субота , јануар 20 2018

Брисел присиљава Мађарску да ублажи став према НВО које се финансирају из иностранства

ЕВРОПСКА унија је данас покренула правне мере против Мађарске због њеног новог закона о невладиним организацијама финансираним из иностранства.

Европска комисија је саопштила да би закон усвојен у мађарском парламенту у јуну могао да онемогући невладине организације „да добијају средства“ и да ће „ограничити њихову способност да наставе са радом“.

Комисија је такође предузела нови корак у другој прекршајној процедури против Мађарске, покренутој у априлу због усвајања амандмана на мађарски Закон о вишем образовању, због којих би будимпештански Централноевропски универзитет могао да буде приморан на затварање или одлазак из Мађарске.

Европска комисија је саопштила да није променила закључке о мађарском Закону о вишем образовању, те да и даље сматра да он није у складу са стандардима ЕУ по питању академских слобода и права на образовање.

Оба закона су део кампање мађарске владе против америчког милијардера мађарско-јеврејског порекла Џорџа Сороша.

Он је основао ЦЕУ 1991. године, а његове фондације за отворено друштво помажу многе невладине организације које су на удару новог закона. Сорошев идеал отвореног друштва у супротности је са намером мађарског премијера Виктора Орбана да претвори ту земљу у „нелибералну државу“.

Према новом закону, удружења грађана која из иностранства добијају више од 26.700 долара морају да се региструју пред судом, да пруже детаљне податке о донаторима који дају више од 1.850 долара и да на својим сајтовима и публикацијама наведу да се финансирају из иностранства.

Мађарска влада је саопштила да жели да осигура транспарентност рада невладиних организација, а да оне које се залажу за права тражилаца азила, попут мађарског Хелсиншког комитета, раде против мађарских интереса.

Мађарска има рок од месец дана да одговори на аргументе Европске комисије, која би оба случаја могла да изнесе пред Европски суд правде.

Бета

Актуелно

Орбан: „Сатанизација Путина је глупост, не допуштамо Бриселу…“

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да ЕУ треба да помаже избеглицама али да „неком …

Сорош финансира најезду миграната, а папа опомиње – „грех је одустати од сусрета с ближњима”

ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве, папа Франциско поново је данас упутио апел за гостопримством према мигрантима оцењујући …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons