Србија

Генерал Лазаревић: Част ми је да говорим о учесницима Другог Косовског боја

ОВК је преко 400 села претворила у своје базе - уз чишћење 80 српских села. Било је 1667 напада на војску, полицију и цивиле само у 1998. години.

* Милош ВУЧЕВИЋ: Косово и Метохија је изнад свих нас и то нико не може да објасни онима који се баве само материјалним чињеницама. Ми смо опстали јер смо градили на сну и вери у слободу, а не на материјалним чињеницама. Наш опстанак је повезан са вером у слободну Србију, то је једини пут и то морају сви да знају. Циљ агресије је био окупација и одузимање КиМ

* Генерал Владимир ЛАЗАРЕВИЋ: Сукоб са албанским терористима је имао три фазе. Прва је био масовни тероризам – ОВК је преко 400 села претворила у своје базе – уз чишћење 80 српских села. Било је 1667 напада на војску, полицију и цивиле само у 1998. години. Држали су преко пола КиМ и блокирали све магистралне комуникације. Потом, наша власт је донела одлуку да се супротстави тероризму и у 9 операција, 24 000 припадника војске и полиције су за два и по месеца успели да угуше оружану побуну и да вратимо мир. Преко 250 тона наоружања је заплењено. Преко 1000 терориста је ухапшено

* „Нисмо се мерили јачином агресора него величином Лазареве Свете земље коју смо бранили. Приштински корпус је – нагласио је ЛАЗАРЕВИЋ – мимо одлука врха одлучио да се испише из списка живих и до последњег брани свето Косово“

* Живадин ЈОВАНОВИЋ: У Рамбујеу није било преговора, наша делегација је одбила капитулацију, а не мирно решење!

* Бранко КРГА: За Србију постоји само једна полазна тачка – Резолуција 1244 и повртак КиМ у територијални интегритет Србије. Поука је да не треба ни мало попуштати у борби за легитимне интересе земље

* Сергеј БАБУРИН: Русија ће ускоро победити, а Србија је увек била на страни победника. Србија поштује пријатеље изнад сваке користи

______________________________________________________

           ДВОДНЕВНА међународна конференција „Од агресије до новог праведног поретка“ отворена је данас у Дому Војске у Београду, у организацији Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала, СУБНОР Србије, Асоцијације ветерана војнообавештане службе и удружења Дијаспора за матицу.

           Живадин Јовановић је у име организатора поздравио свечани скуп у чијим првим редовима су седели: министар одбране и први потпредседник Владе Србије Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар за рад, запошљавање и социјална и борачка питања Никола Селаковић, његово преосвештенство владика војни Доситеј, амбасадори Руске Федерације, Кубе, Ирана, Палестине и дипломатски представници других пријатељских земаља, високи представници министарства спољних послова и других ресора Владе, посланици Скупштине Србије и посланици парламената пријатељских земаља и чланови САНУ.

           Реч је потом узео министар Никола Селаковић који је у уводној речи казао:

           – Данас је јасно да је најмоћнији војни механизам на свету бомбардовао нашу земљу да би отео Косово и Метохију. Том циљу је апсолутно све подређено. Анализа свега што се до сада десило чини ту тврдњу кристално јасном. Сепаратизам и тероризам је добио подршку једног дела света. Даље су се десили злочини и етничко чишћење Срба, мартовски погром, једнострано проглашење независности Косова, па све до данас.

           – Цео период је обележен злочинима без казне на етнички очишћеним Косовом и Метохијом. То рађа питање: да ли је агресија започета 24. марта завршена или и даље траје – рекао је Селаковић и указао да смо у „годинама за нама постали снажнији, изградили економски просперитет и културу сећања на хероје, али и на агресоре“.

           – Један од главних задатака државе и министарства које водим јесте да води бригу о војним инвалидима и онима који су живи и здрави изашли из рата, да чувамо КиМ и да радимо ово што радимо данас овом конференцијом. Председник Вучић је рекао: у свету без принципа, истина је бедем иза којег једино можемо да преживимо. Живела истина, живела Србија – рекао је Селаковић.

           Министар Гашић поздравио је скуп истичући да Србија има трагичну историју страдања у одбрани највеће вредности – слободе.

           – Нисмо били криви за агресију, жртве нису биле криве. „Милосрдни анђео“ је бомбама засипао нашу земљу током 78 дана крвавог пира. Страдало је 2500 цивила и више од 750 припадника полиције и војске. Нанета велика неправда и демонстрирана сила чије последице осећамо и данас. Бранили смо слободу да наша поколења живе у миру, како бисмо им оставили државу коју ће градити, а не обнављати. Данас имамо нове мостове, булеваре и школе. Животе не можемо да вратимо.

           – Имамо обавезу да поколења научимо сећању на невино страдале и укажемо да је бомбардовање Југославије било опомена човечанству. Култура сећања је предуслов опстанка Србије. Без праштања не можемо ићи даље, а да заборавимо не смемо – рекао је Гашић и указао да морамо да будемо јединствени.

           Потпредседник Владе и Министар одбране Милош Вучевић је у свом обраћању истакао да „ми на бојишту никад нисмо поражени“, као и да смо „уверени да ће правда имати коначну реч“!

           – Данас када причамо о ономе што нам се десило пре 25 година, после тог 24. марта и данас, видимо да је све више људи у свету који слободно мисле и говоре о ономе што се нама десило пре 25 година. Тог 24. марта надвила се огромна туга због страдања суверене државе и смрти међународног јавног права. У нашој земљи ће увек преовладавати резигнација када говоримо о томе. Нећемо заборавити ни децу, ни полицајце и војнике ни инфраструктуру.

           – Ми смо поднели огромне жртве у борби против фашизма и нацизма, а напад на нас је био увод у ово са чиме се свет данас суочава. То што се десило нама било је дубоко неправедно и ми млађим генерацијама треба да приближимо да се десила неправедна агресија на нашу земљу. Погром који је уследио после 24. марта траје и данас. Србији и ЦГ се дешавало оно што је довело до онога што данас имамо на терену – на простору КиМ – рекао је Вучевић.

           – Косово и Метохија је изнад свих нас и то нико не може да објасни онима који се баве само материјалним чињеницама. Ми смо опстали јер смо градили на сну и вери у слободу, а не на материјалним чињеницама. Наш опстанак је повезан са вером у слободну Србију, то је једини пут и то морају сви да знају. Циљ агресије је био окупација и одузимање КиМ.

           – Данас нас убеђују да је корисно да се одрекнемо дела територије, да ампутирамо тело па ће доћи невероватно просперитетни дани за нас. Тако су нам говорили и кад је српски народ прогоњен у „Олуји“ и „Бљеску“, као и кад је преко 100 000 Срба морало да напусти Сарајево. „После националне катастрофе -долазе за вас добре ствари“… тако су нам говорили и после 5. октобра, а све се завршило са тим да се и данас спроводи терор над Србима на КиМ. Наша обавеза је да после 25 година новим генерацијама кажемо шта је истина о агресији и о Косову и Метохији. Морамо, истовемено бити довољно политички зрео народ да сачувамо државу – рекао је Вучевић.

           Громогласним аплаузом пропраћена је најава следећег говорника – генерала Владимира Лазаревића, који је био командант Приштинског корпуса у време НАТО агресије.

           – Част ми је да говорим о учесницима Другог Косовског боја! Бранили смо државу и од терористичке побуне и од НАТО агресије – казао је на почетку Лазаревић и подсетио да је албанска паравојска је до марта 1998. званично декларисана у Америци као терористичка, а онда је циљано проглашена за ослободилачку војску.

           У наставку је посведочио:

           – Сукоб са албанским терористима је имао три фазе. Прва је био масовни тероризам – где се ОВК ширила рурално и преко 400 села претворила у своје базе – уз чишћење 80 српских села. Било је 1667 напада на војску, полицију и цивиле само у 1998. години. Држали су преко пола КиМ и блокирали све магистралне комуникације.

           – Потом, наша власт је донела одлуку да се супротстави тероризму и у 9 операција, 24 000 припадника војске и полиције су за два и по месеца успели да угуше оружану побуну и пасивизирају присталице терориста и успели смо да вратимо мир. Преко 250 тона наоружања је заплењено. Преко 1000 терориста је ухапшено.

           – Трећа фаза је била у време мисије ОЕБСА: изведена је међународна превара, обавештајно-субверзивна акција Запада са циљем да се изведе ратно пролеће 1991. ОВК је с тим циљем ревитализована од стране Запада. Терористи су били уверени у ангажовање НАТО. Француски „Ле монд“ је писао да је Рачак био највећа лаж 20. века! Подсећам и да су 1998. године албански терористи рањавали у просеку 4 цивила дневно!

           – Приштински корпус је имао тешке задатке. Одбрана границе од терориста из Албаније. Корпус је добио мирнодопски задатак да оружјем подржи МУП који је гушио оружану побуну. Пажња је била усмерена на хуманитарни принцип испред војне ефикасности – максимална заштита цивила и хуманост. За припаднике Треће армије и Приштинског корпуса рат је, дакле, почео првих дана 1999-те.

           НАТО је починио најтеже злочине против мира. То је била агресија без преседана у историји. Хтели су да хитлеровском доктрином „блиц крига“ убију 20 000 припадника Приштинског корпуса и врате Србију у камено доба, да клечи и моли. Кларк је 25. марта командовао: разори, деградирај и уништи! Говорили су – поразити и понизити српски народ. Имали су надмоћ бесконачно према један. И данас убијају по Србији радиоактивном муницијом. НАТО злочин је много већа трагедија од Хирошиме. То говоре многи данашњи научници у свету.

           – Стрела, покушај пробоја из Албаније са циљем да расеку косметско бојиште и приморају нас на капитулацију и окупацију. После неуспешних 60 дана су прешли на Стрелу 2, да прошире напад ка Паштрику, ка Призрену. И 14. јуна је та фаза завршена тако што је „Вашингтон пост“ известио да је пентагонска операција претворена у кашу.

           – Вашингтон је морао да одреагује – 453 ваздушна удара. Били смо у немогућој мисији. Сачувати живу силу и технику и одбранити фронт од 225 километара и становништво, то су били задаци. Нисмо се мерили јачином агресора него величином Лазареве Свете земље коју смо бранили. Приштински корпус се мимо одлука врха одлучио да се испише из списка живих и до последњег брани свето Косово. Србију бранити по сваку цену, нама отаџбина командује! Чак 97 одсто губитака Треће Армије. Толико смо страдали. А то је мање од 0,7 процената на нивоу војске Југославије.

           – Полиција је страдала мање од 4 промила укупних ефектива. Пентагон је преживљавање голготе објаснио теоријом 4 м и тиме да смо имали временску предност. Сазнаће истину али је никад неће разумети: антологијски хероизам и патриотизам! Хуманизам изнад војничке ефикасности. То је била наша стратегија.

           – Опет хоћу да истакнем човечност и моралност наших војника која је била и виша од међународног хуманитарног права. Терористи нису бирали жртве. А ми смо примењивали војничку част и заштиту цивила. Формирали смо одреде за збрињавање цивила, у свакој бригади и чували их од терориста и НАТО бомбардовања.

           – Све што се дешава на Блиском Истоку показује како се не треба понашати према цивилима – рекао је Лазаревић.

           На крају је подцртао да је НАТО чинио нама све оно што говоре да чинимо ми.

           „Право силе је дигао изнад силе права у циљу – освајања“, поентирао је генерал Лазаревић, завршавајући своје сведочанство.

           Скуп је потом поздравио у име Клуба генерала и адмирала генерал Миладиновић.

           – Агресија је почета без одобрења СБУН и без повода. Највећи број чланова агресорске коалиције су били наши савезници у претходним ратовима где смо дали три милиона живота. Има праведних ратова, ни један није хуман, али треба да буде витешки. А они су говорили: морамо им одузети воду, струју, па чак и ваздух! Кларк је написао – војнички смо се обрукали, али смо се осветили на цивилима!

           – За 78 дана рата је изведено 26 000 полета, 10 тона уранијума је бачено и наносиће тешке последице. Команданти НАТО пишу мемоаре да олакшају савест, а то говори о њиховој свести током бомбардовања. Први пут у историји су употребљене графитне бомбе за уништење електро система – рекао је Миладиновић и указао да нам је Обавештајна служба Русије достављала податке, али „због медијског мрака нисмо могли да их експлоатишемо у јавности“.

           – Онда смо  били уједињени војска и народ, приметио је генерал Миладиновић и упозорио да је са „мировним споразумом рат тек почео, само другим средствима“.

           – Међународни уговори не важе, али важе нон пејпери и методе из мрачних колонијалних времена, само што нису успели у ланце да нас вежу. Имамо праг стрпљења. Умемо да праштамо, али и да памтимо. Поручујемо да је наш циљ да живимо у миру – закључио је генерал Миладиновић.

           Живадин Јовановић обратио се скупу речима захвалности: „Ваша подршка нам даје уверење да смо на исправном путу“.

           – Окупљени смо на својеврсном глобалном парламенту. Припадамо различитим цивилизацијама, али смо уједињени у одавању поште жртвама, осуди агресије и намери да чувамо истину и учвршћујемо идеју права и правде. Наша земља није представљала опасност ни за једну земљу, а најмање за НАТО.

           – Остваривање циљева агресије настављено је политиком разарања система безбедности. Срби не могу да забораве патње које је изазвао НАТО. Желимо мир, равноправну сарадњу и нови светски поредак у чијем ће центру бити равноправност без наметања туђих вредности и схватања, да разлике буду третиране као богатство, а не повод за ратове. Да би било демократије у било којој земљи, нужно је да се у међународним односима примењују демократија и начело равноправности, рекао је Јовановић.

           Он је даље истакао да је штета коју смо претрпели око 100 милијарди долара, али је указао и да је то био рат са глобалном прензијама.

           – НАТО је пре 25 година вратио рат на тло Европе и начинио преседан који ће поновити после у многим другим земљама. Овде смо да подсетимо да масовна кршења људских права нису постојали, повод је био измишљен! У Рамбујеу није било преговора, наша делегација је одбила капитулацију, а не мирно решење! Знамо како је дошло до грађанског рата у БиХ. „Све је почело лажима“ – то је наслов једног немачког документарца. Од тада до данас, све је на лажи, рекао је Јовановић.

           Следећи се скупу обратио генерал Бранко Крга, некадашњи начелник Генералштаба.

           – Агресија је увреда здравог разума наших грађана. Све и да је било одлуке СБ УН – криза на КиМ се могла решавати мирним средствима, поручио је на почетку.

           – Наша војска пре агресије више од деценију није набављала савремено наоружање, будући да смо били под санкцијама и да је велики део нашег политичког руководства мислио да ће се проблем решити мирољубивим средствима, а то сам посведочио и у Хагу.

           – Важна поука је да оружане снаге треба припремати у континуитету, што се последњих година и чини, јер је рат и даље реалност времена у коме живимо. Пре агресије смо објашњавали да у Рачку нису убијани ненаоружани цивили – наши саговорници су, изгледало је, то знали али су схватали да је реч о угледу НАТО уочи његовог јубилеја.

           – Агресор је настојао да пред сопственом јавношћу оправда употребу силе, многи страни и наши аналитичари су после агресије објашњавали да је реч била о геополитичким интересима водећих НАТО земаља, казао је Крга.

           „1:600 у корист нападача, а нисмо доживели пораз на бојном пољу, нисмо доживели стратегијско изненађење, дочекали смо рат на својим местима и јуначки се борили. Све јединице су биле спремне да се ангажују. Велики део наших грађана и предузећа дали су допринос израђујући мамце и лажне мете. Сви су били мотивисани тиме што је нашој земљи учињена неправда. Амерички генерал Мекмастер је рекао: једна мала земља технички инфериорна одолевала је НАТО, а обавештајна служба је умањила ефикасност (нападача). Кларк је рекао да је наша обавештајна била међу десет најбољих на свету. Сведочили су и да је уништено само 5 одсто нашег војног потенцијала. Поука је да је неопходно стварање јединственог осећаја у друштву да се земља брани, без обзира на јачину противника, подвукао је Крга.

           Додао је да се на преговорима „није радило о капитулацији“.

           – Да је било тако, не би било Резолуције 1244 и не би косовски ментори и данас притискали Србију да се сагласи са независношћу. Поука је да треба припремати официре да учествују у преговорима који се воде у заштити своје земље, закључио је Крга.

           Он је посебно истакао да је заштита српског становништва функционисала док су тамо биле наше државне институције.

           „Елементарни услови за живот су могући само ако је тамо присутна наша држава“, закључио је он.

           Даље је оценио:

           „За Србију постоји само једна полазна тачка – Резолуција 1244 и повртак КиМ у територијални интегритет Србије. Поука је да не треба ни мало попуштати у борби за легитимне интересе земље. Имамо сву моралну и правну основу да своје интересе бранимо средствима међународног права.

           – Шта су последице тога што се десило нама: створен је модел да се спољном интервенцијом намеће модел другим друштвима и да је могуће избегавати реализацију међународних договора.

           – Да је санкционисана агресија НАТО, данас би се другачије решавале кризе уз више дипломатије и мање рата, закључио је Крга.

           Тао Тао, заменик Генералног секретара Кинеског народног удружења за мир и разоружање, говорио је о „историји као лекцији о удруженом грађењу Заједнице за заједничку будућност човечанства“

           – Пре 25 година агресија је била велика цена, и кинеска амбасада је бомбардована, три кинеска новинара су изгубила живот. Сви мирољубиви људи у свету су то осудили. Ми се данас налазимо на раскрсници. НАТО се шири на исток, тражи да чланице повећају буџет за одбрану, а ми, ми тражимо међународно право у међународним односима. Кина као одговорна и једна од највећих земаља је посвећена инклузији, равноправности и правди.

           – Морају се поштовати сва правила која доводе до мира. Још 2012. године наш председник је предложио да направимо заједницу за цело човечанство и покренуо иницијативу за глобалну безбедност и глобалну цивилизацију као пут за трајан мир и свеобухватну сарадњу и одрживу безбедност. Зато се залажемо за поштовање Повеље УН.

           – Одбијамо унилатерализам и насилничко понашање појединих земаља и против смо конфронтације блокова. Идемо раме уз раме са мирољубивим државама. Чврсто смо против монопала неколико земља! Желимо све у складу са Повељом УН и да имамо прави мултиполаризам – да се супротставимо униполарности, рекао је кинески учесник.

           Многе су опасности и све их је више из дана у дан, додао је, и истакао да је Кина покушала да учествује у обнови дипломатских односа, Саудијске Арабије и Ирана, у дипломатском решењу украјинске кризе, палестинског проблема, авганистанског питања, затим и у Мјанмару.

           – Промовишемо мир и преговоре. Свет не сме бити арена конкурената него простор за суживот свих народа. Кина стабилизује односе са САД и истовремено учвршћује везе са Русијом и продубљује односе са чланицама ЕУ, желимо да се придружимо Глобалном Југу. Потребно је да подстакнемо глобални опоравак односа. Кина је највећи мотор за глобални развој и спремна је да помогне целом свету да одржи стабилност – да бисмо имали плодове за све, указао је Тао.

           Јелена Гускова, добивши реч, оценила је да су непопустљиви Срби били проблем Западу и да је Запад против њих разрадио доктрину разбијања државе. Она је указала да су се Срби у Србији и Босни и Херцеговини херојски борили и да Запад није успео да сломи Србе.

           – И, Вашингтон је зато одлучио да 1994. и 1995. баци бомбе на Србе у БиХ, а потом је 1999. кажњена и Југославија. НАТО је планирао да окрене земљу ка западу, промени руководство и окрене је против Русије, да Косово начини самосталном државом и да размести НАТО по целој територији Југославије. Идеја им је била да територију учине слободном за изградњу војних база. Хтели су да покажу две ствари. Европи да покажу да без НАТО не може да одржава своју безбедност. И, да је могуће да се неко бомбардује без СБУН – некажњено. Циљ је био створити и русофобију, рекла је Гускова.

           Додатно је упозорила:

           „А знате, не можете да идете на исток ако имате Србе, који ће узети пиштољ ако је Москва нападнута. Запад је знао да ће са Србима бити тешко, али су мислили да ће све ићи брже. Срби се нису уплашили, него су сачували војску. Милошевић није уклоњен како су сањали на Западу. Зато су развили обојену револуцију, куповали елите Србије и Црне Горе. Преко медија је вођена антисрпска пропаганда. Циљ је да Срби забораве своју историју и да своје упуте добијају од Светске банке.

           – Последице агресије укључују штету, губитке у војсци и становништву а друго су геополитичкке димензије. Народ се колективно супротставио, али су створили политичке услове за распад Југославије и нове односе државе са ЕУ, НАТО и Хагом. После 1999. за Србију је ниво контроле суверенитета постао јако низак.

           – Политичке последице су биле јако озбиљне. Тзв. демократизација земље је изведена! Десила се смена Милошевића, разбијена је заједница Србије и Црне Горе захваљујући новој власти. Акције Алијансе нико није осудио, НАТО војна компонента је ојачала јер је Алијанса показала своју некажњивост. САД и друге земље НАТО су показале да могу саме да кажњавају по свету, а УН су показале да томе не могу да се супротставе.

           – Русија се тада није залагала за Југославију, зато се данас залаже за успостављање мултиполарног поретка. Русија ће ускоро победити, а Србија је увек била на страни победника. Србија поштује пријатеље изнад сваке користи. Пријатеље не заборавља чак ни кад јој кажу да је данас бољи део Европе, помажемо јој да се врати себи“.

           Диана Милошевић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!