fbpx

Вучићев батинаш Зеља фингира као фронтмен моћније зверке

0
(0)

Извештај начелнице грађевинске инспекције која је радила на случају нелегалне градње на Панчићевом врху на Kопаонику, а у које је Инсајдер имао увид, показује да су представници Министарства грађевинарстава, одржали састанак између осталог и са Зораном Милојевићем Зељом, функционером СНС из Лепосавића који је јавно довођен у везу с изградњом бесправног објекта. Милојевић у изјави за Инсајдер тврди да нема никакве везе с објектом, као и да није био ни на каквом састанку у вези са тим. Инспекторка, међутим, у извештају наводи да је с њим разговарано између осталог и о објекту на Панчићевом врху, иза којег према званичним папирима стоји извесна Снежана Митковић из Смедерева.

Инспекторка на самом почетку извештаја наводи да је у августу 2017. године између осталог добила информацију да на Панчићевом врху почиње изградња хотела иза којег стоји Зоран Милојевић Зеља. О свему обавештава помоћницу министра грађевинарства, која је, како се наводи, рекла да ће „ да изврши проверу свих тих гласина“.

Тим поводом је у кабинету помоћнице министарке грађевинарства током септембра 2017. године одржано неколико састанака због изградње неколико објекта на Kопаонику и Голији. Kако се наводи у извештају, састанак са Зораном Милојевићем Зељом одржан је 29. септембра и са њим су тада разговарали и о објекту на Панчићевом врху.

„За објекат на Панчићевом врху је рекао да је Снежани Митковић издата дозвола за постављање монтажног објекта. На шта сам ја рекла да је то онда ствар локалне управе“, стоји у извештају начелнице грађевинске инспекције.

Инспекторка даље пише да је због градње на Панчићевом врху почео притисак новинара, те да је инспекцијски надзор извршен 20. новембра 2017. Она наводи и да је покушала да нађе дозволу за тај објекат како би проверила статус тог предмета, након чега јој је из Општине Брус достављена Одлука о постављању монтажних објеката као и план и програм њиховог постављања.

„Постоји гласина, информација добијена од радника у ОУ Брус који ме је замолио да му не помињем име јер се плаши да не добије отказ, да је председник општине Брус рекао да ја немам шта да тражим по овом питању, да је моје да рушим свињце и кокошињце, а да ме се ово не тиче“, наводи се у извештају.

Подсетимо, према истраживању Инсајдера, Општина Брус је Министарству грађевинарства чак доставила захтев за легализацију бетонског објекта од 1.000 квадрата, иако је управо Општина издала дозволу за привремени објекат до 150 квадрата. Испоставило се да је документ антидатиран, односно да је захтев за легализацију наводно предат у тренутку док објекат није ни изграђен. У захтеву је као година изградње наведена 2014, а постоје јасни докази да је градња почела тек 2017.

Иако је било очигледно да је документ антидатиран и да се ради о фалсификату, захтев за легализацију који је Министарству доставила Општина Брус на неко време је одложио рушење.

У међувремену је републичка грађевинска инспекција ипак издала решење о рушењу нелегалног објекта од више од 1.000 квадрата на Панчићевом врху, а затим и решење о извршењу рушења. Упрос томе, објекат још није срушен.

Инспекторка забринута за безбедност породице

Иста инспекторка је 11. јуна 2018. Министарству доставила званичну службену белешку о случају нелегалне градње на Панчићевом врху, у којој наводи да је у фебруару те године разговарала с „озбиљном особом из НП Kопаоник“.

„У разговору ме упозорио да уколико планирам да затварам градилиште да са собом поведем жандармерију обзиром да су: ови горе озбиљно повезани са локалном полицијом и да ми се може десити да ме полиција остави на цедилу током поступка“, пише у службеној белешци.

Инспекторка даље наводи да од тог дана није вршила инспекцијски надзор нити је затварала градилиште, те да је била врло уплашена за сигурност своје породице.

Месец дана касније, тачније за 7. август заказано је, а затим и одложено рушење нелегалног објекта на Панчићевом врху, јер није обезбеђена асистенција полиције. Тог дана, на врху Kопаоника екипа Инсајдера испред и око објекта затекла је око тридесетак људи и више аутомобила међу којима су неки имали регистарске теблице Kосовске Митровице и Смедерева, а неки били и без регистарских таблица.

Министарство МУП-у доставило сву документацију

Од тог дана па до данас, а прошла су четири месеца, случај рушења нелегалног објекта на Панчићевом врху је у пат позицији.

Наиме, Министарство грађевинарства одбија да спроведе рушење без асистенције полиције, док МУП, позивајући се на закон, тражи да им се прво достави доказ да је рушење пре тога покушано и без њихове помоћи.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић је поновила у „Инсајдер дебати“ да она не жели да угрози људе и опрему, а на питање да ли је било претњи инспекторима и да ли је то разлог што инсистира на асистенцији, каже да је „сва документација дата Министарству унутрашњих послова“.

На питање Инсајдера да ли је МУП обавештен да је прећено инспекторима који су радили на случају нелеганог објекта на Панчићевом врху, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да полицији такве претње нису пријављене. На додатно питање новинарке Инсајдера, да ли је полиција о томе обавештена на било који други начин, министар Стефановић није дао конкретан одговор.

„Ми немамо пријаву полицији да је некоме прећено. Немамо никакав проблем да истражимо сваког, нити кога штитимо нити нас то занима“, рекао је, између осталог, министар полиције.

Новинари Инсајдера су Министарству унутрашњих послова у оквиру рубрике „Питање дана“ још једном упутили јавно питање да ли је полиција на било који начин обавештена о претњама инспекторима. Одговор до данас нисмо добили.

Kако је открио Инсајдер у емисији „Врх безакоња“, нелегална градња на Панчићевом врху у Националном парку Kопаоник, одвијала се скоро годину дана без икаквих проблема, наочиглед надлежних институција, па чак и уз помоћ неких од њих.

Грађевинска инспекција Министарства грађевинарства реаговала је на бесправну градњу тек након интересовања медија, али радови на изградњи бесправног објекта у коме је отворен чак и ресторан, нису стали чак ни након решења о рушењу које је Министарство грађевинарства издало 24. јануара 2018.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скандал с народним парама: „Око соколово“ на половним возилима ГИМ-а!?

4.7 (12) Одборник Народне странке у Скупштини Београда, адвокат Милош Павловић, изјавио је данас да …

У Србију масовно почели да стижу мистериозно нестали пакети из Кине

3.8 (8) Након проблема са кашњењем и испоруком робе наручене преко популарног кинеског сајта „Алиекспрес“ …

2 Коментара

  1. Минирати објекат и завршити посао. Јадна је држава у којој се прети државним службеницима који поштено раде свој посао. Полиција која се финансира из буџета штити криминалце а не поштене грађане и државне службенике који раде свој, законом утврђен и прописан посао. Е жвалави педеру, ти и твоји сте уништили државу и за то ћете кад тад платити.

  2. zelja popaj je od svog sefa preporuku dobijo, pa zutu dalmatinku olivu posetio i upozno a sta dogovorio nije za nase usi brale mio. — al mi, hrabrog mornara popaja prateci, znamo da od zelja misici rastu il se rastezu, pa ostaje nam da cekamo dal ce se kica pojaviti i dal ce se mozda badza postenjacina udebljati i na siroko more se svi skupa uputiti a nas na miru ostaviti i samo preko Koraxovog stripa ovo drustvo pratiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *