БИА, ВОА и ВБА мењају називе?

0
(0)

Стратегија реформе јавне управе у Србији, која се тренутно налази на јавној расправи, оцењује да се више организација и органа управе називају „агенције“, иако то није у складу са законима о јавним агенцијама и о државној управи. То значи да би у наредном периоду оне могле да буду преименоване, тако што ће се из њихових имена избацити реч „агенција“, пише дневни лист „Данас“.

Међу спорним „агенцијама“ су Војнобезбедносна и Војнообавештајна агенција, Безбедносно-информативна, као и агенције за заштиту животне средине, за приватизацију и за борбу против корупције.

У Министарству правде и државне управе кажу да је Стратегијом за сада само констатовано да поједини органи „различите форме имају иста имена“, као и да ће се прво урадити база података свих органа у јавној управи.

„Када се уради база, коју досад нисмо имали, биће урађена анализа на основу које ће се видети да ли постоји потреба за променом назива одређених органа“, објашњавају у Министарству правде, додавши да још не постоји списак органа са спорним називима.

У Стратегији реформе јавне управе идентификован је „проблем недоследне примене Закона о јавним агенцијама и одређена неконзистентност у оснивању правних лица јавног права које имају назив агенције“. Поред јавних агенција, како се додаје, постоји и одређени број других организација које носе назив „агенција“.

Како се наводи у стратегији, то су, пре свега, органи државне управе у саставу министарстава, као што су ВОА и ВБА у оквиру Министарства одбране и Агенција за заштиту животне средине при Министарству енергетике, као и посебне организације, односно БИА.

„Ословљавање органа управе у саставу министарстава агенцијама није у складу са важећим Законом о државној управи који за тај облик органа државне управе предвиђа три могућа облика – управе, дирекције и инспекторате“, напомиње се у Стратегији.

Поред тога, постоје и агенције које нису у систему државне управе, каква је Агенција за приватизацију, која послује по прописима о јавним службама, или Агенција за борбу против корупције, која је самосталан и независан државни орган одговоран Народној скупштини.

„Зато се може закључити да постоји потреба за уређењем правно статусних облика у којима се појављују агенције. Министарство надлежно за послове државне управе ће на основу извршене анализе постојећег стања у овој области проверити испуњавање услова за постојање јавних агенција које сада делују у систему јавне управе Републике Србије“, закључено је у Стратегији.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Алексић: Оптужница за Јовањицу демантовала Андреја Вучића

5 (12) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је оптужница против окривљених …

Алексић: Случај „Јовањица“ несумњиво доказао спрегу организованог криминала и Вучићевог режима

5 (4) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је несумњиво да је „случај …

Један коментар

  1. Ma većinu zaposlenih treba otpustiti, a zaposliti mlade i školovane ljude koji će pošteno raditi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend