Бетонске пирамиде код Зубиног Потока

0
(0)

Немачки део КФОР на северу Космета све је већ рутински спремио за „пресецање“ веза у овом делу покрајине. Крај пута на Јагњеници диже се утврђења са жицом и бункерима

ВЕЛИКО утврђење немачког КФОР-а, окружено бодљикавом жицом и бункерима, диже се крај пута на Јагњеници, на месту где су Срби 2011. држали барикаде у време упада РОСУ на север Космета. И онако узак пут, од велике непрегледне кривине до моста преко Јагњеничке реке, у недељу је сужен на пола огромним бетонским блоковима.

Да се те грдосије висине око три метра сруше на коловоз, поред спремљених бетонских „пирамида“, био би потпуно прекинут саобраћај општине Зубин Поток са остатком севера Космета: Звечаном, Косовском Митровицом и Лепосавићем. Управо због тога, у време барикада, Колашинци из села око Зубиног Потока најдуже су на Јагњеници подносили гумене и праве метке, шок бомбе, пендреке, поливање сузавцем и остале „инструменте“ међународних снага „за имплементацију мира“.

Зид од бетонских блокова на Јагњеници заклања погледа на скривена борбена оклопна возила и укопани митраљески бункер који гледа на скромне сеоске кућице с друге стране пута. На крајевима контролисане деонице постављене су рампе и стражаре испред којих дежурају млади војници Бундесвера.

Са стражарских кућица вијоре се плаво-бели барјаци НАТО, а на средини лепрша и велика немачка застава с црним орлом. Преко пута ње, на сеоском путељку блокираном бодљикавим жицама мештани су на дирек поставили српску тробојку с белим немањићким орлом.

– Мора да се не зна ко је овде домаћин, па смо једну српску заставу подигли и на далековод изнад Кфороваца – каже Јагњеничанин који нас је одвео на оближње брдашце с кога се види права величина базе иза врећа с песком.

– Ми смо одавно по договору склонили барикаду, да не омета саобраћај, а онда Кфоровци препречише пут како ми никад нисмо и направише тврђаву. Иза зида од врећа с песком им је паркинг за борбена возила, а још мало даље направили су велико шаторско насеље и поставили цистерне с горивом. Ако нестане нафте, бар знамо где да је тражимо – горко се шали наш саговорник.

Јагњеничани из кућица збијених уз реку, међу којима су и оне за расељене с других делова Космета, с неповерењем посматрају ту тврђаву.

– Није згодно кад изађеш из куће и прво што видиш је бункер, митраљеско гнездо, на брду прекопута. Ваљда им треба да регулишу саобраћај или можда да гледају шта гајимо у баштама и како нам жене шире веш – ироничан је Јагњениничанин.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Србија да подигне зид на граници са Македонијом“

0 (0) Српска народна партија (СНП) сматра да Србија треба да, попут Мађарске, подигне зид …

Пре три године КФОР напао Србе, ранио, уништио имовину, уклонио барикаде

0 (0) На данашњи дан 2012. године, окупаторске снаге КФОР-а, пре свих немачки и амерички …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend