Без истине о погибији гардиста у Карашу

0
(0)

Од погибије гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића у објекту Караш у топчидерској касарни прошло је 12 година, а истина о овом догађају још није утврђена. Њихове породице запалиле су свеће на месту погибије и поручиле да су разочаране јер ни после више од деценије нема истине о страдању њихових синова.

Најавили су да ће због тога затражити пријем код премијера и формирање нове комисије која би утврдила праву истину о овом догађају.

Отац гардисте Драгана Јаковљевића, Јанко казао је да су породице огорчене на власт и тужилаштво јер 12 година ништа није урађено да се открије истина, а потом додао да се надају да ће „кад тад истина изаћи на видело”.

– Прошло је дванаест година, нико ништа не предузима, не знамо ко је побио нашу децу, наилазимо на зид ћутања… Ми, родитељи, смо много разочарани – рекао је отац Дражена Миловановића, Петар и критиковао понашање надлежних, али и бившег судију Војног одељења Окружног суда у Београду Вука Туфегџића.

Вучић спреман да разговара са породицама
Премијер Србије Александар Вучић казао је да је спреман да разговара са родитељима убијених гардиста.
– Нисам ни тужилац ни судија, али је моја обавеза да разговарам са свима који мисле да могу да помогну у решавању случаја. Ништа ни од кога не желим да кријем – рекао је премијер одговарајући на питања новинара.
Вучић је нагласио да ће, иако има веома густ распоред, дати све од себе да нађе времена да врло брзо разговара са родитељима погинулих гардиста.

Пуномоћници породица су на годишњицу убиства гардиста најавили да ће тражити пријем код премијера Србије Александра Вучића, уз захтев да се формира комисија за случај „Топчидер” као што је била формирана у случају страдања новинара Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије.

– Када не ради тужилаштво, очигледно je да у овој држави морају да раде комисије. Молићемо за пријем код премијера с тим циљем – казао је пуномоћник Предраг Савић.

Он је навео да се још воде предистражне радње у вези са овим случајем, да тужилаштво десет година није способно да саслуша представнике и експерте независне комисије коју је формирао Високи савет одбране државне заједнице СЦГ и да пуних десет година експерти нису дошли пред тужилаштво и суд, а да сада тужилаштво одбија да их позове.

Породице настрадалих гардиста и њихови пуномоћници ће, како су најавили, тражити и пријем код државне тужитељке Загорке Доловац и министарке правде Неле Кубуровић да им објасне да ли неко можда спречава тужилаштво да ради у том предмету и да ли тужиоци трпе претње.

Пуномоћници су најавили да ће, у случају да њихове иницијативе не уроде плодом у Србији, тај случај интернационализовати, односно да ће покушати да заснују још једну надлежност Европског суда за људска права.

После погибије војника, некадашњи Војни суд је спровео истражне радње, а вештаци које је ангажовао закључили су да је Јаковљевић убио Миловановића, а онда пуцао у себе. Међутим, независна комисија, која је формирана по налогу тадашњег председника Државне заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића, обавила је свој увиђај, ексхумирала тела, спровела судско-медицинско и балистичко вештачење и закључила да је гардисте убила трећа особа.

Сада је за поступање надлежно Више јавно тужилаштво у Београду.

Аутор: Мирослава Дерикоњић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

Родитељи гардиста које су побили у Топчидеру на стражи: Вучићева комисија није урадила ништа

5 (2) Родитељи убијених гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, у разговору за Нову.рс кажу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend