Браћа Вучић настављају да се свете Жандармима

Браћа Вучић настављају да се свете Жандармима

0
(0)

Помоћник команданта одреда Жандармерије из Ниша потпуковник Небојша Анђелковић изјавио је у Вишем суду у Београду да полиција, по његовим сазнањима, није имала информацију да је неко осим полиције обављао службену дужност у зони у којој се десило пребијање брата тадашњег премијера и градоначелника Београда, приликом одржавања Параде поноса.

Он је током данашњег саслушања у поступку који се води против седам припадника те јединице за насиље над Андрејем Вучићем и Предрагом Малим рекао да нема сазнање да ли је Одсек за законитост, који утврђује легалност током поступања јединице Жандармерије, оцењивао тај догађај.

Према његовим речима, обезбеђивање те Параде поноса као скупа високог ризика је „од самог почетка имао низ проблема“, зато што је Полицијска бригада тог дана ступила у штрајк, због чега је Жандармерија требало да обезбеди три додатне бочне улице са истим бројем припадника.

Он је навео да је зато по један тим од осморо људи био распоређен по једној улици, четворица са једне и четворица са друге стране улице и да је њихов задатак био да пролазнике легитимишу и пропуштају једино ако станују у тим улицама.

У случају да се појави група од троје или више људи, требало је да сигнализирају јединици задуженој за интервенције, у којој се налазио Анђелковић.

Према његовима речима, полицајци су му након инцидента рекли да су током вршења дужности неколико пута приметили осматрање од „како су касније сазнали, војних лица“.

Он је навео и пример да је тог дана министар здравља Златибор Лончар пешке пролазио туда са пратњом у којој је било више од троје људи, у правцу зграде Владе Србије, да се његова пратња легитимисала, након чега им је дозвољен пролаз.

У наставку главног претреса, он је навео да се са јединицом задуженом за интервенције налазио на 80 метара од места инцидента, да је био први официр на лицу места након самог догађаја и да је имао овлашћења да без одобрења крене у акцију.

Анђелковић је навео да је преко радио станице чуо капетана, који је био задужен за 4. одред који је обезбеђивао ту локацију, који је рекао „имамо напад, хитно нам је потребна помоћ“, након чега је преко радија чуо да неко у позадини каже „пази, пази има пиштољ“.

Анђелковић је навео да је са неколико возила за непун минут био на лицу места, и да се тада конфронтација већ одиграла.

„(Предраг) Мали је седео окружен са четворицом полицијских службеника, двадесетак метара даље лице крваве главе које је телефонирало и још два тада неидентификована лица која су се упутила ка оближњем хаустору“, рекао је Анђелковић.

Kапетан Ћирковић му је тада казао да су групи полицајаца пришле четири особе, да нису желели да се легитимишу, да је један овлаш показао „неку металну значку“, након чега га је један од њих ухватио за ревер и говорио нешто попут: „Знаш ти ко сам ја?“

Ћирковић је надређеном рекао и да је након тога један полицајац добио ударац песницом у браду, други шут ногом у груди, а да је у истовремено један од људи из групе коју су легитимисали потегао пиштољ.

Анђелковић је рекао да је покушао окрвављеном да се обрати, а да је он преко телефона рекао: „Шефе за***али смо ствар, вади нас одавде“.

Kада је ушао у хаустор, видео је човека који се држи за главу и једног који се држи за пиштољ и показује руком да се одмакну, што је препознао као процедуру лица из пратње.

Према његовим речима, убрзо након тога се на лицу места појавио се аутомобил ауди А8 са ротацијом, које је на силу желело да прође поред униформисаних полицајаца, који су тражили да се врати у ауто, када су приметили да он на сувозачевом месту има пушку.

Након тога је Анђелковић од њега захтевао да стави руке на волан и да се не помера, након чега су дошли тадашњи начелник Полицијске управе и секретар у министарству унутрашњих послова.

„Било је повика да се врати пиштољ. Ја сам полицајцу код ког је био рекао да провери да ли пиштољ има метак у цеви. Он је репетирао и метак је искочио (што значи да је био у цеви), након чега су узели пиштољ и отишли“, рекао је Анђелковић и додао да је саветовао надређеном да пиштољ не преда, већ да га заведе у доказни материјал.

Двојица повређених полицајаца су после догађаја рекли да се не осећају добро па су упућени у Ургентни центар, али да су враћени у зграду Владе.

Анђелковић је навео и да је од Оперативног центра и надређеног затражио да се изврши увиђај, али да не зна зашто то није учињено.

Сведок је навео да је са окривљенима прошао три рата, да познаје њихове породице, да није у сталном контакту са њима и да су то „физички најнеспремнији припадници јединице“, због чега су и били задужени за подршку.

Тужилац је навео да је за извршавање увђаја неопходно да постоје трагови да је дошло до измене околине, и упитао сведока да ли је било таквих трагова, на шта је Анђелковић одговорио да их није било.

Тужилац је такође поменуо записник са претходног суђења, у ком није наведено да се преко радија чуло „има пиштољ“ и у ком су цитати, односно позиви интервентој јединици били другачији.

Навео је и да се на снимку телевизије Н1 поред дрвета виде три одложена штита поред једног дрвета, што би значило да су Жандарми могли да покушају прво да примене телесну силу, пре употребе палица.

Закључио је да своје излагање речима да сведочење Анђелковића „није просторно и временски логично“, односно тачно, да је раније суд утврдио да је интервенција за пиштољ који је одузет пратњи била на самом крају догађа и да су полицајци користили прекомерну употребу силе.

Током претреса је утврђено да пензионисани полицијски службеник Сенад Kоштић није био у могућности да се одазове као сведок зато што суд није благовремено био у могућности да га писано обавести о рочишту.

Судија је најавила да ће се током следеће седнице одлучивати о даљем току главног претреса, а следеће рочиште заказала за 11. јануар 2019. године за 10 часова.

Претрес након тога заказан је за 23. јануар.

Суђење жандармима из Ниша за инцидент на паради поноса 2014. почело из почетка, након што је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду којом су шесторица добила по шест месеци условне казне, а један осам месеци.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко су били Титови партизани? (видео)

Ко су били Титови партизани? (видео)

5 (4) Kо су биле партизанске јединице, којим идејама и циљевима су биле вођене, која …

Kо то тамо лаже чим зине – Kон, Вучић или Лончар (видео)

Kо то тамо лаже чим зине – Kон, Вучић или Лончар (видео)

4.5 (4) Након тврдње епидемиолога Предрага Kона да је до јуна било три пута више …

2 Коментара

  1. vazda sam bracu iz pakla izgmizalu upozoravao da dobro cine, da kad vec kozje rogove i kopita imaju, da Armanijeve mirise upotrebljavaju, da se ko jarci ponasaju, i koza se vataju, /a ne na jarce skacu/, i jezikom mlatarajucim djecu plase il smehom zabavljaju. — jok bre, dje ces ti sile paklene redu nauciti, teraju svoje, necuvena bezakonja cineci, sto dovate a vezano nije kraduci i lazuci. — a nadjose se i neki koji ih Bogu preporucise i zahvaljivase za ,,lavovsku borbu,, /i ako smrdljivim jarcima bise/, za dobrobit carstva u koje dotumarase a s kojim nista zajednicko ne imase. — a i tu bez zamerke, jarac jarce preporucise. — pa ako je pravde i zakona, tek ce braca da dobiju po njusci i papcima od milicije, sto je bolje za njih, jer ako narod pocne da bije, bice gore nego sa cestitim Gadafijem, zato majmuni predajte se prvim milicajcima; oni moraju tuci po pravilima sluzbe a narod pravila nema, ko prostac, ko lopatu, il namocenu motku, a fala Bogu dugacki ste pa ce svako imati priliku pogoditi tamo gde zeli, a gadno vas je pogledati a kamo li lopate i motke prljati.
    — jedan bradati starac, /meni se cineci kao jarac/, u svom pisaniju opisase djavola kao stvorenje od finije materije nego zemaljskog coveka pravljena i koji imaju neuporedivo veca znanja o ustrojstvui i zakonima sveta, /na pravnom kao naj bolji djak stecena/ al ne daj te se prtevariti, o vi sto puta prevareni, malj medu rogove i bicete oslobodjeni.

  2. Жандарми радили поштено свој посао али… Где баш да ударе на заштићене од закона људе. А ти људи на које се закони ове државе не односе само су хтели да иду код маме (који инфантилан вучићевски изговор) на ручак. Ваљда на пуљене лигње. У тој породици нема нормалног, одраслог човека. Тамо су сви заостали у развоју и то у предпубертетском периоду, што се интелекта и рада можданих вијуга тиче. А што се тиче најбољег студента права, он је све учио напамет као и неке врсте папагаја. То се лепо може видети из његовог разумевања и поступања по Уставу и Закону. Крши све норме јер их не разуме. Док су његови вршњаци излазили, протестовали против неправде, дружили се и волели, он онако ружан, бубуљичав, приглуп, одбачен од нормалних вршњака је само учио, учио … и набубао напамет и још се тиме хвали. Бљак за целу породицу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend