Београду се спрема привремена управа

Београду се спрема привремена управа

0
(0)

Београд – Промена на месту првог човека Београда могла би да буде спроведена најпре оставком или, мање вероватно, сменом градоначелника Синише Малог, преко привремене управе која ће град водити до ванредних избора, сазнаје Данас из извора блиских власти и Српској напредној странци.

Како нам је речено, напредњаци и њихов лидер Александар Вучић већ неко време размишљају на који начин променити власт у главном граду, након најављеног одласка са функције садашњег градоначелника. Према речима наших извора, Мали ће поднети оставку на своју функцију, након чега Скупштина града има рок од 30 дана за избор новог градоначелника.

Међутим, како кажу наши саговорници, тренутно се размишља о томе да у том року не буде сазвана нова седница градског парламента и не буде изабран нови градоначелник, што води увођењу привремене управа коју именује влада, односно привременог већа од пет чланова које управља градом. То веће функцију обавља до избора, а најкасније два месеца након формирања привременог већа председник Скупштине Србије треба да распише изборе за Београд.

Привремени орган, којег чине председник и четири члана, према Закону о локалној самоуправи обавља текуће и неодложне послове из надлежности скупштине и извршних органа јединице локалне самоуправе. По расписивању избора, према Закону, кампања за Београд може да траје од 45 до 60 дана.

Према Данасовим изворима, већ се размишља и о члановима тог привременог већа, у којем је три места резервисано за СНС, а остала два за једног социјалисту и вероватно Андреју Младеновића, заменика градоначелника и лидера Самосталне демократске странке. Саговорници нашег листа наводе да би се на квоти СНС у привременом органу могли наћи Ирена Вујовић, председница општине Савски венац, Александар Јовичић, председник општине Палилула, и Лука Петровић, градски секретар за инвестиције.

Уколико се погледају досадашње изјаве председника СНС и државе Александра Вучића, који је одлазак Малог са функције градоначелника најавио да ће се десити „током летњих месеци“, може се претпоставити да ће до нових избора и то превремених у главном граду доћи већ на јесен, о чему се већ у јавности увелико спекулише. Хоће ли се уз те градске изборе бити расписани и ванредни парламентарни нико са сигурношћу не зна.

Ако је динамика одржавања београдских избора таква да се, према Вучићевим најавама, могу очекивати на јесен, опозиција има мало времена за договор и евентуални заједнички наступ.

Зоран Живковић, лидер Нове странке, дао је рок опозиционим странкама да се договоре до краја овог месеца. Ипак, како ствари сада стоје, озбиљних разговора, а тек договора, до тог рока врло вероватно неће бити.

Када је реч о Синиши Малом, наш лист је јуче објавио сазнања да би он могао постати шеф кабинета будуће премијерке Ане Брнабић.

Л. Валтнер / Данас

фото: ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИГРАНТИ обили кућу Николе Пашића у центру Београда, штета 700.000 динара

МИГРАНТИ обили кућу Николе Пашића у центру Београда, штета 700.000 динара

4.9 (7) Кућа Николе Пашића у Француској 21 на Старом граду обијена је јутрос око …

СВИ НА ПРОТЕСТ 10. априла испред Скупштине да нас не би потровали као пацове! (видео)

СВИ НА ПРОТЕСТ 10. априла испред Скупштине да нас не би потровали као пацове! (видео)

5 (4) Велики протест – еколошки устанак, одржаће се у Београду 10. априла од 13 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend