Браво Вучићу! Србија земља са највећим јавним дугом у региону

0
(0)

Београд – Србија је земља са највећим јавним дугом у окружењу, са малим директним страним инвестицијама, али и са скоро највишим БДП-ом по глави становника, са прилично робусним извозом и са незапосленошћу која је негде на средини регионалне лествице. Укупно узев, рекло би се да подаци нису тако лоши, али у овој статистици Београдског фонда за политичку изузетност и Института „Демократија за развој“, реч регион има прилично уско значење и обухвата само Србију, Босну, Албанију, Македонију, Црну Гору и Косово као независну државу.

Фонд и Институт су управо ставили у функцију веб-сајт који обједињује статистичке податке са ових шест тржишта и показује како су се кретале њихове економске перформансе од 2008. до данас. Осим економије, ту су и параметри о јавној управи, владавини права и друштвеном развоју.

Економски подаци, тако, показују да је у 2014. (последњој години за коју су дате информације) јавни дуг Србије био 70,9 одсто БДП-а и то је један од показатеља по којима најгоре стојимо у односу на комшије. Црногорци су имали дуг од нешто испод 60 одсто, Босанци 45,5, Македонци само 38,2 одсто, а Косово практично безначајних 10,6 одсто. Подаци за Албанију нису дати. Српски јавни дуг је у међувремену наставио да расте, па је сада на око 75 одсто.

Међутим, када се поредимо са овим државама, наши остали показатељи не изгледају толико лоше. Рецимо, БДП по глави становника нам је највећи и износи 4.926 евра. То је знатно више од свих других држава региона, које све имају мање од 4.000 евра.

Чак смо и по бруто платама у солидној средини, с тим што не треба сметнути с ума да су порези и доприноси изузетно високи у Србији (изнад 60 одсто), тако да је нето плата у нашој земљи много нижа од бруто плате. Подаци којима располаже Фонд за политичку изузетност кажу да је у 2014. бруто зарада у Србији била 442 евра, што је знатно мање од БиХ где је била 605 евра и Црне Горе – 723 евра, али и знатно више од Македоније – 347 евра. Цифре за Албанију и Косово нису дате, али у 2013. на овим тржиштима је просечна плата била 260 евра и 346 евра. Занимљиво је приметити и оштар пад просечне бруто зараде у Србији од 2014. до 2015. од чак 92 евра.

Мада је од 2008. до сада у Србији угашено око 300.000 радних места, гледајући званичне стопе незапослености у окружењу и код нас, помислили бисмо да нам не иде тако лоше. Наиме, у 2014. незапосленост у Србији била је 19 одсто, што делује (и јесте) много, али Босанци су имали 28 одсто, Македонци 29, а Косовари 35 одсто. Само је Албанија имала за проценат мању незапосленост од нас.

Када посматрамо стопу запослености од 40 одсто, ствари изгледају неповољније по Србију, али не много. Код Македоније тај показатељ је 41 одсто, а код Албаније 44, док Босна са 32 и Косово са само 27 одсто стоје лошије од нас. Чињеница је, међутим, да су то све лоше цифре, тако да нам тешко може бити утеха то да је неком још мало горе него нама.

А. Милошевић, Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Погинула оба пилота „мига 21” који је данас пао у рејону села Брасина код Малог Зворника (фото, видео)

5 (1) Током извршења редовног летачког задатка јутрос око 9 часова срушио се авион „миг …

Напредна фукара задужује Србију за милијарде евра како би шиптарским терористима направила аутопут и железницу

3 (2) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да још никаква помоћ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend