Босна постала регрутни центар и легло џихада

0
(0)

Почетком марта у Сирији су погинула још двојица добровољаца Исламске државе из БиХ. Према доступним информацијама, реч је о Инесу Миџићу из Бихаћа и Насеру Арнауту из Сарајева. Апсурд је да су ова двојица џихадиста последњих година несметано путовали на релацији Босна-Сирија, мада је Миџић код западних обавештајних служби важио за једног од најозлоглашенијих терориста који је при томе у више наврата позивао муслимане на Балкану да започну „рат против неверника“.

Истовремено, према званичним подацима, БиХ је, у односу на број становника, европски рекордер по броју џихадиста који су отишли на неко од ратишта на Блиском истоку. До сада их је отишло око 320, а најмање 180 је и даље активно у Сирији. Из ове земље се у Босну до сада вратило око 60 ратника, а зачуђује податак да је против само 24 подигнута оптужница.

Дугогодишњег припадника Војне контраобавештајне службе, потпуковника Љубана Карана, тај податак нимало не чуди.

Проблеми тек следе
За професора Факултета безбедности у Београду, Зорана Драгишића, у Босни ће тек доћи до озбиљних проблема када се већина џихадиста врати кући.

– Није проблем што ће они са собом донети ново ратничко искуство, већ и своје радикалне идеје које ће представљати озбиљан безбедносни проблем за све државе у региону – оцењује Драгишић.

– Зашто би нас чудило да се не суди повратницима из Сирије када у више од 20 босанских градова постоји око 50 вехабијских насеља и полигона за војну обуку. Бошњачком руководству одговара њихово постојање јер тиме обезбеђују и политичку, али и војну подршку у случају евентуалних нових сукоба. Истовремено, оваква ситуација одговара и великим силама, а пре свега САД којима су уста пуна борбе против међународног тероризма, а суштински су се поново вратили стратегији двојних аршина, односно коришћења управо терористичких организација за остваривање својих циљева. Ако је логично да у Сирији подржавају Ал Нусри фронт који је заправо војно крило некадашње Ал Каиде, тада је логично и да прећутно аминују и постојање ове организације у Босни – истиче Каран.

„Ставите им отров у пиће“
За Инеса Миџића се први пут чуло пре неколико година када је у више видео-порука позвао муслимане на Балкану да започну рат против „неверника“, нудећи им и нека „конкретна решења“ како да започну ту борбу.

„Борите се тамо, борите се против њих, ако можете постављајте им експлозив испод аута, у њиховим кућама, свима њима, ако можете узмите отров неки, ставите им у пиће, у јело…“.

Такође, Миџић је у видео-порукама претио и верским поглаварима у БиХ, а затим и „подучавао“ следбенике како ножем убијати противника. Једно време је радио и за медије ИД, односно уређивао је портал Вести умета. И поред свега тога он је несметано долазио у Босну и поново се враћао на ратиште.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛАРМАНТНО У БиХ: 10.000 миграната на улицама, полиције нема довољно

5 (1) Начелница Сектора криминалистицке полиције Министарства унутраšњих послова Унско-санског кантона Снежана Галић изјавила је …

Бивши телохранитељ Фахрудина Радончића: Од Мила смо под ротацијом довозили вреће пара од дроге у Сарајево (видео)

0 (0) АРБИН Цибра, бивши телохранитељ Фахрудина Радончића, босанскохерцеговачког политичара и новинара, познат као утемељитељ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend