Задругари вратили приватизоване њиве

0
(0)

Дугогодишња настојања малих акционара и радника земљорадничких задруга из Српског Милетића и Бачког Брестовца да врате у власништво задружну имовину која је продата приватизацијама те две задруге добила су епилог.

Првостепени орган је донео решење да им се врати задружна имовина.

Дуги низ година је трајала борба задругара да докажу да је приликом приватизације направљена грешка, случајна или намерна, којом је задружна имовина, настала стварањем земљорадничких задруга још далеких педесетих година прошлог века, постала предмет приватизације. По тврдњама задругара, задружна имовина је морала бити враћена оснивачима, а не да буде предмет приватизације.

– Стрпљивим и упорним радом коначно је обезбеђена победа законитости и правде – рекао је правни заступник задругара Горан Стаменковић. – Захвални смо и локалној самоуправи за правично деловање, за стварање услова за владавину права. Показали су спремност и храброст за доношење тешке и одговорне одлуке са свим последицама које она носи. Надам се и дубоко сам уверен у то да ће, ако се укаже потреба, и другостепени орган правилно применити закон и да ће првостепена решења о враћању имовине добити и клаузулу правоснажности и извршности.

Конференцији за медије присуствовало је педесетак задругара, међу којима и директорка новоосноване задруге из Српског Милетића Весна Петковић и директор земљорадничке задруге из Бачког Брестовца Душан Рајачић. Они су изразили задовољство због добијеног Решења, а Весна Петковић је подсетила на то да се морају испитати околности о томе како је дошло до противзаконитог отуђења задружног земљишта. Рајачић је напоменуо да, осим 850 хектара који су предмет повраћаја, потражују још 500 хектара задружног земљишта.

Претпоставља се да ће власници приватизованих задруга у Српском Милетићу и Бачком Брестовцу уложити жалбу на ово решење, али међу задругарима сад влада оптимизам у доследну примену законских решења.            

С. Милер

Дневник

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *