Блага вест за свет

Блага вест за свет

0
(0)

7. априла православни свет у Русији и Србији слави Благовести Свете Богородице – један од 12 главних празника црквеног календара. Тог дана се Деви Марији јавио арханђео Гаврило и објавио о будућем рођењу сина Исуса Христа, спаситеља света. Зато се празник зове Благовести, јер је то била блага, добра вест.

Постоји неколико предања, како се то десило. Према једном од њих је Дева Марија прела пурпурно предивог за завесу у Храму, према другом предању је она ишла по воду према бунару, према трећем је читала Књигу пророка Исаје. Међутим, сва се предања завршавају једнако, а то је најважније. Како сведочи јеванђелиста Лука, анђео, када је ушао, рекао је: Радуј се, Благословена! Господ је с Тобом, благословена си међу женама. Фактички од тог момента почиње земаљски живот Исуса, а то је за православни свет један од најважнијих момената, – каже свештеник Максим Обухов.

– Празник Благовести је знак једног од најважнијих догађаја новозаветне историје. Фактички је он почетак земаљског живота Исуса Христа. Он се сматра једним од главних празника хришћанске цркве. У православној традицији он спада у 12 најважнијих празника. Овај је празник повезан са Богородицом. Врло често он се слави у време Великог поста.

Датум овог празника се не мења код православаца и католика – то је 25. март. Међутим, узимајући у обзир чињеницу, што руска православна црква живи по старом календару, у Русији славе Благовести 7. априла (25. марта по старом календару). Ове године се празник Благовести слави у време Великог поста, – каже свештеник Александар Мартиненко.

– Без обзира на то, што је Велики пост строги пост, овог дана је увек дозвољено да се једе риба.

Од прастарог доба постоји лепа традиција – за Благовести пуштају на слободу уловљене птице. То је симбол ослобођења и обнављања, могућност за човека, да будући слободан тражи Царство Божије. Тај је обичај био забрањен у совјетско доба, те је обновљен крајем протеклог века. Од тог времена после литургије у Благовештенској саборној цркви Московског Кремља патријарх, свештеници и деца пуштају на слободу голубове.

У Русији су са празником Благовести били повезани многи предзнаци, јер је тај дан знак пролећног обнављања природе, победе топлоте и сунца. Ако тог дана пада киша – веровало се да ће бити добра летина. Ако је ниска температура, пролеће ће бити хладно.

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Празник Успења Пресвете Богородице у Дивјеву (видео)

Празник Успења Пресвете Богородице у Дивјеву (видео)

0 (0) Погледајте како су Руси прославили празник Успења Пресвете Богородице у једној од највећих …

Силазак Благодатног огња у Јерусалиму на Благовести 2018. (видео)

Силазак Благодатног огња у Јерусалиму на Благовести 2018. (видео)

0 (0) У Храму Христовог гроба у Јерусалиму упаљен је Благодатни огањ, који је патријарх …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend