БИЋЕ ПАПРЕНО СКУПО: Суша диже цену хране!

БИЋЕ ПАПРЕНО СКУПО: Суша диже цену хране!

0
(0)

Усеви на српским ораницама су спржени, што ће довести до удара на буџет грађана, а штета се мери милијардама евра, истичу агроекономски аналитичари

Катастрофална суша, која је спржила усеве на српским ораницама, довешће до пораста цене житарица, млека, уља, меса и осталих животних намирница, што ће оставити велике последице на ионако празне џепове грађана, упозоравају стручњаци!

Они кажу да се штета од несносних врућина и вртоглаво високих температура мери милијардама евра, а енормни скок цене хране спречиће једино то што је куповна моћ грађана ионако на ниском нивоу.

Поскупљују месо и уље

– Може се очекивати да ће укупна цена хране порасти за барем десет одсто. Већ сада је дошло до извесног померања цене када је у питању пшеница, која је поскупела за два-три динара по килограму, а могу се очекивати и поскупљења осталих животних намирница, попут уља, шећера, млека и нарочито меса, свињског и живине – објашњава Милан Простран, агроекономски аналитичар.

Иначе, суша каква се годинама не памти код нас довела је до тога да је на њивама страдало више од пола усева кукуруза и соје и око 30 одсто шећерне репе. То ће, према речима Пространа, резултирати тиме што ће и извоз хране ове године буде преполовљен.

– Прошле године је Србија извезла хране у вредности од преко три милијарде долара. Ове године ћемо бити срећни ако буде пола од тога. Међутим, највећи терет суше поднеће произвођачи и потрошачи. Грађане ће једино спасти то што ће куповна моћ становништва кочити раст цена. Наиме, кад расту цене, грађани врло брзо одустају од оног што се сматра луксузом и прелазе на основне намирнице, као што су хлеб и млеко, те ће та потрошачка логика држати цене на каквом-таквом нивоу – закључује Простран.

Лоше и мало поскупљење

С њим се слаже и аграрни аналитичар Војислав Станковић, који пак каже да ће и мали раст цена погубно деловати на грађане који ионако једва састављају крај с крајем.

– Према неким истраживањима, домаћинства за храну по члану породице издвајају тек око три евра. Просечан потрошачки рачун у продавници је око 400-500 динара. Имајући то у виду, цене основних намирница неће много расти, али и мало поскупљење је велико за већину становништва, које једва преживљава – наводи Станковић, подсећајући да је држава дужна да свим грађанима обезбеди основне животне намирнице по цени која је прихватљива.

ЗАБРИЊАВА, АЛИ НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ

Иако стижу захтеви да се прогласи стање елементарне непогоде, Расим Љајић, министар трговине, каже за Курир да држава прати ситуацију и спремна је да реагује. Додаје да је још рано причати и о поскупљењу цена основних животних намирница:

– Суша јесте забрињавајућа, али држава је спремна да предузме мере уколико дође до било каквих нестабилности. У робним резервама постоје довољне количине залиха и нема места паници, која у овој ситуацији може бити велики противник. Редовно пратимо дешавања и у односу на то ћемо реаговати.

Курир / Ружица Кантар

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Цене путарине ће бити виша за пет до шест одсто

Србија: Цене путарине ће бити виша за пет до шест одсто

5 (2) ВОЖЊА ауто-путем кроз Србију ускоро би могла бити скупља за пет до шест …

ФАО: Цене хране у свету расту већ пети месец заредом

ФАО: Цене хране у свету расту већ пети месец заредом

5 (1) Цене хране расту већ пети месец заредом, што указује на постепени опоравак од …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend