fbpx

Борбена моћ у фотошопу

0
(0)

Најава начелника Генералштаба Љубише Диковића о наоружавању и модернизацији Војске Србије, по мишљењу војног аналитичара Александра Радића је само ново фотошопирање српске стварности.

Значи, немамо муницију за „нору“?
– За тај калибар смо користили пројектиле са америчких хаубица које смо добијали из војне помоћи, али оне су повучене из наоружања као застареле. Дакле, јасно је из чега ћемо пуцати.

А „лазар“?
– У развоју „лазара“ заиста учествује Војска, али то возило још није дошло до фазе прототипа, а прототип је онај први примерак који иде на испитивање. О наоружању Војске Србије тренутно имамо само „слике“ и обећања која, са једне стране долазе из редова групе људи која је раније у СДПР водила пројекте за извоз, а са друге – из интереса Српске напредне странке. То је и метафорично и практично фотошопирање стварности.

Ништа без ескадриле

Обећани су и борбени авиони?
– Тек 2014. године смо сазнали да од тога нема ништа, а притом, стално се говорило како ће Србија набавити „мању количину“ тих авиона. У наоружању сваке војске, ма колико имала, не постоји опција „и имамо и немамо“. Тако је и за авионе. Минимална организацијска количина са којом ратно ваздухопловство може да организује обуку и оспособљава свој кадар је ексадрила, а она броји 12 или 14 авиона.

На шта конкретно мислите?
– Вучић је за Божић, на ТВ Пинку показивао само фотошоп фотографије које немају никакве везе са стварношћу, јер су та средства далеко од тренутка када могу да уђу у наоружање.
Из буџета Србије за ову годину види се да ће половина новца Војске отићи за набавку само једног хеликоптера – Ми 17 В5. То је све.

Ваљда два хеликоптера, тако је договорено 5. септембра у Москви?
– Е сад следи и најлепши део фотошопиране стварности. Од државног секретара у Министарству одбране смо чули да ће један хеликоптер купити Војска, а други држава. Тако смо сазнали да набавка војне технике може да буде посао и војске, али и државе, само што ми није јасно у чему је разлика између државе и војске.

Како је то могуће?
– Истина је да је планирано да оба хеликоптера купи једна друга организација, а када је то пропало, нико није смео да каже зашто је тај договор пропао, па нас сада лажу. Пошто се већ „утркујемо“ и поредимо са Хрватима, истине ради, хрватско Ратно ваздухопловство већ има 24 хеликоптера који Србија купује од 2012. године.
 

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (2) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Вучић криминалцима и партијским ескадронима замењује војно-полицијске јединице Kоманданти јединица “стажирају” у затворима

5 (11) „Благовремененом“ реакцијом Војске Србије мигранти у камповима за избеглице у реону Шида „стављени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *