fbpx

Блискоисточно изненађење Вашингтона за Пекинг

0
(0)

09.01.2013. –

Празник потрошње у историји човечанства се ближи крају. Овакве прогнозе су патријарси економских наука давали већ више пута у току људске историје. Ово се најчешће подударало с припремом за неки и низу „смакова света“. Ево, и на самом почетку 2013. године, многи предузимачи су мрачне прогнозе искористили за пропагирање брендова и повећање добити.

На планети има све мање ресурса. Дакле, борба за њих и за тржишта постаје све жешћа. Тако да ће се надметање главних играча на светској шаховској табли 2013. године знатно заоштрити, прогнозира међународни шаховски велемајстор Алексеј Кузмин:

– 2013. година ће проћи под знаком све усијаније борбе у економском дуелу Сједињене Државе – Кина. У сектору економске дипломатије супарници ће се придржавати стратегије позиционе борбе, која се карактерише шаховским термином „лавирање“, пратећи је обостраним тактичким нападима. Кина не престаје да износи жалбе на владу САД, која кинеске инвеститоре подвргава „провери на политичку поузданост“. А Сједињене Државе са своје стране истичу питање које се односи на фалсификацију америчке робе и присвајање права на интелектуалну својину од стране опонента.

Не треба очекивати затишје у економском рату Вашингтона и Пекинга. Премда, у суштини, САД већ губе, истиче међународни шаховски велемајстор Владислав Ткачов:

– Списак оптужби постаје све већи. Само, и трговински промет расте у свим правцима, што сведочи о брзом порасту куповне моћи Кинеза, а то значи и о перспективности развоја домаћег тржишта. Настао је приличан куриозитет кад се моћ прве економије света, америчке, одржава пре свега вером у њен финансијски систем, док је светски поверилац већ сасвим друга земља! Чини се да је излазак Поднебесне на позиције светског економског лидера неизбежан као излазак сунца.

С друге стране, Бела кућа не намерава да мења своје навике и да се ограничава само економским методама. У борби за светски утицај и ресурсе добра су сва средства, наставља Алексеј Кузмин:

– Много већу претњу од позиционих подбадања дипломата за Поднебесну представљају стратешки ризици везани за ситуацију на Блиском истоку. Она у свом развоју може да доведе до блокирања Ормуског мореуза и скока цена нафте – што ће најјачи ударац нанети управо Кини, којој су сировине веома потребне.

Било би наивно очекивати да ће се Вашингтон тако лако помирити с губитком водећих позиција, слаже се Владислав Ткачов:

– У шаху се умеће промене тока игре највише цени и њиме су се одувек одликовали велики шампиони. Оно што се не може достићи посредством обрачуна у СТО можда се може остварити потпуно другачијим средствима. Политичка кухиња везана за Сирију и Иран заиста може да окрене наопако фигуре заједно с даском – јер то ће се одвијати у критичној близини кинеских граница.

Засад ће Пекинг као искусни велемајстор користити период релативне стабилности на дасци ради јачања слабих места у сопственом табору. Такође ће наставити да јача своје економско присуство у Африци, чији је главни увозник нафте већ данас. Шта ће предузети Вашингтон? На видику је узбудљива игра – као што то обично бива код играча тог нивоа.

Игор Силецки,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Америчко-кинески трговински рат постао рат за нове геополитичке позиције

0 (0) КОМЕ није било досад, одсад је вероватно јасно да је америчко-кинески трговински рат …

Зашто је Краљевина предала источни Банат Румунији?

4 (1) УЗРОЦИ И ОКОЛНОСТИ КОЈИ СУ УТИЦАЛИ НА ПРЕДАЈУ ИСТОЧНОГ БАНАТА РУМУНИЈИ ОД СТРАНЕ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *