду пао за сто места на Шангајској листи”.

Прошле године Универзитет у Београду се пласирао међу 400, а ове године је пао за 124 места и задржао се између 400. и 500. позиције на Шангајској листи најбољих универзитета у свету.

Недељник.рс

фото: Игор Павићевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Буџетски дефицит у поређењу са 2018. повећан чак 183 пута

5 (7) * „Србија следеће године требало да „исплати 111 милијарди динара само на име …

Све мање лекара опште праксе у Новом Саду, један доктор покрива 40 одсто више грађана него што је прописано

0 (0) Број запослених у здравственим установама у Новом Саду у 2019. години порастао је …

2 Коментара

  1. Novac se rasipa na svesta ,pretarani novogodisnji ukrasi,fontana koja peva,gondolr….stanovi Diposa koje koriste pevaljke i slicni ali za nauku nema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend