fbpx

Бољевић: Министарство да поново почне рад на изменама Устава и саслуша струку

0
(0)

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић оценила је данас, поводом мишљења Венецијанске комисије о амандманима на Устав Србије из области правосуђа, да Министарство правде мора да схвати да је струка била у праву и да би требало почети све изнова како би Србија применила европске стандарде у области правосуђа, а не да се ради на замазивању очију.

„Министарство правде мора да схвати да је струка била у праву. Пред њима је сада велики посао. Сада би требало почети све изнова како би Србија применила европске стандарде у области правосудја, а не да се ради на замазивању очију. Све би требало вратити на почетак на тренутак када је Радна група у којој су били и професори уставног права 2014. урадила правну анализу. Они су ти који би требало да раде на изменама Устава у складу са мишљењем Венецијанске комисије“, рекла је Бољевић.

Бољевић сматра да је мишљење Венецијанске комисије о амандманима на Устав Србије које је предложило Министарство правде, потврдило критике целокупне правничке струке и да је сада на Министарству да поново напише амандмане, у складу са препорукама те комисије, али и правног система Србије.

„На амандманима мора да крене да се ради изнова. То су сви говорили, цела струка представници највиших правосудних тела као што су Врховни савет судства, Врховни касациони суд, али и добар део адвокатских комора и професура, последња али не мање важна. Први пут у историји струка је била једногласна“, навела је Бољевић.

Она је додала и да је значајно што је Венецијанска комисија навела више до 30 сугестија, али и примедбе и на сам процес израде амандмана.

Како наводи, комисија је указала властима да „не штеде напоре да процес буде што транспарентнији“, а имајући у виду да је, навела је Бољевић, „Министарство у самом току израде амандмана омаловажавало припаднике струке“.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ: На дан кад је Јуда издао Христа забранили сте литургију

5 (13) Српски народ је сведок Вашег вишегодишњег одрицања од Светосавља и Небеске Србије. Данас, …

Србија међу земљама са најстрожим мерама против корона вируса у свету!

5 (3) ЛОНДОН – Према истраживању научника са угледног Универзитета у Оксфорду, Хрватска, Србија и Словенија …

Један коментар

  1. ova je vec primila kaparu a ne mali ostatak po zavrsenom poslu. nego sta misli o gospodinu Kosti Cavoskom moze li on kao strucnjak uci medju te sto bi menjali ustav. ili pravi strucnjaci su oni koji rade za gazdu koji ne stedi na svojim radnicima i ispunjavaju date zadatke i gez gundjanja uzimaju platu i ne pada im na pamet da strajkuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *