четвртак , 24 септембра 2020
фото: Шутерсток

БОР УМИРЕ! Загађење 6.000 пута веће од дозвољеног!

4.6
(33)

Загађење ваздуха у Бору, проузроковано отровним честицама од последица производња кинеске компаније „Зиђин Kопер“, достигло је несвакидашње цифре. Грађани овог града на истоку Србије свесни су загађења, али државне институције не предузимају ништа како би решили проблем са кинеском компанијом која је купила РТБ Бор крајем 2018. године.

Према званичним мерењима за децембар 2019. године, концентрација Арсена у ваздуху износила је 4.771 нг/м3, Олово је достигло цифру од 6.032 мг/м3, док је количина сумпор-диоксида (СО2) измерена на мерном месту Брезоник, износила 5.128мг/м3.


Председница борског одбора Странке слободе и правде Ирена Живковић казала је за „Директно“ да је загађење веће него што је било у последњих сто година, да грађани редовно на протестима указују на то да би институције требало да се позабаве тим проблемом како се здравље људи не би доводило у питање.

– Ми смо 18. децембра на мерној станици Брезоник измерили 5.128 микрограма сумпор-диоксида по метру кубном ваздуха. Летос смо се згражавали на 2.000, нисмо могли да верујемо. Већ од 500 микрограма се рачуна као опасно по здравље и живот људи уопште. Најважнија ствар у свему томе јесте да је загађење појачано, да то нико не оповргава, чак ни градске власти. То такође каже и компанија „Зиђин Kопер“, с тим што они говоре да ће све бити решено, али без конкретних ствари. Помињу неку 2022. годину, а ми тражимо да то буде моментално решено и теоретски би то могло да се среди самим тим што би реаговале државне институције на тренутно кршење Закона о заштити животне средине, као и о заштити ваздуха – рекла је Ирена Живковић за наш портал.

Грађани су, каже, свесни да загађења има пошто га осећају, али напомиње да је градска власт дужна по Закону о заштити ваздуха да објасни становништву шта то значи.

– Kада виде податке на сајту града, не може свако да их разуме. Мора да се објасни грађанима у којој мери је све то прекорачено, шта то чини организму, какве ће последице да има, а ми то овде немамо. Лекари се такође не оглашавају. Људи јесу уплашени, брину за своје здравље, али са друге стране им се говори како то није страшно и како је загашења увек било. Тачно је да је загађења увек било, али прекорачења дозвољене вредности није било стално. Сада имамо скоро свакодневна прекорачења појединих честица, чак десетине пута више. У августу смо имали 200 пута више арсена у ваздуху. То је нешто што је стварно алармантно – додала је она.

Председница борског одбора ССП указала је да ниво честица у ваздуху и те како може да угрози становништво, које ће последице осећати тек како време буде пролазило. Ниво загађења у највећој мери проузрокује компанија „Зиђин Kопер“, а по уговору о продаји РТБ Бора, Влада захтева што већу производњу без обзира на штетне последице.

– Тешки метали су још већи проблем и они никад неће моћи да се избаце из организма. Њих не осећамо и не видимо их, свесни смо да су ту, али кроз десетак година могу да доведу до свих модерних обољења која постоје и ми ћемо тада да будемо ослоњени на свој лични имунитет. На протестима смо инсистирали да реагују државне институције које не реагују. Министарство и инспекција морају да оду у компанију „Зиђин Kопер“ да им каже да крше закон државе Србије и да се одмах реше проблеми смањења производње на пројектни ниво. Постоји међутим тај уговор о продаји РТБ у ком Влада захтева од кинеског инвеститора колико хиљада тона годишње треба да произведе. Не постоји напомена о смањењу производње ако то угрожава здравље људи, битан је само профит.

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Рогановић, Марта Ковачевић: Имунолошки систем човека и нове вакцине

5 (10) Да ли су и нове вакцине, до скоро непознате широј стручној јавности, део …

Светски рекорд: Ниш са 180 хиљада становника загађенији од Пекинга са двадесет милиона људи

5 (1) Грејање и индивидуална ложишта су главни узрочник аерозагађења и са лошим квалитетом ваздуха …

8 Коментара

  1. U zadnje vreme pominje se veličanstveno zagađenje Srbije, a posebno Beograd. Ovo je bilo i ranije, ali se nije pridavala važnost, možda zbog toga što se sada pojavila maćeha građana Srbije ΛV, koji se pre toga nije setio ili prisetio. Bor se trovao čitavog mandata ΛV, jer je bio zauzet problemima upropašćavanja RTB Bor, štiteći neumorno svog pulena Spaskovskog, koji je uništio Kombinata bakra, doveo ga do globalnog gubitaša, a cena bakra bila je no ikada veća (viša od 10.000 $/t, no ikada veća u istoriji bakra) i na kraju poklonjen je prijateljima iz Kine. Uložene investicije srpskim novcem više od pola milijarde dolara samo za izgradnju nove peć za topljenje, a ne nove topionice, kako tvrdi Spaskovski, a efekti su kao da ništa nije se radilo i gradilo. Međuvremenu Spaskovski se optužuje za krađu zlata, zlatnog mulja, malverzacionih ugovora kupovine sirovina i opreme, prodaje bakra i zlata, drugog nema. Koruptivnih ugovora i umešanost Bogićevića, Popovića i familije ΛV niko sada ne pominje, a pomenuće ih. Obećanja boranima je bilo da će uživati u čistom vazduhu boljeg kvaliteta od onog iz 1903. godine, po pirči Spaskovskog, ostala je priča, a istina ni blizu rečenoga. Sada se skromni borani i lepe boranke guše SO2 gasovima (SO2 5128 µg/nm3 u vazduhu, od zakonom dozvoljenih 125), arsenom (4771 ng/nm3,u vazduhu a dozvoljeni 6), olovom (6032 µg/nm3 u vazduhu, a dozvoljeni 1), kadmijumom i kompletnog Mendeljejevim sistemom elemenata. Na žalost, tek sada informativna sredstva objavljuju istinu o zagađenjima Bora, a pri tome se okrivljuje kineski vlasnik RTB Bor. Tu nema opravdanja, a nasleđe ipak ostaje. Ministar je živ predsedniče i živi su svi iz vlasti. O zagađenju vazduha i trovanje građana vlasti tek sada se setili, da su i ni ugroženi. Jeste vozila zagađuju, a više od toga zagađuju veliki dimnjaci TE i Toplana, dimnjauhuci na kućama, a o potpunosti sagorevanja i kvaliteta goriva, osim vlasnika, niko se drugi ne sekira. Oni koji se sekiraju pitanje je da li su u materiji goriva i sagorevanja i kontrola gasovitih produkata sagorevanja.

    • Jedini izlaz iz date situacije je preseliti Bor u Zajecar. Osim politicara, da bi mogli da kontrolisu dve opstine, napravljena je istorijska greska da se Bor gradi. Da, treba da se rudari u Boru, a zivi u Zajecaru! I mislim da je ovo zadnja opomena! Kinezi ni u svojoj drzavi ne vode racuna o svojim gradjanima, a zasto bi kod nas. Velika je Zajecarska kotlina, mogao bi Njujork da se smesti, a kamoli Bor!

  2. Znam da je izuzetno teska finansijska situacija ali mozda zaista treba razmislisti o kupovini nekog dobrog preciscivaca vazduha da ljudi barem u svojim stanovima disu normalno a posebno deca. Ruska tehnologija sa fotokatalizom moze da se nadje i kod nas na trzistu i zaista bi pomogla ljudima u Srbiji. Postoji vise uredjaja za ovu namenu ali je nobel ambilife jedan od najboljih i zato ga preporucujem svim ljudima koji mogu da ga sebi priuste jer je zaista odlican izbor.

  3. Ja sam juče u Beogradu na Keju šetala psa, u vazduhu se osećao smog. Htela sam da slikam psa pored labudova i uključila blic jer je bilo veče. Na slici se jedva video pas a labudova nije ni bilo, koliko je zagađeno uhvatila sam tek nakon slikanja blicom. Užas! Pokajala sam se što sam izašla i brže bolje otišla kući, jer u stanu imam fotokatalitički prečišćivač vazduha da malo pročistim pluća. Ista situacija je u Aleksincu i Nišu, tamo sam bila pre dva dana i zagađenje je isto katastrofalno.

  4. Što da traže rešenje, za zagađenje vazduha, kad nam je u jednom danu 4 godišnja doba, i od toga dva tri dana košava duva taman malo da pročisti vazduh..

  5. Osim Bora to zagađenje se širi zavisno od pritiska i ruže vetrova i na svoju okolinu. Nismo zaštićeni. Zbog pisanja da je podneta prijava protiv kineske firme, mora da je zato Dačić pozvan u Kinu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *