Аналитика

БРИКС на путу ка проширењу

Аргентина може да постане шести члан БРИКС. За сада учесници овог блока земаља који јача анализирају плусеве и минусе проширења, а експерти му предвиђају врло оптимистичку будућност.

Концепција блока земаља у развоју била је формулисана почетком 2000-их. Практична сарадња између Бразила, Русије, Индије и Кине води се од септембра 2006. године, када је на иницијативу председника Владимира Путина ”на маргинама” седнице Генералне скупштине УН одржан први сусрет министара иностраних послова у том формату. 2010. године групи се придружила Јужноафричка Република.

Ових дана сазнало се да у групу може да уђе и Аргентина. Индија, Бразил и Јужноафричка Република иступили су ”за”. Кина је заузела опрезни став. Према мишљењу Пекинга, пред проширење блока треба размотрити питање међу учесницима БРИКС. Између осталог независно од тога каква одлука буде донета, Кина је подржла јачање дијалога и сарадње групе са земљама у развоју.

Сличне тачке гледишта придржава се Русија. Ми конструктивно пролазимо свим обраћањима на тај рачун, ма од кога да потичу, изјавио је заменик министра иностраних послова РФ Сергеј Рјабков. Он је истакао да сам формат БРИКС налази се у стадијуму успостављања. Зато сва питања која се тичу даљег проширења удружења БРИКС захтевају брижљиву разраду.

Експерти признају да са политичке тачке гледишта и тако значајан потенцијал БРИКС само ће се увећати после придруживања Аргентине. Према мишљењу главног уредника листа Латинска Америка Владимира Травкина,

Проширење БРИКС је корак у исправном правцу. Ако се ово питање буде разматрало на састанку чланова БРИКС и земље се изјасне ”за”, то ће свима само користити. Улазак Аргентине у БРИКС ће допринети јачању односа између Русије и Аргентине. Аргентина је важна земља Латинске Америке, са огромним економским потенцијалом. Уз то, она има озбиљан углед на међународној сцени.

Између осталог, појављује се мношто мањих проблема чије решење тек треба да буде нађено. Могуће управо зато Пекинг и Москва демонстрирају суздржаност по том питању. Између осталог могуће придруживање Аргентине блоку захтеваће велики број усаглашавања од стране чланова организације због огормне територије ове земље, њене економије и великог броја становника. При томе Аргентина има велик спољни дуг, који немају земље у саставу БРИКС-а. Потенцијални партнери такође могу да пожеле поново да оцене размере аргентинске економије, обиме природних ресурса и инвестиција.

Између осталог, Буенос-Ајрес, по свему судећи, труди се да убрза процес. Придруживање БРИКС може да значи добијање финансирања под повољнијим условима него што нуде друге међународне организације. Лидери земаља блока још прошле године одобрили су одлуку о формирању сопствених финансијских институција и резервног фонда у висини од сто милијарди долара за осигурање у случају нестабилности тржишта и подршке међусобног обрачунавања у националним валутама. А Развојна банка БРИКС-а која се формира намењена је заједничким производним инвестицијама. Обим њених актива треба да изнесе 50 милијарди долара.

Финансирање и што је најважније политичке могућности БРИКС привлаче не само Аргентину. Раније је жељу да се придружи блоку изјавио Иран, разматра се могуће ступање Казахстана, Индонезије и Мексика. Тако да блок има сасвим повољне перспективе, сматра заменик директора за научни рад Института за Латинску Америку Борис Мартинов.

Земље које спроводе заиста независни спољнополитчки курс у условима заоштравања међународне ситуације, хроничног пада угледа међународног права, у шта улаже напоре англосаксонски блок, треба да се држе заједно. То је сасвим природно.

Низ западних експерата сматра да је придруживање Аргентине БРИКС перспективно с тачке гледишта изградње вишеполарног света. Мада разлика у потенцијалу у поређењу са Русијом и Кином је превелика и састоји се од земаља са различитом стратешком брзином развоја.

Са друге стране, период напетих односа између Русије и Запада може позитивно да утиче на развој сарадње у оквиру БРИКС. Многе земље у развоју сада размишљају о ономе што се дешава и предузимају стратешке одлуке, како би заштитиле своје активе. У том погледу актуална криза може да убрза проширење БРИКС и формирање зоне слободне трговине.

Сергеј Дуз

Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!